urtikaaria ja lööve 14.06.04 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
olen 23 aastane noormees ja mul tekkis talvel esimest korda punasetäpiline lööve ja sügelus ja seda peamiselt käte sisekülgedel, kuid mõnikord ka üle kogu keha. Tekitajateks füüsiline aktiivsus ja kuumus. sügelus kestab umbes paar minutit ja lööve kümme. Viimastel kuudel on hood sagenenud - mitu korda päevas ning otsustasin võtma hakata Claritini. Kuigi sellel peaks olema sümptomaatiline toime, võtab ära ainult sügeluse, kuid lööve tekib endiselt ja seda ka pärast kümne päevast kuuri.

Arst vastas:

dr Maire Vasar

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere!
Teie kirjelduse järgi tekib lööve teil peale füüsilis koormust. Tõepoolest, nn. kolinergiline urtikaaria tekib kehatemperatuuri tõusu järgselt peale füüsilist koormust või stressi. Sellele urtikaariale on iseloomulik 1-3mm läbimõõduga kublad , mille ümber on punetus. Lisaks antiallergilise ravile oleks järgmised soovitused: vältida higistamist, vähendada stressi, vältida suurt kehalist koormust. Igapäevaelus ei ole tõesti neid soovitusi kerge täita. Ja ka antiallergiline ravi ei ole kroonilise urtikaaria korral alati efektiivne. Kuid kirjanduse andmeil 50% juhtudel urtikaaria laheneb 1.aasta jooksul iseenesest. Kuid siiski 20% patsientidest võib esineda aeg ajalt haiguse ägenemisi. Praegu põhjustab ägenemisi suurem higistamine kui talve. Soovitan antihistamiinse ravi kuuri pikendada kuni 2.kuuni ja võimaluse piires järgida eelnevaid soovitusi.

Kena suve soovides,
dr. Maire Vasar

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Imelik lööve

Laps 1.4 aastat. Tekkis lööve 2 päeva tagasi. Algul oli kaenla all mõlemal pool ja naba ümber. Järgmine päev hommikul oli nendest kohtadest paremaks läinud aga oli reitele tekkinud. Eile õhtu siis oli ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Pildi järgi on tegemist nõgeslööbega, kuid lööbe järgi ei ole võimalik põhjust kindlaks teha. Urtikaaria kõige sagedasemaks põhjuseks on väikestel lastel viirusinfektsioonid. sh enteroviirused ...

Loe edasi

Silmade paistetus

Tere!
12-aastasel tüdrukul on tekkinud 5x äkki tekkiv silmade turse. Tehtud septembris kõikvõimalikud allergiatestid, C1 inhibiitor jne, kuid testid olid kõik negatiivsed.
Kuna neljal korral ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kaheksa kuu jooksul viiel korral füüsilisel koormusel kiiresti tekkinud angioneurootiline turse on allunud hästi antihistamiini ja glükokortikoidi kasutamisele. C1 inhibiitori puudulikkusest ...

Loe edasi

Nõgestõbi

Kas see on urtikaaria?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Mõne päeva jooksul olnud nõgeslööbe pärast ei pea kohe perearsti vastuvõtule sõitma. Püüdke mõelda, mida olete teisiti teinud - pesuvahendid, riietus, toit, ravimid, külm, kuum vms, ...

Loe edasi

lööve

Tere!

Mind on vaevanud viimane pool aastat juba kummaline nahalööve, mis ei sügele, on nahaalune (kuplasi ei teki) aga on punased täpid mis vahel on väga tihedalt koos kõhul, kätel ja reitel ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Ainult napi kirjelduse põhjal ja löövet nägemata on raske öelda, millega täpselt tegemist. Urtikaaria puhul võivad olla suuremad või väiksemad kublad ja reeglina lööve sügeleb. Tegemist ...

Loe edasi

Kolinergiline urtikaaria

Kuidas saama hakkama ja mida teha .Mul on kolinergiline urtikaaria juba 4 aastat

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kolinurtikaaria on üks kroonilise urtikaaria vormidest, mille põhjused ei ole täpselt teada, ravimid oluliselt ei aita ja sama järsku nagu probleem tekkis, võib ka kaduda. Küllalt sageli ...

Loe edasi

Lööve 4-aastasel poisil

Tere. Minu 4 aastasel pojal tekkis umbes 2 nädalat tagasi mingi imelik lööve kintsudele..pilt tuli veidi udune kahjuks. ta on neid punne kratsinud ka palju.. Andsin talle zyrtecit 1 nädal..aga siiamaani ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Saadetud pilt sobib papuloosse urtikaaria omaga - punased sõlmekesed, osa neist katki kratsitud. Sagedasemad põhjused nende tekkimisel on toidulisandid (värv-, säilitus-, maitseained), ...

Loe edasi

urtikaaria

Lp. dr. Maire Vasar
Suur tänu vastuse eest. Olen see 47-aastane naine, kes teile küsimusi urtikaaria kohta esitas.
Tahtsin veel ühte asja täpsustada. Olen käinud ka närviarsti vastuvõtul ja ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!

Iga ravim võib põhimõtteliselt ülitundlikel reaktsioone põhjustada. Kahjuks ei leidnud ma raviminfost ja arst.ee-st Parxetini toimeainet ja üldiseloomustust. Seetõttu ei oska ma konkreetse ...

Loe edasi

urtikaaria

Lp. dr. Maire Vasar
Olen 47-aastane naine ja ausalt öelda ei olnud nõgestõvest kui haigusest varem kuulnudki. Teadsin, et selline lööve võib tekkida, kui mööduv allergiline reaktsioon. Aga nüüd põen ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Urtikaaria ehk nõgestõbi on sageli esinev haigus- 15-20% inimestest on elu jooksul kogenud vähemalt üht nõgestõve episoodi. Kuid kahjuks 70%-l haigetest ei õnnestu urtikaariat mingi kindla ...

Loe edasi

Kas sügelised koos urtikaariaga vms...?

Tervist lugupeetud Dr.Maire Vasar!

Olen 20 a.Noormees.
Mul tekib aeg ajalt sügelus kõri piirkonnas,sõrmede vahel sügeleb iga kord enne magama minekut.
Samuti üks öö tundsin talla ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!

Paljud haigused on kodus ravitavad, kuid kahjuks ei tea ma,mis sügelus teil esineb. Tekstist selgub, et teid häirib ainult sügelus - löövet ei esinegi. Sel korral on kõige sagedasemaks ...

Loe edasi

nõgesetõbi

minu poeg teenib aega mereväes, ta ei ole olnud ennem allergiline millegi suhtes, kuid seal tekks tal füüsilise töö ajal,kui ta higistas kehale punased laigud , mis sügelesid torkivalt. Arst ütles, et ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Urtikaaria ehk nõgestõve põhjuseid on mitmeid: ravimid, toiduained, erinevad infektsioonid, allergeenid. Ka mitmete reumaatiliste- ja sidekoehaiguste ning verehaiguste korral võib sarnane lööve ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: