Epilepsia ravim laktoositalumatuse puhul 07.04.21 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere

Põen epilepsiat. Seoses hoogude sagenemisega pöördusin neuroloogi poole (eile käisin neuroloogi vastuvõtul). Arst arvas, et pean proovima teist ravimit ning kirjutas mulle välja veel ravimi nimega "Matever",mida pean võtma lisaks ravimile "Lamictal" (antud ravimit olen juba aastaid võtnud).
Lugesin uue ravimi juhendi ning seal leidsin infot, et laktoosi talumatuse korral antud ravimit ei tohi võtta. Lisaks leidsin Internetis "Ravimi omaduste kokkuvõte" ,kus lk 7 on järgmine info: "Matever 1000 mg õhukese polümeerikattega tabletid sisaldavad laktoosi. Patsiendid, kellel on harvaesinev pärilik galaktoosi talumatus, laktaasi puudulikkus või glükoosi-galaktoosi malabsorptsioon, ei tohi seda ravimit võtta." Lk 65 selgub: kui "ei talu teatud suhkruid (nt laktoos), peate enne ravimi võtmist konsulteerima arstiga."
Ravimi pean võtma järgmiselt: esimesel nädalal üks tablett päevas, teisel nädalal kaks tabletti, kolmandal nädalal kolm tabletti ning edasi neli tabletti päevas.
Eile õhtul alustasin ravimi võtmist ning mõne aja möödudes oli raskustunne kõhus, valud (ei olnud tugevad, aga oli ebameeldiv olla).
Palun Teie nõu, kas ma tohin antud ravimit võtta?

Ette tänades

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Mina teile siin nõu ei saa anda. Ravi osas peate ikkagi konsulteerima oma raviarstiga, kes on terviklikult teie haiguslooga kursis.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Epilepsia ravim laktoositalumatuse puhul

Tere

Põen epilepsiat. Seoses hoogude sagenemisega pöördusin neuroloogi poole (eile käisin neuroloogi vastuvõtul). Arst arvas, et pean proovima teist ravimit ning kirjutas mulle välja veel ...

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere!
See ei olemine teema. Ainuke, mida saan öelda on see, et kui on laktoositalumatus, siis on vaja kiirelt võtta ühendust raviarstiga ning paluda väljakirjutada sobiv analoog.

Loe edasi

Epilepsia ravim laktoositalumatuse puhul

Põen epilepsiat. Seoses hoogude sagenemisega pöördusin neuroloogi poole (eile käisin neuroloogi vastuvõtul). Arst arvas, et pean proovima teist ravimit ning kirjutas mulle välja veel ravimi nimega "Matever",mida ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mina teile siin nõu ei saa anda. Ravi osas peate ikkagi konsulteerima oma raviarstiga, kes on terviklikult teie haiguslooga kursis.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Laktoositalumatus?

Sain laktoositalumatuse testi väärtusteks:tühja kõhuga 5,41
Laktoosi suukaudse manustamise järgselt
20 min:6,49
40 min:7,35
60 min:5,57

Kas mul on laktoositalumatus ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vere glükoosisisalduse tõus laktoosi manustamise järgselt < 1,1 mmol/L viitab hüpolaktaasiale ja tõus 1,1-1,7 mmol/l on diagnostiliselt ebaselge viitega.
Oluline on hinnata tulemusi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi