Tervislik toitumine aeglustab Alzheimeri kulgu

Tervislik toitumine aeglustab Alzheimeri kulgu

Varases või keskmises staadiumis Alzheimeri tõbe põdevate patsientide vaimsete võimete halvenemist saab tervisliku toitumise abil aeglustada või isegi tagasi pöörata.

Varasemas uurimuses näitasid USA Temple’i ülikooli meditsiinikooli teadlased eesotsas Domenico Praticoga, et metioniinirikas dieet võib suurendada Alzheimeri väljakujunemise tõenäosust. Metioniin on aminohape, mida leidub punases lihas, kalas, ubades, munades, küüslaugus, läätsedes, sibulas, jogurtis ja seemnetes, vahendab teadusuudiste portaal Novaator Physorgi.

Nagu ka varasemas uurimuses, pakkusid teadlased ühele laborihiirte rühmale metioniinirikast toitu ja teistele tavalist tervislikku toitu. Kolme kuu pärast jagati metioniinirikast toitu saanud hiired omakorda kahte gruppi. Üks grupp sai edasi aminohapperikast toitu, teine grupp aga sai järgmised kaks kuud tervislikku metioniinivaest toitu.

Pratico sõnul kadusid kahe kuu tervisliku toitumise järel kõik märgid vaimsete võimete vähenemisest, mis kolme kuu metioniinirikka dieedi järel välja kujunenud olid. „Me usume, et meie avastus näitab, et Alzheimeri varases staadiumis aitab metioniinitarbimise piiramine parandada ajutööd,“ ütles ta.

Pratico rõhutas, et tegemist pole kindlasti Alzheimeri asendusravi võttega, kuid samas võib loota, et elustiili muutmine aitab tagasi pöörata ajus juba toimunud kahjulikke muutusi.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada