Punase liha söömine suurendab naistel ajurabanduse ohtu

Punase liha söömine suurendab naistel ajurabanduse ohtu

30 000 rootslannat hõlmanud värskest uurimusest selgus, et naistel, kes söövad palju punast liha, on suurem ajurabanduse tekkimise oht.

Uurimisrühm leidis, et naistel, kes kuulusid punase liha tarbimise skaala ülemisse kümnendikku ehk kes sõid seda iga päev vähemalt 102 grammi, oli võrreldes naistega, kes sõid päevas vähem kui 25 grammi punast liha, 42% võrra suurem tõenäosus ajuveresoonte ummistusest põhjustatud rabanduse tekkimiseks.

Rohkesti punast liha sisaldavat söögisedelit seostatakse mitmete tervisehädadega, sealhulgas teatud vähiliikide, südamehaiguste ja kõrge vererõhuga. Siiski on punase liha ja ajurabanduse ohu oletatava seose kohta avaldatud kõigest kolm uurimust. Üks uurimus kinnitab eelmainitu paikapidavust, teised kaks aga mitte, vahendab Reuters ajakirja Stroke.

Asjasse selguse toomiseks analüüsis dr Susanna Larsson koos kolleegidega Stockholmi Karolinska Instituudist andmeid 34 670 naise kohta vanuses 39–73 eluaastat. Ükski neist ei põdenud uuringu alguses 1997. aastal südame-veresoonkonna haigusi ega vähki.

Järgneva kümne aasta jooksul sai ajurabanduse 1680 naist (4%).

Kui teadlased jagasid osalejad tarbitud liha koguse järgi viide rühma, ilmnes, et naistel, kes kuulusid liha tarbimise skaala ülemisse viiendikku ehk kes sõid päevas vähemalt 86 grammi liha, oli 22% võrra suurem oht ajuinfarkti tekkimiseks kui naistel, kes kuulusid skaala kõige alumisse viiendikku (vähem kui 36,5 grammi päevas).

Naistel, kes sõid kõige enam töödeldud liha (vähemalt 41,3 grammi päevas), oli 24% võrra suurem oht eelmainitud rabanduse saamiseks kui naistel, kes tarbisid kõige vähem liha (vähem kui 12,1 grammi päevas).

Ent seost ei leitud punase liha või töödeldud liha tarbimise ja muude rabanduseliikide vahel ega ka värske liha või linnuliha söömise ja mistahes tüüpi rabanduse vahel.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada