reuma 30.07.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Eelmise aasta sügisel tundsin, et paremle käele õla kohale on tekkinud selline kühm, käsi valutas aegajalt, kuid ma ei pööranud sellele erilist tähelepanu, kuna töötan arvutiga ja arvasin, et käsi väsib lihtsalt hiire kasutamiset ära. Jaanuaris-veebruaris muutus käevalu väljakanntamatuks, ei saanud isegi autoga sõita, otsustasin pöörduda perearsti poole. Rääkides oma probleemi ära, ütles perearst kohe, et põhjus on kindlasti arvuti taga töötamisest, vale tooli ja laua kõrgus jne. Soovitas osta apteegist Lioton kreemi ja ütles et see peaks kindlasti aitama. Kuu aja möödudes oli seis sama -lisaks valule oli nüüd veel selle kreemi kasutamisest tekkinud lööve, otsustasin minna uuesti perearsti juurde. Sealt saadeti edasi röntgenisse. Röntgen ei näidanud midagi. Lõpuks otsustas perearst saata mind reumatoloogi konsultatsioonile. Reumatoloogi arvates on mul kunagisest mandlipõletikust (angiini olen vist põdenud ainult korra elus) tekkinud liigesepõletik või midagi sellist... Määrati mitmekordsed vereanalüüsid ja mingid süstid (pitsiliiniga vist), mis on hästi valusad, mida saan nüüd iga kolme nädala tagant. Samuti määras reumatoloog mu kurguarsti konsultatsioonile, sest oli kindel, et asi on mandlites. Kurguarsti vastuvõtul selgus, et mandlid ei ole terved ja need tulevad esimesel võimalusel eemaldada. Saadeti jälle vereproovi ja tagasi reumatoloogi juurde sellise vastusega. Täna reumatoloogi vastuvõtul käies, selgu, et kuigi olen saanud neid süste juba 5-6 kora, ei ole vereproovinäit muutunud, st on sama hull kui enne, samas ütles, et pean neid süste edasi saama ja ka veel pärast seda, kui mandlioperatsioon on ära olnud.

Mure on selles, et süstid on suhteliselt ebameeldivad ja valusad, mind on jooksuatud nüüd juba 7 kuud arstide vahet, mu käsi valutab ikka, see ei ole muutunud ja kui nüüd septembris mandleid ei eemaldata, siis järgmine operatsiooni aeg oleks alles aprill 2005.a, mis tähendab siis seda, et saan neid süste veel pool aastat või??? Ja kasu ikka nagu ei ole??? Mul on juba tõesti selline tunne, et mul ravitakse valet asja või on see tõesti nii, et kui lähed käevaluga arsti juurde lõigatakse sul lõpuks mandlid ära ja käsi valutab ikka. Aga järsku on mul siiski kasvaja??? Kas selliste haiguste puhul on alati kõik nii pikaajaline... võibolla olen ma lihtsalt kannatamatu?? Kas mandlite eemldamine ikka võtab ära mu käevalu???

Selle kühmu kohta ütles veel reumatoloog, et see nüüd eluaegne, et see on tekkinud armistunud kudetest või nii - kas see jääb tõepoolest nüüd terveks eluks või?

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Vastata arusaadavalt on siin ilmselt keeruline....
Ma arvan, et reumatoloog selgitas teile, miks peate Retarpeni( pikatoimeline Penicilliin) süstima. Ta ei kirjutanud seda otseselt liigespõletiku raviks, vaid bakerite vastu, kes tegutsevad teie haigetel mandlitel. Selline krooniline mandlipõletik on väga ohtlik, sest lisaks liigespõletikule võib ta põhjustada mitmeid muidki hulle haigusi. Ühesõnaga, Penicilliiniga tapetakse baktereid, et nende hulka vähendada .....kaudselt reageerib organism sellele nii, et moodustub vähem antikehi, mis liigeseid ründavad.
Mida rutem mandlid välja saate, seda kiiremini on võimalik korralikult liigespõletikku ravima hakata.( Ei ravita Penicilliniga!) Kui riiklikus süsteemis on op.-i järjekorrad pikad, siis erameditsiinis saab tunduvalt kiiremini. Seega on siin valikuvõimalus olemas.
Valet asja teil ei ravita, sest nagu ma just selgitasin, kroonilise tonsilliidi foonil on suht mõttetu ravida, sest põhjus "õitseb" edasi. Mandlite eemaldamine ise ei võta ära käevalu, kuid loob eelduse, et haigus allub spetsiifilisele liigespõletiku ravile.
Selle kühmu kohta ei oska ma ise nägemata midagi öelda.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

reuma ja päike

Tere!Kui põen reumatodartriiti siis,kas võin ka käia päevitamas-ega see ei tekita mingeid kõrvalmõjusid???

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Päike ja ujumine on igati tervisele soodne. On karastav ja tugevdab immuunsüsteemi. KUID - seda kõike mitte liialdades!
Liigne päevitamine on selgelt tervisele ohtlik.

Loe edasi

reuma angiini järel

Uurisin reuma kohta ja leidsin, et selleks hüütavaid haigusi on üle saja liigi ... Kas angiini järel võib tekkida igasugune neist või ainult mingi kindel vorm?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Angiin võib põhjustada tõsise nihke immuunsüsteemis. Eriti ohtlik on krooniline angiin. Viimase puhul on raviks mandlite eemaldamine. Angiin võib vallandada paljusid reumaatilisi haigusi, ...

Loe edasi

reuma

käed valutavad ja on niiöelda surnud pidevalt,eriti vastu hommikut magades.valu on küünarnukist käelabani.milles võib probleem olla?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Võib olla tegu reumatoidartriidiga. Pöörduge reumatoloogi poole.

Loe edasi

paistes sõrmeliigesed

Pöördusin oma perearsti poole.Tehti vereproov,reuma proov 24 ,kolesterool 6,5.Reumatoloogi juurde ei saadetud,ravimeid ei kirjutatud.Kas ma saan ise midagi teha,ma mõtlen toitumisega.Kas on võmalik pärilikult ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Mis asi on reuma proov?
Kui vana te olete? Kolesterooli langetamiseks on kõigepealt vajalik 3 kuud rasvavaba dieeti. Samas see arv pole ka nii suur, et medikamentoosset ravi nõuaks.

Loe edasi

reuma

Tere!
Minu 18 aastasel lapsel on reuma, mida on 2 aastat salazypiriniga (võin ravimi kirjutamisel eksida) ravitud. Kuna meie suguvõsas pole varem sellist haigust olnud, siis mind huvitab millest ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Reuma on väga lai mõiste ja selle alla kuulub mitusada haigust.
Salazopyriniga ravitakse mitmeid liigespõletikke. Võibolla on tegu juveniilse artriidiga? Sel juhul on haigus tõepoolest ...

Loe edasi

Reuma

Tere Dr.Kati Otsa!
Olen kuulnud kullatablettidest . Kas on olemas ?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Jah, on olemas. Nimeks on Ridaura.

Loe edasi

reuma

Kui suur on teismelise lapse reumatoidfaktori norm veres?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Siin kindlat normi ei ole. Erinevatel laboritel ja mõõtmismeetoditel on erinevad normid.

Loe edasi

KÜSIMUS.

TERE.MUL ON SELLINE KÜSIMUS?OLEN 27 AASTANE.KESKKOOLIS PÕDESIN SÜDAMEREUMAT JA LIIGESED OLI PAISTES.SIIS OPEREERITI MUL KURGUMANDLID.KUNA NEED OLID MUL KA VÄGA SUURED JA PIDID MÕJUMA SÜDAMELE.OLEN KÄINUD ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Jah, kindlasti. Kirjast ei selgu, kui pikalt Te peale reuma põdemist saite kevad-sügisesi profülaktilisi ravikuure ( või kas üldse saite). Samuti ei selgu, kas on ka diagnoositud reuma tulemusel ...

Loe edasi

Raksuvad liigesed

Tere!



Olen 37 aastane mees. Hommikul ringutades ja võimeldes on selline tunne, et üks õlg raksub võimeldes ja on selline tunne, et õlaliiges on veidi kandiline ja liikumine veidi ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Vaevalt, et Teie õlaliiges kandiline on. Ei, see ei ole reuma.

Kui siiski valu ja liikuvuse piiratus esineb, siis tuleb pöörduda perearsti poole.

Soovitav oleks ...

Loe edasi

Reuma?

Tere.

Olen küll juba 35 aga reuma piinab mind juba noorukieast alates.Eriti valusad on jalalabad.põlved ja puusaliiges.Hommikuti voodist tõustes ei saagi kohe käima nigu roostes oleks.Põlved ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere,

Teie kaebuste järgi võiks oletada, et Teid ei vaeva reuma ( mis on tavaliselt lapseeas angiini järgselt alanud haigus ning kus lisaks liigesvalule on esiplaanil südame haaratus) Hommikune ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi