Geenid aitavad valida parima dieedi

Geenid aitavad valida parima dieedi

USA teadlaste sõnul võib lihtne DNA-test prognoosida, kas inimene võtab kaalus tõenäolisemalt alla vähese rasvasisaldusega või süsivesikutevaese dieediga.

Uudisteagentuuri BBC News andmetel näitasid 101 naist hõlmanud esialgse uuringu tulemused, et need, kes järgisid oma geenide seisukohast parimat dieeti, võtsid ülejäänutest 2–3 korda rohkem kaalus alla.

Asjatundjate sõnul on need tulemused seotud varem saadutega, kuid uuringuid tuleks jätkata.

Nutrigenoomika kui arenev teadusharu uurib seda, millised on toidu ja geenide suhted.

Juba ammu teatakse, et inimesed reageerivad oma geneetilise ülesehituse tõttu teatud toitainetele erinevalt. Näiteks laktoositalumatus on tavalisem Aasia ja Aafrika päritolu inimeste kui Põhja-Euroopa inimeste puhul.

Uuringus vaadeldi seda, kui hästi mõjuvad erinevad kaalukaotamise dieedid erinevate geenidega inimestele. Stanfordi ülikooli teadlased uurisid 101 europiidsesse rassi kuuluvat naist, kelle suuõõne kaapest võeti DNA-proov.

Naised järgisid aasta vältel erinevaid dieete. Dieetide hulgas oli väga väikese süsivesikutesisalduse, väikese süsivesikutesisalduse, suure valgusisalduse ja väikese või väga väikese rasvasisaldusega dieete.

Uurijad jagasid naised genotüübi järgi kolme rühma, millest esimese rühma genotüüp reageeris vähese süsivesikutesisalduse, teise oma vähese rasvasisalduse ja kolmanda oma tasakaalustatud dieedile.

Uurijad leidsid, et naised, kelle dieet vastas nende genotüübile, võtsid 12 kuu jooksul 2–3 korda rohkem kaalus alla kui need, kes järgisid nii-öelda valet dieeti.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada