Alkoholi mõju rasedusele Autor: Jaanus Mumma

Alkoholi mõju rasedusele. Alkoholi väärarenguid põhjustav toime lootele on uuringutega tõestatud. Alkohol läbib kergesti platsenta ning jõuab loote vereringesse ja lootevette. Juba ühe tunniga saavutab loote alkoholisisaldus emaga sama taseme. Alkohol lagundatakse ja elimineeritakse ema organismi kaudu, loote enda võime alkoholi lagundada on madal. Raseduse ajal peetakse juba kaht alkoholi standardannust (2 drinki) päevas lootele kahjulikuks. Eestis loetakse üheks alkoholiühikuks ehk dringiks 10 grammi puhast piiritust. Keskmiselt tähendab 1 ühik 20–25 ml viina, 100–120 ml veini või 200–280 ml õlut. Raseduse varases staadiumis (1.–13. nädalal) tõstab alkohol kahekordselt abordiriski, sest võib põhjustada verejookse. Lootel võib tekkida kromosoomimutatsioone, seega erinevaid väärarenguid (peamiselt südame ja luude anomaaliad). Raseduse teisel kolmandikul (14.–27. nädalal) põhjustab alkohol üht raskemat loote alkoholikahjustust – pisipealisust (mikrotsefaaliat). Samuti on sel perioodil suurenenud platsenta osalise või täieliku irdumise oht. Raseduse kolmel viimasel kuul (28.–40. nädalal) suurendab alkohol verejooksude ja platsenta irdumise ohtu. Halvenenud verevarustuse tõttu aeglustub loote kasv ja suureneb ka infektsioonioht.

Loote alkoholikahjustust ehk fetaalalkoholisündroomi (FAS) kirjeldati esmakordselt 1968. aastal Prantsusmaal. Seda sündroomi iseloomustavad kasvupeetus (vastsündinud on alakaalulised), pisipealisus koos sügava arengupeetusega, imiku puudulik imemisrefleks, rahutus, madal lihasetoonus ja aeglane motoorne areng. Anatoomilised iseärasused (madal laup, kitsad silmaavad, lai ninaselg, õhuke ülahuul ja madal ülalõug, ebasümmeetriliselt paiknevad kõrvad) ei taandu elu jooksul.

Nõuanded sel teemal

Citalopram noorukile

Pojale (19a) määrati ärevushäire raviks ja uinumise soodustamiseks Citalopram ja Immovane. Vajadusel Xanax. Probleemiks on tal ärevus, mis takistab isegi koolitundides istuda (vajadus ennast liigutada, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Temal on antidepressant, uinuti ja rahusti. See on hea, aga see on vaid stardiks hea, kaasnema peab enda (keha, vaim) ja keskkonna (sotsiaalne: eesmärgid, töö-rõõmud, suhtlusraadius jms) muutmine.
Loe edasi

Sundmõtted surmast

Sain diagnoosiks depr. ja ka ärevushäire. Peale sain ka rohud.
Kõik algas kui üks tuttav suri, viibisin veel tema juures haiglas. Peale seda hakkasin mõtlema äkki mina ka suren ja siis mõtlesin välja ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Keha ja psüühika on Tervik ja kasutada tuleb mõlemaid terviseradasid.
Ravim (AD jt) on vaid väike osa (1/10 või sinna suurusjärku) ja suurem osa on harjutustel.
Teadmiseks ja rakendamiseks ...

Loe edasi

Analüüsi vastus hüsteroskoopia

Tere,

Käisin nädal tagasi hüsteroskoopiat tegemas. Täna nägin saatekirja vastust, mis oli selline:

Vastus:
Üksiku primaarse lümifolliikliga keskproliferatiivne endomeetrium.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Proliferatsioonifaas tähendab seda, et teil on menstruaaltsükli I faas ja selline leid on normaalne. Juhul kui tegemist oli teil menstruaaltsükli II faasiga st. peale 15ndat tsüklipäeva ja teil pole ...

Loe edasi

Vanad verevalumid ajupildil

Tere!

Kaks aastat tagasi oli moment, kus mul algas õhtul äkki tugev peavalu oimukoha lähedal ja mõne aja pärast oli peas selles kohas väike lõhkemise tunne. Tundsin kohe ka seda, just nagu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Vanad verevalumid oleks kindlasti näha ka juba tehtud kompuutertomograafial. Ilmselt on peavaluks muud põhjused. Tuleks minna neuroloogi vastuvõtule.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Loe edasi

Alakõhuvalu

Tere. Mure selles, et oleme partneriga juba pool aastat kannatanud alakõhuvalude käes. Partner käis androloogi vastuvõtul, tuvastati eesnäärme põletik, ühtegi külvi ei võetud, raviks tsiprofloksatsiin, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui mehel eesnäärme põletik ja teil samuti valud, siis ravi peaks olema teil mõlemil ühel ajal. Tegelikult on seos mehe põletiku ja naise günekoloogia sfääri põletiku vahel. Lihtsalt ei pruugigi ...

Loe edasi

pidevalt segav ja ravile allumatu probleem

Hiljuti võeti pap-testiks analüüs ja tulemus: lameepiteele 3, silinderepiteele 1, metaplastilisi rakke 1, leukotsüüte 2, keppe 3, muud olid negatiivsed ja korras. Mul püsib pikemat aega väga tugev kipitus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 56-aastane

Tegemist on östrogeendefitsiitse urogenitaalse atroofiaga ehk limaskestade taandarenguga ehk tupekuivusega. Viisakas termin on ...

Loe edasi

lõikumine

tere, olen noor 15 aastane neiu.Ma olen pikkaega lõikunu ja ühe korra tegin ka enesetapu,mis ei õnnestunud. nüüd olen ma sellises olukorras,kus minu arvates mitte keegi misnust ei hooli ja mind ei huvita ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Räägi probleemist Emale/Isale - kui nad olemas. Või mõni lähisugulane, kellega sul hea "klapp". Kindlasti räägi.
Eneseusku annab kehaline tervis ja selle tugevdamine. Alusta jalutuskäikudest ja ...

Loe edasi

Peavalu

Tänaseks juba 3 nädalat peavalu kuklas, paremal pool. Valu algab kaela paremalt poolelt, pealuu serva juurest ja tugevnedes saadab pulsi rütmis pisteid üle parempoolse kukla (luu all). Kolmel korral on ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kas ka varem on olnud lühiajalisi perioode öise tugeva peavaluga mis möödub kiirelt? - siis tegemist migreeni eriliigiga.
Kukla ja kaela massaaz võib aidata kui on tegemist kuklanärvi valuga mis ...

Loe edasi

Õlad-kael kanged, pea uimane

Tere

juba umbes septembri kuust on sisuliselt igapäevaselt järgmised sümptomid: kael ja õlad kanged, pea uimane nagu vati sees oleks. Pöördusin selle murega perearsti poole, kes viitena minu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Aspiriin siin ei aita. Võiks teha rö. pildid kaelalülidest ja tulla konsultatsioonile.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Süvenev alaseljavalu

Tere! Juba 4 kuud on mul olnud alaseljavalu, mis alguses harjutuste abiga läks veidi paremaks, aga nüüd on valu süvenenud. Käisin ortopeedi juures, kes tegi röngtgeni seljast ning ütles, et sellega on ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tuleks vältida istumist ja teha paar ravikuuri. Helistage tel 6 748 591

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi