Madal D-vitamiini tase on seotud Parkinsoni tõvega

Madal D-vitamiini tase on seotud Parkinsoni tõvega

Soome teadlaste sõnul suurendab madal D-vitamiini tase Parkinsoni tõppe haigestumise riski vanas eas.

Ajakirjas Archives of Neurology avaldatud ja 3000 patsienti hõlmanud uuringu kohaselt oli madala D-vitamiini tasemega inimestel kolm korda suurem risk selle haiguse tekkimiseks, vahendab BBC News.

Asjatundjate arvates võib D-vitamiin aidata kaitsta närvirakke, mida inimesed seda haigust põdedes järk-järgult kaotavad.

Soome riikliku tervise- ja heaoluinstituudi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL) teadlased mõõtsid D-vitamiini taset katseisikute vereproovides aastatel 1978–1980.

Seejärel jälgiti neid inimesi 30 aasta jooksul, et teha kindlaks, kas neil kujuneb välja Parkinsoni tõbi.

Leiti, et kõige madalama D-vitamiini tasemega inimeste tõenäosus haigestuda Parkinsoni tõppe oli kolm korda suurem kui neil, kellel see näitaja oli kõige kõrgem.

Suurema osa vajalikust D-vitamiinist toodab inimorganism päikesevalguse toimel, kuid seda sisaldavad ka paljud toiduained, näiteks rasvane kala, piim ja teraviljatooted.

Vananedes väheneb naha võime seda vitamiini sünteesida.

Arstid on juba aastaid teadnud, et D-vitamiin aitab organismil kaltsiumi omastada ja kaitseb luid. Kuid värsked uuringuandmed näitavad, et sellel on oluline osa ka immuunsüsteemi reguleerimisel ja närvisüsteemi tugevdamisel.

USAs ilmuva ajakirja Archives of Neurology juhtkirjas kirjutab Emory ülikooli arstiteaduskonna neuroloogiadotsent Marian Evatt, et tervishoiuasutused peaksid kaaluma D-vitamiini soovitava annuse suurendamist.

„Ent teadlased ei tea veel, milline on D-vitamiini tase, mis kõige paremini aju kaitseb ja millest edasi see inimestele mürgistuse tekitab. Seda teemat tasub edasi uurida.“

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada