Gluteenitalumatus 26.04.18 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere, selline mure, et lapsest saati on mind vaevanud kõhukinnisus, mis on probleemiks praegugi, samuti on puhitused, väsimus, raske tunne peale sööki, kõht on gaasi täis, õlavartel ja põskedel on punased laigud ning lasin siis teha endale gluteeni- ja laktoositalumatuse testid (veretest, lisasin oma tulemustest pildi). Ma olin ise täiesti kindel, et asi on gluteenis, sest väga paljud sümptomid langesid kokku. Nüüd tuli välja, et gluteeniga asi korras, kuid mul on primaarne laktoositalumatus.
Kas on siiski võimalik, et mul võib olla ka gluteeniga probleeme, sest paljud sümptomid langevad justkui kokku või võivad need probleemid tulevneda ka laktoosist või hoopiski millestki muust veel?

Tänud ette!

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Ilma teie täpseid igapäevaseid toiduvalikuid nägemata ei saa öelda, kas kõhukinnisus võiks olla seotud otseselt söögiga. Geenitesti alusel ei ole teil primaarne laktoosi puudulikkus, kuid piimatoodete valikule peaksite tähelepanu pöörama, sest võib esineda osaline seedeensüümi vaegus. Soovitaksin teil mõneks nädalaks piimatooted menüüst välja jätta või kasutada ainult laktoosivabu tooteid ja jälgida enesetunnet. Üldjuhul võiks antud analüüside tulemusel siiski osad piimatooted sobida. Samas soovitaksin oma igapäeva tavamenüü üle vaadata toitumisspetsialistiga, et leida võimalikud probleemid toiduvalikutes, mis võivad olla seotud kaebustega. Kui tõesti vajalik saab juba spetsialist teiega proovida ka teatud toiduainete välistamist (sh. gluteeni sisaldavad toiduained).
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kas mul võib olla gluteenitalumatus

Tere,


Nimelt, kui söön just saia tooteid ja pastasid, siis mul hakkab sees selline kõrvetav tunne. Vahel tunnen seda ka söögitorus.
Kui ma neid toite ei söö, on kõik korras.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olete küsimusele juba ise vastuse andnud. Mõõdukas kogustes saiatoodete tarbimine ei tohiks maoprobleeme põhjustada. Vaadake oma toitumine laiemalt üle. Kas te sööte igapäevaselt sooja toitu, ...

Loe edasi

Gluteeni talumatus?

Käisin toitumisnõustaja juures, sest mul on seedimine väga pikalt korrast ära ja vitamiinid näiteks imenduvad halvasti. Ta arvas minu jutu põhjal, et mul on ehk gluteenitalumatus. Tahaksingi teada, kuidas ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Gluteenitalumatust saab kindlaks teha veretesti kui ka gastroenteroloogi poolt teostatud biopsia alusel kui viimaseks peaks põhjust olema. Teie väga põhjaliku kirja alusel ma gluteenitalumatust ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi