Alkoholiallergia? 05.11.13 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Millega võiks tegu olla? Alati peale alkoholi tarbimist tekiva järgmiseks päevaks punased põletilikulised, õhetavad punnid näkku. Alkoholiga ei liialda, näiteks klaas veini on juba garanteeritud järgmisel päeval punniline nägu. Kõik alkoholid tekitavad seda! Kas see võib olla allergia või siis maksaga midagi lahti? Kuna ma väga alkoholi ei tarbi, ei suitseta. teen trenni ja olen väga tervisliku toitumisega siis ma ei saa aru, mis värk on...

Ette tänades

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Kui reaktsioonid tekivad kõikide alkohoolsete jookide tarbimisel, on ilmselt tegemist mitte tõelise allergiaga vaid alkoholi talumatusega, mida ongi tunduvalt sagedamini kui allergiat. Sümptomites olulist erinevust samas ei tarvitse olla (lööbed, ninakinnisus, südametegevuse kiirenemine, vererõhu langus jm)
Allergia puhul on reaktsioon teatud allergeenidele (viskis, õlles - nisu), munalikööris - muna, taimsetele komponentidele - Jägermeister, Campari jne ).

Reaktsioone võivad tekitada veinides olevad sulfitid (nii naturaalselt viinamarjades kui lisatuna), histamiin, aldehüüd jt.

Alkoholi talumatuse põhjuseks võib olla ensüümi aldehüüd-dehüdrogenaasi puudulikkus. Seda on valgel rassil suhteliselt harva, sageli aga kollasel rassil. Seetõttu on nt jaapanlastel, hiinlastel alkoholismi harva - kõrvalnähud alkoholist on nii suured, et seda lihtsalt ei tarbita. Sel puhul tekivad reaktsioonid tõepoolest kõigile alkohoolsetele jookidele ja reaktsiooni tugevus ja kiirus sõltub vaid kasutatud alkoholi kogusest.

Nahalööbeid tekib kergemini neil, kellel on kalduvus nõgeslööbe tekkeks ka teistel põhjustel. Kui reaktsioonid tekivad ka nt shokolaadist, tsitrustest, maasikatest, võib kahtlustada, et löövete põhjuseks histamiin.
Alkoholist põhjustatud reaktsioonide teket süvendab alkoholi tarbimisele järgnev füüsiline koormus. Reaktsioonid on tugevamad, kui kasutada alkoholi tühja kõhuga, gaseeritud kujul või koos gaseeritud jookidega.
Histamiinist põhjustatud reaktsiooni vähendamiseks võib proovida kasutada antihistamiinikumi, kuid sellest ei tarvitse abi olla.

Alkoholismi talumatus on ühtpidi ebameeldiv, kuid samas aitab olla veelgi tervislikema eluviisidega!

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

D vitamiin

21.01.21 06:25
Tere!Olen aastaid olnud hädas allergiaga,on tehtud igasugu uuringuid,kõik arstid laiutavad käsi,ei tea millest.Olen elanud rinnavahel oleva laiguga juba mingi 4-5 aastat.Mis on aegajalt ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Atoopiline dermatiit ongi ägenemiste ja vaibumistega kulgev haigus ja lööbed võivad avalduda erinevates keha piirkondades. Kindlasti on nahaarst andnud soovitused, millega oleks vaja haiguskoldeid ...

Loe edasi

Allergilise astmaga lapse koroona risk

Tere, minu pojal on diagnoositud astma, mis sai alguse allergiast umbes 5 aastaselt, käime dr. Maire Vasara vastuvõttudel. Kuna on astma diagnoos, siis on ju ka koroona viiruse riskirühm see? Olen mures, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Astma diagnoos ei tähenda seda, et laps ei tohiks koolis käia. Ka Covid-19 epidemioloogiline olukord ei ole koduõppe näidustuseks kui teised on kontaktõppel.
Kõige olulisem on ...

Loe edasi

Karedad laigud lapse kehal

Tere
Lapsel tekkis u 11.kuuseks saades jalalabale kare laik, mida olen vaheldumisi bepantheni salvi, tsinkkreemi ja nüüd loodusliku probiootimume sisaldava kreemiga kreemitanud. Väga palju pole paremaks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Ainult kaebuse kirjelduse järgi on väga raske nõu anda.
Vaja oleks pöörduda allergoloogi või dermatoloogi vastuvõtule, kus otsustatakse uuringute vajadus ja saab määrata ka ravi. ...

Loe edasi

Punased laigud käel

Tere
Kätele tekkisid 4 sellist laiku. Esimesel päeval olid nahavärvi ja sügelesid veidi, aga nüüd sellised. Nahk pealt kestendab. Olnud umbes nädala.
Millega võiks tegu olla ja kuidas nendest ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Võimalik, et putukapiste, nahaseen või naha mädapõletik, nt pisivigastusest. Allergia võiks olla üle kogu keha lööve, see ei teki üleöö, viited ka varasematele nahaprobleemidele. Määraksin ...

Loe edasi

Kuue aastasel lapsel kõrvas seen

Tere.Soovin küsida kelle poole pöörduda murega kas nahaarsti või allergoloogi juurde. Käisime kõrvaarstil kevadel.
Probleem algas lapsel u märtsi kuus , kõrv läks katki nagu lõhe tuli ja valus oli. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Minu soovitus on pöörduda nahaarsti vastuvõtule ja tema otsustab allergoloogile mineku vajaduse. Et tegemist on väga paikse nahaleiuga ja kui ei ole ka teisi allergiale viitavaid kaebusi ...

Loe edasi

10 aastasel poisil tehtud analüüs 15.10.2020. IgE 262.0 ja eelmine analüps oli 352.0 Poisi pikkus 148cm ja kaal 58kg. On ülekaalus isu hea ja kuidagi ei saa kaalu korda. Laps on väga sportlik ja tegus.. Küsimus kas seotud kuidagi kaal ja need numbrid?

Kuidas peame edasi käituma ? Kas laps allergiline?
Kuidas kontrollida söömist , kui laps ise ka hädas sellega ja ajab isutama?
Kas need kaks asja kehakaal ja allergia on ka seotud kuidagi?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Üld IgE väärtus ei ole seotud kehakaaluga. Lastel on normväärtused madalamad kui täiskasvanutel, kuid üle 100 kU/l väärtus on kõrge nii laste kui täiskasvanute jaoks. Üldine IgE väärtus ...

Loe edasi

Punnid aastase lapse näol

Tere
Paar päeva tagasi tulid aastasele lapsele enamjaolt näole (mõned üksikud ka kehale) punased laigud justkui villilise/vinnilise sisuga, mis mõne tunni möödudes iseensest kaovad. Millega võiks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Pildil olev lööve on iseloomulik urtikaariale. Selle kõige sagedasemaks põhjuseks väikelastel on toit. Kui varem ei ole piimast löövet tekkinud, siis pigem ei seostaks piimaga, vaid ...

Loe edasi

Allergiatest

Tere.

Minu 1a 1kuu vanusel lapsel on atoopiline dermatiit, mis on viimastel nädalatel ägenenud. Perearst võttis veeniverest selle üldise allergiaproovi, IgE tulemus oli 4,6. Tema sõnul ei ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Üld IgE väärtus 4,6 ei ole kindlasti kõrge, see on tavapärasest madalam.
Kui on tehtud allergeenspetsiifiline IgE antikehade määramine, siis on küll 4,6 kU/l kõrge väärtus.
Loe edasi

Lapsel verevalum

Tere, laps alergik ja astmaatik.Kasutab Flixotiidi 100 mg päevas.Lapsele tekkis tervele lõua piirkonda verevalum.Ütleb ,et ära löönud ei ole.Seespool alahuules veresooned tumedamad.Lapsele diagnoositud ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Ei pea kohe pöörduma kui esmaspäeval aeg broneeritud vastuvõtule, siis saab täpsemalt selgust,

Heade soovidega,

Kjulge

Loe edasi

Nohu ja aevastamine pärast ärkamist

7-aastasel poisil ca 1,5 aastat kohe pärast tõusmist poole tunni kuni tunni jooksul tugev aevastamine ja nohu (nuuskab 20 taskrätti täis). Siis nohu kaob kogu päevaks. Sama toimub nii kodus kui mujal ööbides. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Haigusnähtude kirjeldus sobib väga hästi tolmulestaallergiale ja väidate, et need testid on 1,5 a tagasi olnud ka positiivsed. Tolmulestadest ei ole võimalik täielikult vabaneda, võimalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: