PROBLEEM 27.06.09 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

olen 15aastane, kaalun 44 ja pikkust on 163cm. Päevas liigun keskmiselt, ei ole aktiivne aga samas ka ei passi aind ühe koha peal, et midagi ma ikka liigutan. küsimus on siis selles et kui suur on minu päevane kaloraaz? ja mitu grammi süsivesikuid ma võin päeva jooksul tarbida et mitte juurde võtta ja et need ei ladestuks vöökohal?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kaalu on antud pikkuse kohta vähe, mis võib ühel hetkel teie tervist mõjutama hakata. Kuna teie organism vajab kasvuperioodil erinevaid toitaineid ja seda, et toit oleks ka piisava kaloorsusega, siis alla 1800-2000 kcal päevas ei tohiks te süüa (sõltuvalt füüsilisest koormusest). Sellest ~1000-1100 kcal võiks langeda süsivesikute arvele (~250-275 gr päevas). Oluline on aga see, milliseid süsivesikuid tarbida. Toitumise ja menüü koostamise kohta võite lugeda lisaks terviseinfo.ee leheküljelt.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kõrge kolesterool

Tere!

Minu kolesteroolinäidud on järgmised: Üldkolesterool 5,8 HDL 1,8 ja LDL 3,7. Ja nii on enam-vähem olnud üks 10 aastat juba. Arst arvab, et praegu midagi muuta pole vaja, sest teised ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kindlasti ei alanda nimetatud margariini söömine üksinda kolesterooli taset. Toitumist tuleb muuta tervikuna. Eelkõige tuleb vähendada loomset päritolu toitude rasva sisaldust ja söödavaid ...

Loe edasi

Toitumine

Tere. Põen aastaid ravile allumatuid bakteriaalseid uroinfektsioone( kolibakter) ja pean pidevalt ( iga päev) võtma, küll suures annuses, 6tbl päevas, küll profülaktilises annuses, 2 tbl õhtuti Nitrofurantoini, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Saadetud kirjelduse alusel on nitritite ilmumine seotud bakterite elutegevuse ja ainevahetusega, mitte toiduga.
Nii nitraate kui ka nitriteid leidub teatud köögiviljades (seller ...

Loe edasi

Kaalu tõus- anoreksia/buliimia

Mul on küsimus seoses kehakaaluga.
Olen 26 aastane, 164cm pikk naisterahvas.
2012 aastal olin tugevalt ülekaaluline, c 94 kg. Siis võtsin end käsile, alustasin spordiga ja tervisliku toitumisega ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Saatsite väga selge ja põhjaliku ülevaate oma loost. Normaalne kaal on tänaseks taastumas, kuid keha toetamiseks ning tervenemiseks ei tohiks praegu siiski edasist kaalutõusu peljata. Kui te ...

Loe edasi

Ülekaalulisus

Tere
Olen ratastoolis (spastiline tetrapleegia) 25-aastane naine ja umbes 155-160 cm pikk. Kaalun 45 kg. Kas ma olen ülekaaluline?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Sõltuvalt pikkusest olete antud kaalu juures, kas normkaalu alampiiril või isegi alakaalus.

Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Kaalulangus

Tere
Olen 25aastane naisterahvas. Ma olen umbes 155-158cm pikk ja kaalun 45kg. Tahaksin kaalu saada 36kg peale. Milline peaks olema minu päevane kaloraaž? Mul on spatsiline tetrapleegia ja olen ratastoolis, ...

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere, annan Teile küsitud kaloraazi, aga soovitan kindlasti kasutada toiduaineid, mis sisaldavad magneesiumi: veiseliha (parem väherasvane), brokkoli, banaanid, punapeet, herned, spinat. B vitamiin, aitab ...

Loe edasi

Alakaalulisus

Tere! Olen 13 aastane poiss, olen 155 pikk ja kaalun 33,5kg mu ema on 169 pikk ja kaalub 60kg ja isa ka ei ole nii pikk. Küsimus on selles, et kas ma olen alakaaluline või on see seotud perekonna geenidega. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Antud vanuse ja kasvu kohta on tegu väikese kaaluga. Pärilikud tegurid võivad mängida oma osa, aga samas tasub oma toitumine üle vaadata. Kas toiduga saadav ja kulutatud energia on vastavuses.
Loe edasi

Beebil nahal laigukesed

Tere! 10-kuusel lapsel (rinnapiim + lisatoit) olid paar kuud olnud nahal laigukesed. Keeruline aru saada, millest. Perearst soovitas antibiootikumikreemi, nahaarst hormoonkreemi ja toidupäevikut. Päevikust ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mõistan teie muret, kuid sellisele probleemile ei saa kirja ja piltide põhjal lahendust leida.
Mina tegelen täiskasvanutega ning väikelastega mul kogemus puudub, kuid soovitan teil ...

Loe edasi

Magusaisu

Tere! Olen 22 aastane noor neiu. Tunnen pidevalt magusaisu, eriti ōhtuti ning sellele järele andmise tulemusena on tekkinud mōningad lisa kilod..
Olen üritanud end magusast eemal hoida 7päeva challeng’itega ...

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere!
Suurendage loomsete valkude (liha/kala/linnuliha/munad/piimatooted) tarbimist. Kui kauaks ja palju? Peate vaatama üle oma praeguse toitumise ja selle järgi on võimalik väljaarvutada Teie vajadus. ...

Loe edasi

Toitumine

Tere ma olin 1,5a tagasi 79kg pikkust 168 nyyd kaalun 44,9 kuna vôtsin alla kuna magu oli poletikus raske toituda siis aga tekkisid sapikivid ja nyyd veel raskem toituda ei saa syya piimatooteid,liha ,pahkleid ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitan teil pöörduda toitumisspetsialist vastuvõtule, Olete kaotanud liialt kaalu,mistõttu tuleb täpselt paika panna kui palju ja miillises koguses te erinevaid toiduaineid sööma peaksite, ...

Loe edasi

helicobacter pylori ravi

Tere. Peale covidi põdemist tekkisid ülakõhu valud. Tegin enda raha eest Synlabis kõrvetiste paketi ja sealt tuli välja, et on Helicobakter organismis. Roojas on samuti Helicobakter positiivne. Aeg ajalt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitan teil esmaselt pöörduda perearstile ja arutada läbi, kas oleks vaja teha kolmikravi, mis on kasutusel helikobakter-infektsiooni puhul.
Gastriidipuhused soovitused sobivad üldjuhul ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: