reumatoidartriidi puhul kiire ravi vajadus 26.04.05 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Mul on diagnoositud reumatoidartriid. Haiguse esmakordne tõsisem ägenemine toimus aga alles mõned kuud tagasi. Ühel päeval näiteks on sõrmed paistes ja kanged, siis saavad need korda ja kerge valu ning paindumatus liigub jalgadesse, varvastesse jne. Mõneks päevaks kaovad probleemid jälle ära, siis hakkab uues liiges tundma andma. Viibin ajutiselt välismaal, kus käisin ka perearsti juures. Kui ütlesin arstile, et suuri valusid mul pole (rohkem tuim valu) ja öösel üldse liigesed probleeme ei tekita, siis otsustas arst ravimeid mitte kirjutada. Arst tegi analüüsid, vereanalüüs oli korras ja põletikku ei näidanud. Reumaanalüüs näitas küll kõrget reumafaktorit, aga mitte põletikku. Kuna põletikku polnud, ei tahtnud perearst ka eriarstile saata. Kümme päeva võtsin küll Arcoxia´t, kuid ravi möödudes tulid probleemid jälle tagasi. Tundub, et üks varavs võib ka juba muundunud olla, sest sinna kasvas hiljuti pisike "punn" peale.
Kas peaksin arstilt koheselt nõudma enamt ravi või ootama, et äkki probleemid mööduvad, või ootama, kuni valud ja probleemid veel kasvavad ja siis arst otsustab ravimeid välja krjutada. (Raviks oleks Arcoxia).
Kui ma 4-5 kuud midagi ette võta ja liigesed püsivad kergelt valulike ja vahel kangetena, kuid situatsioon ei lähe hullemaks, kas see võib edaspidi "kätte maksta" ja tulevikus ravi raskemaks muuta?


Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
kui teil on kindlalt RA diagnoositud, siis ravida ainult Arcoxiaga on vale.
Arcoxia alandab veidi põletikku ja leevendab valu. RA puhul on aga vaja nn.haigustmodifitseerivat ravi, mis muudab inimese immuunvastust. Kui sellist ravi peal ei ole, siis haigus progresseerub üsna kiiresti ja liigesdeformatsioonid tekivad ruttu. Nii et - eriarsti juurde!

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Reumatoidartriidi bioloogiline ravi

Tere! Lugesin Teie eelnenud vastustest, et on olemas töhus bioloogiline ravi, kuid mida Haigekassa Eestis ei toesta.
On seda uldse vöimalik saada Eestis?
Olen nöus selle ravi eest ise tasuma, ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Bioloogiline ravi on reumatoidartriidi ravi. Teie kirjast ei selgu, kas olete üldse RA ravi saanud ja kas üldse on kunagi see haigus Teil diagnoositud.
RA puhul pole põhiproblemiks liigeste ...

Loe edasi

mida teha?

Olen noor inimene - just sain 19. Umbes 5 aastaselt hakkasid liigesed kangestuma - kohati muutus olukord selliseks, et ei saanud enam omal jõul ülemiselt korruselt alla - isa süles tõi. Ja see on kestnud ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Ilmselt peate endale siiski aru andma, et te ei saa end võrrelda "iga teise terve inimesega". Ma järeldan kirja põhjal, et olete tõsiselt haige. Kahjuks ei tea ma midagi analüüsidest ja muudest ...

Loe edasi

Kuidas tarbida ravimeid ja kas need sobivad omavah

Aastaid kasutan Divigel 0,1
Seoses kõrge ja hüpleva vererõhuga võtan iga päev cardace 5mg
Kõrge kolesterool crestor 10mg
Neile on nüüd lisandunudCaltsigranSalazopyrin,movisdiclovenak,panangin,glücosamin.

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Kirjast ei selgu, miks te kõiki neid liigesravimeid võtate.
Mis haigust ravite? Tundub, et artroosi ja midagi veel. Kui tervis pole paremaks läinud, siis peab teie reumatoloog kogu ravi ...

Loe edasi

ravimite kasutamine

olen juba ligi 15 aastat tarvitanud reumatoidartriidi vastaseid ravimeid,diclofenac,medrol,drexat.on ka mulle kirjutatud teisi ravimeid diclofenaci asemel,aga need on mitu korda kallimad,pensionärile alatiseks ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Raniberl viimaste uuringute põhjal ei anna kindlat garantiid, et hoiaks ära mao-12sõrmiksoole haavandi tekke reumaravimite foonil. Selleks tuleks võtta Omeprazoli (Gasec, Nexium, Omep ...

Loe edasi

reumatoloogia

Kuikäed surevad ja on diagnoositud karbaalkanali ummistus on siis näidustatud operatsioon. mulle on tehtud ainult elektriravi see on mõneks nädalaks käte valu vähemaks läks aga siis kordus kõik .Mida peaks ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Karpaalkanali sündroomi puhul tehakse karpaalkanali siseseid süste enne kui hakatakse opereerima. Sellised süstid aitavad väga hästi ja sageli kaob operatsiooni vajadus täielikult.

Loe edasi

nn. reumasõlmed

Lugupeetav doktor!
Minu jalale tekkis mullu sügisel torkivalt valus, punetav mügarik. Juhukohtumisel tuttava kirurgiga sain teada, et see võib olla reumasõlm ja ma võiksin kasutada raviks fastumi. ...

Vastas dr Kati Otsa

Teie kirjast ei selgu, kus nimelt selline sõlm jalal on ( kas liigese kohal v.m.), kui suur on sõlm j.n.e.
Reumasõlmed tekkivad reumatoidartriidi puhul liigeste kohale. Nad on tihedad, nahaalused ...

Loe edasi

Kanged liikmed

Haigestusin 8 a tagasi reumatoidartriiti, olin siis 39-ne, lasin end süstida 2 X aastas penitsilliiniga mitu aastat, aeg-ajalt on haigus välja löönud kui külma olen saanud.Sellest kevadest on nii, et ...

Vastas dr Kati Otsa

Oma kirjaga pöördute Te siiski arsti poole....
Penicilliin EI OLE reumatoidartriidi ravim. Ilmselt ajate te segi reumatoidartriidi ja reumatismi. Teen sellest järelduse, et Te pole üldse mingit ...

Loe edasi

Tsüst sõrmes?

Tere! Olen käinud juba läinud aasta sügisest reumatoloogi juures. Sügisel oli mureks vasaku käe nimetissõrme valulikus sirutades - painutades ja järsu liigutuse juures. Ja ka välisel vaatlusel täheldasin ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Luutsüstina võib vahel näida ka erosioon, mis tekib põletiku puhul. Näiteks reumatoidartriidi puhul. Raske on pilti nägemata kommenteerida.

Luutsüsti operatiivse ravi osas ...

Loe edasi

Glükosamiin

Tere,

kas glükosamiin (toidulisandi koostisosana) sobib rohkem osteoartroosi või

reumatoidartriidi toetusraviks või ei tee paha võtta igasuguste liigesehaiguste

puhul?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Glükosamiin sobib osteoartroosi raviks. Samas võib teda tõesti võtta ka muude liigeshaiguste puhul. Põletikuliste liigeshaiguste puhul tekib lihtsalt artroos kiiremini , võrrelduna üldpopulatsiooniga ...

Loe edasi

KOENSÜÜM Q-10

TERE! KAS REUMATOIDARTRIIDI KORRAL ANNAB MINGIT TULEMUST KOENSÜÜM Q10? KUI SAGELI PEAKS SEDA TARVITAMA? TÄNAN!

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Ma arvan, et otsest raviefekti koensüüm Q10 -l RA puhul ei ole. Tegemist on ikka haigusega, kus raviks on vaja teostada immunosupressiooni. Koensüüm Q1o on antioksüdant. Vastunäidustatud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi