tervisekontrolli tulemused 22.11.14 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere!
Käisin tervisekontrollile. Tekkinud küsimused:
1. Põhidiagnoos- Hüpertooniatõbi. Protseduuride järjekord oli järgmine:
- uriini proov;
- vereanalüüsi võtmine veenist ei tulnud välja;
- vereanalüüsi võtmine katse 2 ( sõrm)
- kohe peale seda vererõhu mõõtmine - 180/100 ( 1 kord, ühel käel, manseti all on jäetud üleskääritud käist, ebaõnnestunud veriproov oli ebameeldiv)
- tervisekontrolli tulemus- diagnoos- Hüpertooniatõbi.
Küsimus: kas selle diagnoosi kinnitamiseks on piisav, kui vererõhk mõõdatakse 1 kord?
2.Biokeemilised uuringud. S-Chol mmoll/l 6,69.
Küsimus: kas see on üld kolesterool, HDL-kolesterool või LDL-kolesterool? Kuidas aru saada mis kolesterooli tüübis jutt on?
3. Toitumissoovitused ( kolesterooli puhul)- VÄLDI: 2-3 kanamuna nädalas. Uutel laborite uuringute baasil- munade tarvitamine ei mõjuta kolesterooli tasemele.
Küsimus: Kuidas teie arvate?

Ette tänades!
Ljudmilla

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kuna ma ei tea teie pikemat haiguslugu on raske teile kindlaid soovitusi anda ja saan pakkuda vaid võimalikke lahendusi.
1. Võimalik, et teil on ka varasematel vererõhumõõtmistel saadud kõrgenenud väärtused, mistõttu otsustati nüüd ühekordse mõõtmise tagajärjel juba diagnoos välja panna. Minu soovitus on mõõta kodus paari nädala jooksul vererõhku paaril korral päevas(näiteks hommikul ja õhtul) ja minna saadud väärtustega uuesti perearsti vastuvõtule. vajadusel saab perearst teha ka 24 tunni vererõhu Holter uuringu, mis annab täpsema vastuse diagnoosi osas.
2. Kui võetakse kolesterooli määramiseks vaid üks marker, siis suure tõenäosusega on tegu üldkolesterooliga, mitte HDL ega LDL kolesterooliga.
HDL või LDL kolesterooli mõõtmisel on laborilehel ka vastav märge väärtuse ees ehk siis kas HDL või LDL.
3. Kolesterooli tõus võib olla seotud nii meie söömisharjumuste kui ka teinekord geneetilise eelsoodumusega. Toidust rääkides saame kolesterooli kõigist toiduainetest, mis sisaldavad loomset rasva või kuhu seda on lisatud (liha-, piimatooted, munad, aga ka saiakesed, pirukad, jmt). Seega ei pruugi ühe kindlas toiduaine välistamine ja vähendamine ainuüksi tulemust anda. Toiduvalikut tuleb vaadata laiemalt. Rohkem tuleb süüa köögivilja, vähendada aga rasvarikaste loomset päritolu toiduainte tarbimist. Pöörake tähelepanu sellele, milliseid ja kui palju maiustusi sööte. Vastukaaluks loomset päritolu sisaldavatele toiduainetele ei sisalda taimeõlid kolesterooli ning võivad isegi mõõdukal tarbimisel aidata kolesterooli taset normaliseerida. Mõõdukus kõiges on võtmesõna. Munad sisaldavad kolesterooli, kuid munade mõõdukas söömine annab meile pigem palju kasulikke toitaineid. Lugemiseks: https://www.arst.ee/et/Sinu-tervis/Tervislikud-eluviisid
Parimatega,
dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kiire kaalulangus

Tere!
170cm
116kg
Nädala jooksul võtsin 10kg alla.
Enesetunne on üldiselt halb - väsimus, nõrkus, iiveldab, söögiisu ei ole, peavalud vasakul pea küljel, mäluprobleemid, keel ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kaalulangust raua ja vitamiin D madala tasemega kindlasti seostada ei saa. Taolise halva enesetunde püsimisel peaksite laskma perearstil teha uuesti tervisekontrolli.
Parimatega, dr. ...

Loe edasi

Tervisekontroll

Tere

Sooviksin teada, kelle poole pöörduda põhjaliku tervisekontrolli läbimiseks ja kuidas pöörduda toitumisspetsialisti poole (Tallinn, Tartu).

Nimelt olen olnud ovolaktovegetaarlane ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Haigekassa alusel kirjas soovitud teenuseid ma teile pakkuda ei oska.
Minu vastuvõtt on TÜ Androloogiakeskuses(Tallinnas), kuid kuna on tegu meestekliinikuga, siis on naistele uuringud ...

Loe edasi

Ülekaal

Tere, tahaks väga kaalust alla võtta, aga ei tea, kuidas õigesti toituda. Olen 48a. ja 162cm, 85kg. Kas peaks tulema teie juurde tervisekontrolli?
Lugupidamisega, M.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Alustuseks võite tutvuda toitumissoovitustega internetileheküljelt toitumine.ee
Soovi korral olete oodatud vastuvõtule (reg: 533 18 008; toitumine@kliinikum.ee)
Heade soovidega, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: