Laktoositalumatus 15.11.21 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere!
Minu 16-aastane poeg tegi laktoositalumatuse testi, sest mitme kuu väitel oli kohati kõhuvalu ning kõhulahtisust. Paaril viimasel nädalal jäi kõhulahtisus püsima. Testi vastused on teada, kuid nende lahtiselgitamisel jäi perearst hätta.
Glükoos 0 min - 5.686
Glükoos 20 min (50 g) - 6.252
Glükoos 40 min (50 g) - 6.237
Glükoos 60 min (50 g) - 5.966
Üldine vereproov oli korras, lümfotsüüdid olid vaid veidi üle normi.
Palun abi: kas lapsel on laktoositalumatus?
AItäh!

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Tõlgendused on järgnevad.
Kui lahuse joomise järgne veresuhkru väärtuse tõus tühjakõhu veresuhkru väärtusest on alla 1,1 mmol/l, on tegemist laktoositalumatusega.
Kui veresuhkru väärtuse tõus on üle 1,7 mmol/l, on tulemus korras ja laktoositalumatust ei esine.
Kui veresuhkru väärtuse tõus jääb 1,1 ja 1,7 mmol/l vahele, on tulemus nn „hallis tsoonis“ ja tulemuse tõlgendamisel on vajalik hinnata uuritava enesetunde muutust lahuse joomise järgselt.
Arvestades tulemusi on tegu laktoositalumatusega.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Laktoositalumatus

Tere
Lapsena on diagnoositud laktoositalumatus. Olen ikkagi tarbinud piimatooteid. Kas piimatoodete tarbimine võib tekitada akne.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Piimatoodete ja akne vahelisi seoseid on näidatud mitmetes uuringutes. Kui teil on diagnoositud laktoositalumatus peaksite sellega ka arvestama ning vajadusel loobuma piimatoodetest ...

Loe edasi

Laktoositalumatus?

Sain laktoositalumatuse testi väärtusteks:tühja kõhuga 5,41
Laktoosi suukaudse manustamise järgselt
20 min:6,49
40 min:7,35
60 min:5,57

Kas mul on laktoositalumatus ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vere glükoosisisalduse tõus laktoosi manustamise järgselt < 1,1 mmol/L viitab hüpolaktaasiale ja tõus 1,1-1,7 mmol/l on diagnostiliselt ebaselge viitega.
Oluline on hinnata tulemusi ...

Loe edasi

Personaalse menüü koostamine

Tere!

Mul on laktoositalumatus. Väga tihti on kõhugaasid. Võrreldes paari aasta tagusega on energiatase üsna madal ja pidev väsimus. Seksuaalvajadus on tunduvalt langenud. Vahel on lihtsalt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mis puudutab personaalse menüü koostamist nn. toiduainete sobivustestide alusel, siis taolist nõustamist kliinilises praktikas meil ei kasutata, kuna enamuse mainitud testide paikapeidavuse ...

Loe edasi

kas piimatalumatus?

Tere,

Oleks selline mure, et mulle tundub,et kui tarbin piima selle puhtal kujul ja muid piimatooteid,et tekib kõhus imelik tunne ja see teeb mind nagu "paksuks". Küsimus ongi,et kes testib ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Esmaselt tasuks pöörduda siiski oma perearsti poole. Seni võite proovida koos piimatoodetega tarbida laktaasikapsleid (küsige apteegist), et parandada piimatoodete seedimist.
Heade soovidega, ...

Loe edasi

Laktoositalumatus

Olen 27aastane naine, joon palju piima ja söön palju piimatooteid. Viimasel ajal, kui on palju räägitud laktoositalumatusest, on mul tekkinud kahtlus, et äkki ka mina kannatan selle all. Nimelt on mul ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Küsige kõigepealt analüüsi kohta oma perearsti käest ja kui tema antud analüüsi ei tee, peaksite saama sealt edasi saatekirja vastava arsti juurde.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

Laktoositalumatus?

Tere,

Mul on juba pikka aega olnud probleemiks äkkilsed kõhu valud ja kõhulahtisus. Viimasel ajal olen pannud tähele, et need esinevad just peale magusa või enamike piimatoodete tarbimist. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kirja põhjal toodud kirjelduse järgi jääb mulje, et tegu võib tõepoolest olla laktoositalumatusega.
heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: