kaalulangus 06.02.14 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere, olen 158cm pikk 31a ja peale rinnaga toitmist kaal langes kuni 38kg. Varsti juba aasta kui rinda ei anna aga kaalu enam tagasi ei saa juurde. Vahest tuleb 2-3kg juurde aga siis mone nädalaga läheb uuesti alla ja kõigub pidevalt 38-42 kg vahel. Norm kaal oli mul 46-47kg. Kontrollisin kilpnaare ja muud analyysid on korras igapaev votan kalaõli ja minu toitumine suht tervislik. Proovisin vivasan kokteilid, aga nendest polnud kasu kaal on ikka 39kg. Midagi oskate soovitada?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kaalulangus on küllalt märkimisväärne, mistõttu kirja vastusest ainuüksi probleemi lahendamiseks ei piisa. Vajaksite toitumise poole ülevaatamist ka mõne spetsialisti poolt. Esimene soovitus on regulaarne toitumine, 5-6 korda päevas. Igapäevasesse menüüsse kuulugu kodujuust, kohupiim (sh. ricotta), teraviljatooted (sh. pudrud), seemned, pähklid. Ainuüksi rasvane toit teie kaalunumbrit ei tõsta, kuigi igapäevases menüüs võiks olla ~1 spl taimeõli (toitudele lisatuna). Võimalik, et sööte mitmekesiselt, kuid lihtsalt kaloraaž jääb väikeseks. Viimast saate hinnata toidupäevikut pidades või siis mõne spetsialistiga oma menüüd arutades. Vajalikuks võib osutuda ka nõupidamine psühholoogi või psühhiaatriga, hindamaks, kas kaalulangus pole seotud psüühilise pinge või stressiga.
Heade soovidega,
dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kaal langeb

Tere, olen 15 aastane tüdruk. Olen 166cm pikk ja hetkel kaalun 54 kg. Olen võtnud nädalaga 4kg alla. On seda liiga palju selle aja kohta? Olen arvestanud, palju kaloreid pean päevas tarbima ja toitun selle ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olite ja olete praegu normkaalus, kuid kindlasti pole tervisele kasulik ühe nädalaga sellises suurusjärgus kaalu vähendada. Liigkiire ja suur kaalulangus on kehale koormav ning tervist kahjustav. ...

Loe edasi

Kaalulangus

Tere,
Muutsin umbes 4 kuud tagasi oma toitumist kardinaalselt. Piirasin küllastunud ja hüdrogeenitud rasvade, kiirete süsivesikute tarbimist, eraldasin täielikult dieedist nisutooted(gluteenitundlikkus), ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Arvestades vanust ja pikkust võiks kaal olla siiski suurem ning kaalulangus sellises mahus näitab, et toiduvalikud tuleks siiski uuesti üle vaadata ja panna paika täpne päevane energiavajadus ...

Loe edasi

Kiire kaalulangus

Tere!
170cm
116kg
Nädala jooksul võtsin 10kg alla.
Enesetunne on üldiselt halb - väsimus, nõrkus, iiveldab, söögiisu ei ole, peavalud vasakul pea küljel, mäluprobleemid, keel ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kaalulangust raua ja vitamiin D madala tasemega kindlasti seostada ei saa. Taolise halva enesetunde püsimisel peaksite laskma perearstil teha uuesti tervisekontrolli.
Parimatega, dr. ...

Loe edasi

Kaalu langus ja isutus

Asi algas umbes pool aastat tagasi. Olen alla võtnud, kuigi kaal püsib hetkel samal tasem koguaeg, siis teistele nähtavalt olen ma alla võtnud. Perearst arvas, et mul on stress. On tõesti olnud pingelised ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Isutus ja kaalulangus võivad olla seotud stressiga, kuid kui see on kestnud juba kuid , tuleks teha nii terviseuuringud kui käia ka nõustamisel psühholoogi või vajadusel psühhiaatri juures, ...

Loe edasi

kiire kaalulangus

Tere
Mul on selline mure, mul avastati väiksed maolimaskesta haavandid ja tänu sellele ei saanud korralikult süüa. Tänu sellele on mul ka kiiresti kaal langenud kahe kuuga kusagil 10 kilo,ma olen ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
On täiesti võimalik, et kaalulangus seostub teie terviseprobleemiga, kuid kui kaal normaalse söömise foonil ei taastu või kaalulangus jätkub tuleb kindlasti pöörduda uuringuteks oma raviarsti ...

Loe edasi

Kiire kaalulangus

Tere!
Selline mure, et kuu aega tagasi olid nii kiired ajad ja võtsin 10 kilo tänaseks alla. Siis hakkasid päevad -olid 7 päeva, nagu mul alati on, ja nüüd aeg-ajalt veritseb intiimpiirkonnast. Olen ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Jätan oletused tegemata ja soovitan läbi teha korralik tervisekontroll. Kindlasti pole kiire kaalulangus tervisele hea.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

alakaaluline?

14 aastane
42,9 kg
158 cm

Ma toitun korralikult, aga mu kaal läheb aina väiksemaks.
mida valesti teen?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Selleks et öelda mida võiksite muuta-parandada, peaksin teadma enam teie toitumise kohta, sest kui kaal langeb on enamjaolt puudujäägid toitumises ning harvematel juhtudel võib kaalulangus ...

Loe edasi

kaalust allavõtmine

Kas kilpnäärme alatalitluse korral on võimalik kaalust alla võtta ?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kilpnäärme alatalitlus on sageli seotud ainevahetuse aeglustumisega, mis toob pigem kaasa kaalutõusu. Küll on aga teisi kilpnäärme talitlushäireid, millega võib kaasneda kaalulangus.
Heade ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi