Kõige saastunumad pinnad köögis: edetabelit juhib köögirätik

Kõige saastunumad pinnad köögis: edetabelit juhib köögirätik Foto: iStock

Kuigi kodust saab alguse ainult 9% registreeritud haiguspuhangutest, mis on põhjustatud toidust, on teadlased seisukohal, et see näitaja on tegelikkuses palju suurem. Uuringud näitavad, et kodus ilmneva ristsaastumise peasüüdlane on üks puhtuse hoidmisega seotud tarbeesemeid ehk köögirätik.

Ajakirjas Food Protection Trends hiljuti avaldatud uuring põhineb Kansase osariigi ülikooli mitme teaduskonna ja üliõpilaste tehtud uurimustööl

Uuringu juht Jeannie Sneed, kes on ühtlasi ka Kansase osariigi toiduohutuse peaspetsialist, tõi välja mitmeid ainulaadseid tähelepanekuid ja vajakajäämisi selle kohta, kuidas inimesed köögis käituvad.

„Esiteks ilmnes, et uuringus osalejad kasutasid köögirätikuid ja majapidamispaberit sageli ja mitte alati kuivatamiseks,” märkis Sneed. „Selgus, et kõigist pindadest, millelt võeti proovid, olid köögirätikud kõige saastunumad.” 

Videojälgimise tulemusena selgus, et paljud uuringus osalejad katsusid köögirätikut enne kätepesu või siis pärast kätepesu, kuid ei olnud käsi korralikult pesnud. Isegi pärast põhjalikku kätepesu kasutasid nad saastunud rätikut uuesti, kandes haigusetekitajad taas kätele. 

Muud uuringud näitavad, et Salmonella bakter, mida leidub sageli toores lihas ja linnulihatoodetes, paljuneb käterätikutel üleöö, isegi kui need on kraanikausis puhtaks pestud ja ära loputatud. Seepärast soovitab Sneed toiduvalmistamise juures kasutatud käterätikud pessu panna või eelistada ühekordselt kasutatavat majapidamispaberit. 

Teise tähelepanekuna toodi uuringus välja, et toiduvalmistamise ajal kasutati mobiiltelefoni ja pärast seda ei pööratud puhtuse säilitamisele piisavalt tähelepanu. 

Lisaks tugevasti saastunud köögirätikutele olid umbes 82% juhtudel lihast pärinevate haigustekitajatega saastunud ka kraanikausi, külmkapi, praeahju ja prügikastikapi käepidemed.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

3 kommentaari

Kersti
30.03.15 10:26
mina köögirätikuid ei kasuta selleks on majapidamispaber .Pärast söögi tegemist teen köögi pinnad puhtaks.
-121
   
+121
mart saag
26.03.15 23:44
Kôige rohkem jäävad haigeks need kes on kasvanud steriilses keskkonnas.
-131
   
+125
ja siis
26.03.15 18:24
Köögirätte on sajandeid kasutatud....
-124
   
+115

Lisa kommentaar

Saada