Hingamis raskus 17.05.04 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

tere, sooviks teada kas on tasuline, kui soovin teha allergia testi? Kuna ise ei taipa, mille vastu võiks allergia olla.
Tihtipeale on õhune aeg, (kui noo nii nädalas korra see ikka juhtub) kui tunnen, et õhku ei jätkuks, ka olles diskoteegis tantsides ja paar klaasi veni joonud on tekkinud hingamis raskuse hetk, mis möödub paari sekundi järel.
Kas mul võib olla allergi millegi suhtes, arvan et see normaalne pole, kuigi pole sellele rõhku eriti pannud.

Teid Ettetänades!

Arst vastas:

dr Maire Vasar

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere!

Haigekassa poolt kindlustatud isikutele on allergiatestid tasuta, kuid peab olema perearsti suunamine allergoloogi konsultatsioonile. Teie poolt kirjeldatud paari sekundiline hingamisraskus ei ole allergilise reaktsiooni moodi. Allergilisest reaktsioonist hingamisraskus on kestvam, kuigi võib mööduda ka iseenesest. Võib olla on reaktsiooni põhjuseks ülerahvastatud diskoteek, kus ei jätku õhku? Punane vein võib põhjustada mõnedel inimestel talumatuse sümptomeid. Veinis sisalduvad keemilised ühendid (sulfitid ) võivad hingamisteedes silelihaste spasmi põhjustada astmahaigetel, mistõttu neil tekib köha ja õhupuudustunne veini joomise järgselt. Sagedasem reaktsioon on näo õhetus ja punetus, sarnane allergilisele reaktsioonile. Ka mitmed punases veinis sisalduvad vasoaktiivsed ained võivad põhjustada peavalu ülitundlikel inimestel. Kuid kahjuks nahatestidega talumatust veinis sisalduvatele keemilistele ühenditele kindlaks pole võimalik teha, kuna see ei ole "tõeline allergiline reaktsioon". Kaebuste püsimisel soovitan konsulteerida perearstiga, kes siis vajadusel allergoloogile suunab.

Head pühapäeva soovides,
dr. Maire Vasar

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Rinnad

Tere,
Mu mõlemal rinnal on üks valus koht nagu mingi muna ja mu rinna nahad sügelevad koguaeg. Kunagi tulid ka sealt vett/verd. Mis asi see on?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kõige enne peaks pöörduma perearsti vastuvõtule, kes suunab edasi eriarsti vastuvõtule (günekoloog - pole saatekirja vaja, endokrinoloog - on vaja saatekirja).

Kjulge

Loe edasi

Allergia lapsel

Tere! Lapsel on kehal allergia, mis algusel oli väike laik kõhul ja seljal, aga nüüd tundub laienevat. Kodus on kassid, aga laps pole nendega nüüd enam 4-5 päeva kokku puutunud. Üle keha on veel näha väikesei ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Atoopilise dermatiidi lööve võib avalduda erinevalt ja erinevates keha piirkondades. Imikul on see tavaliselt näol, kehatüvel, jäsemete sirutuspindadel, suurematel enam jäsemete painutuspindadel, ...

Loe edasi

Lööve beebi nahal

Tere!

Avastasin pea poole aastaseks saaval beebil lööbe nahal. (Lisasin pildi ka)
Millega võib tegu olla ja mis seda võib põhjustada?
Toitub minul piimasegust Aptamil Comfort ning ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Pilti ei ole.
Kui varem löövet ei olnud, siis vaevalt piimasegu põhjuseks.
Püreede andmisega võite ise katsetada so kas konkreetse püree vältimisel lööve taandub ja selle uuesti ...

Loe edasi

lapsel neutrofiilide protsents

Mida võib tähendada selline verepilt lapsel. Hiljuti põetud põletikuline haigus (lisan ka sellesegse vereproovi pildi)
Muret teeb neut% arvs veres.

(Punaste täppidega vereanalüüs on ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Selle analüüsi pärast ei ole põhjust muretsemiseks.

Kjulge

Loe edasi

Punnid käel

Tere!

Rohkem kui nädal aega tagasi tekkisid mu mõlemale käevarrele punnid, mis pole kordagi sügelenud aga kuna nad on päris pikalt käel olnud ning hullemaks läinud siis sooviksin vastuseid. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui varem pole selliseid lööbeid olnud ja ka praegu keha teistes piirkondades löövet ei ole, siis toiduga seos on vähetõenäoline. Kui ei sügele, siis ei ole põhjust ka antihistamiini ...

Loe edasi

Kas tegemist vōib olla tuulerōugetega ?

Tere,

Küsimus kas tegemist vōib olla tuulerōugetega ? Lisada sai kahjuks ühe pildi, kuid algselt olid punnid sellised villilised ümbert punetavad ja kuivasid lōpuks selliseks kōvaks mädaseks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Pildil on papuloosse ehk sõlmelise nõgeslööbe elemendid.
Selle põhjuseks on tavaliselt kas putuka hammustus või toit. Viirusinfektsioonide puhul võib olla nõgeslööve, kuid see ...

Loe edasi

Mis põhjustab urtikaariat?

Tervist. Olen 38 a.meeste rahvas. Mure on selles,et mul tekkisid naha värvi punnid mis sügelevad ja ajasid mingit imelikku vedelikku välja kui puudutan lööbe kohta.. Puhastasin vesiniku lahusega ja võtsin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Hea koostöö oma perearsti, nahaarsti ja allergoloogiga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Lööve 11kuuse lapse nahal

Tere! Meie perekond puutus kokku hooldekodus viibiva lähedasega, kes oli mitmeid nädalaid üle keha sügelevaid täpikesi täis, kohati esines ka mitmeid kärnasid. Kui viisime ta nahaarstile, määras arst põhidiagnoosiks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Fotot ei ole.
Sügelised on nakkushaigus ja suure tõenäosusega olid need ka imikul.
Permetriini määritakse kogu kehale ja ka näole.
Sageli ühekordsest määrimisest ei ...

Loe edasi

kassi allergia

Kolisin remondi ajaks (ca 6 kuud) kohta kus elab kass ning on tekkinud allergia (sügelevad silmad, nohu, aevastamine). Perearsti poolt välja kirjutatud Avamys, mis hästi aitas ning soovitas ka võtta antihistamiinikumi. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõik on võimalik. Konkreetsed raviotsused annab Teid vahetult nägev ja uuriv arst. Hea koostöö oma perearstiga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

2 nädalase lapse söömine

Tere.

Mure om 2 nädalase beebi söömise pärast.
Ta sööb mul hipp combiotik piimasegu, ma juba esimesel nädalal sain aru, et paki peal kirjas olev kogus jääb talle väheseks (70ml)

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Segu ei pea vahetama ja ilmselt ongi lapsel suurem toiduvajadus. Suurem kaaluiive selles vanuses ei ole muretsemise põhjuseks, sest kõik muidu ju korras.
Ikka parimat,
Kjulge

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: