ALLERGIA 29.05.04 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Kas allergiline astma on väiksel lapsel (2.5aastat) ravitav? Allergia on munavalge, kassi vastu. Munavalge on aastaga kadunud ja kas ta võib hiljem välja lüüa? Samas on kassi vastu allergia hullemaks läinud. Astmahood on tugevamaks läinud, varem ei olegi olnud. Ravi on BECONASE ja BECOTIDE ja vajadusel Ventolin.

Arst vastas:

dr Maire Vasar

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere!
Teie laps on ülitundlik kassile ja oli varem ka munavalgele. Seega, nagu arstid nimetavad, on teie laps atoopik ja atoopikutel ongi nende immuunsüsteemi iseärasuste tõttu kalduvus, et muutuvad aja jooksul üha uutele ja uutele allergeenidele ülitundlikuks. Muna on esimene võõrallergeen, millega väikelaps kokku puutub ja õnneks munale ülitundlikkus kaob 3-4.aastaselt. Kui praegu on nahatest juba negatiivseks muutunud, siis hiljem teie laps munale allergiliseks ei muutu. Küll võib ta aga muutuda allergilisteks teistele inhaleeritavatele allergeenidele (kodutolmulest, õietolmud jne). Allergiline ehk atoopiline astma on oma prognoosilt halvem kui mitteallergiline. Kuid õnneks tänapäeva ravimitega saab astma kontrolli all hoitud ja ka allergilise astmaga patsiendil võib olla perioode, kus tal sümpotomeid ei esine ja isegi astma püsiravi ei vaja võib olla. Oluline on, et haiguse algfaasis korralikuklt ravi teha ja ennetada võimaluste piires allergia tekkimist uutele allergeenidele. Ilmselt on teile soovitatud ka kodutolmulesta profülaktikat, et ennetada allergia teket kodutolmulestale. Täiendavat informatsiooni saate allergialiidu koduleheküljelt aadressil http://www.allergialiit.ee/et/artiklid/sisu.html

Ilusat suve soovides,
dr. Maire Vasar

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

J30.0 - Vasomotoorne ja allergiline riniit, vasomotoorne riniit

Kas antud pealkirjas nimetatud haigust saab esineda ka ainult norskamise kujul ilma nohuta?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Norskamist tekitab ninahingamise takistus. Selle põhjuseks võivad olla suurenenud adenoid, allergiast põhjustatud ninaturse, aga ka ninaturse ärritajatest ja allergia testid on siis ...

Loe edasi

Allergic alternativ EPD ehk Low Dose Allergy therapy

Allergia arsti Eestis vöi Soomes kes annab EPD Allergia Ravi. USA’s on variant Low Dose Allergy therapy. Ma tean et saan Ingliis maal.

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Tallinnas oleks õige pöörduda Ida-Tallinna Keskhaiglasse, kus on allergoloogid ja immunoloogid, kes tegelevad täiskasvanutega.

Tartus tegelevad täiskasvanutega allergoloogid ...

Loe edasi

Kassiallergia lapsel

Lapsel on diagnoositud kassiallergia. Oleme olukorras, kus meie pere soovib võtta koera tubastesse tingimustesse ning siit ka minu küsimus. Kas lapsel kellel on diagnoositud kassiallergia võib avalduda ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui on ülitundlikkus on juba tekkinud ühe looma allergeenide suhtes, siis teise looma suhtes allergia kujunemise tõenäosus on küllalt suur. Ülitundlikkuse ehk sensibiliseerumise kujunemiseks ...

Loe edasi

Kassiallergia

Tere
Küsimus ei ole minu enda kohta, aga oleks vaja hädasti nõu. Nimelt huvitab, kas ninna kogunev veri raseduse ajal võib näidata kassiallergia sümptomeid? Ja kas seda saab avastada perearsti kaudu? ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tavameetodiks allergia diagnoosimisel on nahatestid, kuid neid ei tehta raseduse ajal. Allergiauuringuid saab teha ka veenist võetud verest ja seda otsustavad tavaliselt allergoloogid. Tavaline kliiniline ...

Loe edasi

allergia

kas on võimalik et allergia ilmub umbes16 eluaastal ja kas sellest saab ka lahti st. terveneda
nimelt maal ,vanas talumajas lööb hinge kinni.ma tarvitan ravimeid -see leevendab aga ei aitta

Vastas dr Maire Vasar

Tere!

Allergia võib ilmneda igas vanuses, ka 16.eluaastal. Kas sellest terveneda saab, sõltub, mille suhtes te allergiline olete ja kuidas õnnestub põhjusliku allergeeniga kokkupuudet vältida. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: