Psüühikahäire? 28.09.20 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!

Minu ema(71) kardab hirmsasti hilisõhtusel/öisel ajal vaikses toas tekkivaid krõpsatusi, naksumisi. Ta ütleb, et need on mingid üleloomulikud jõud (vaimud). Minu meelest on see väga tõsine probleem,sest ta ei maga korralikult kuna ta kardab seda nö. vaimude maailma. Temal tekitab kõhedust, et keegi veel peale tema on selles ruumis, keda ta ei näe ja ei tunne. Ma soovitasin emal pöörduda arstile (psühiaatri poole). Tegin seda ilusti, viisakas vormis. Ta meeletult solvus mu peale, et mina pean teda hulluks. Ja samas ta ise on korduvalt ka jutu sees maininud, et temal on haige psüühhika. ......Mu ema on niikaua kui mina teda mäletan tundnud jälkust või vastikust - ta ütleb et tal läheb koheselt süda pahaks- kui ta näeb vingerdavat ussi või isegi kui see on lihtne pael põrandal. Ma lihtsalt olen kuulnud, et see võib olla märk mingist psüühhika häirest.
Ma tegelikult väga muretsen, et inimene ei saa ju nii lõputult elada ja ta peaks abi otsima, aga ma ei saa ju jõuga teda arstile viia, kui ta keeldub.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Eakatel inimestel võivad tekkida peaajus orgaanilised muutused (ateroskleroos, näiteks, ja sellega võivad kaasneda psüühikahäired - neid te kirjeldategi.
Need häired on ravitavad neuroleptikumidega, head ravimid olemas.
Koostöö perearstiga - ravib vererõhku, nn lupjumist ja sellega koos ka orgaanilisi psüühikahäireid.
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

tunde- ja tahtenõrkus

Kuskilt kirjandusest lugesin, et ka kaasaegsed uue põlvkonna ravimid suudavad tunde-tahtenõrkust kõige vähem mõjutada. Tean skisofreeniahaiget, kes ei suuda ennast nädalate viisi voodist tõusma sundida.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psüühika on TERVIK. Need mitmekülgsed psüühikafunktsioonid saame jagada kahte suurde rühma: a) tunnetamine, asjadest arusaamine; b) tegutsemine, käitumine. See tegutsemine läheb n.ö. tahtevärava kaudu. ...

Loe edasi

skisofreenia

Tunnused, mis peaksid viitama skisofreeniale ja mis mul täitsa olemas:

*olematute asjade nägemine, kuulmine. Õnneks viimastel aastatel küll enam ma vaime enam näinud ei ole, kuid need on asendunud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Paljud psüühikahäired on piisavalt keerulised ja nende ise-diagnoosimine võib suuresti valesti minna. Sellega tegelevad ikkagi väljaõppinud ja kaua praktiseerinud arstid ja ka nemad mõtlevad neid küsimusi ...

Loe edasi

psühhiline haigus.

Tere! Kuidas liigitatakse inimesed kel on psühhikahäire ja kel vaimupuue.Mis on nendel vahet. Mis on tunnuseks ,et inimene on just vaimupuudega.
ootan vastust.Üks neiu

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psüühikahäired võime piltlikut jagada kolme rühma: a) psühhootilised häired, b) neurootilised häired, c) vaimse arengu ja taandarengu häired.
Esimene rühm on see, mida tavaliselt vaimuhaiguseks ...

Loe edasi

tere lugupeetav

kirjutate, et AD-s narkootilisi aineid pole, aga rahustites või unerohutablettides, kas neeed võivad sisaldada narkootilise aineid, nagu mõned väidavad? Näiteks rivotril või xanax?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sõnal narkootiline on nii meditsiiniline kui ka juriidiline tähendus. Meditsiiniline -tekitab sõltuvust, näiteks. Rivotril ja ka Xanax kuuluvad trankvilisaatorite rühma (täpsemalt - bensodiasepiinide rühma), ...

Loe edasi

Tähelepanuvajadus

Tere! Ma ei tea kui õige koht see on sellise probleemi pöördumisega, kuid sattusin siia kogemata ja tahan siiski küsida. Mul on tunne, et mul on väga suur tähelepanuvajadus, mis ei pruugi väljastpoolt ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kõik inimesed vajavad tunnustust. Eelkõige peab inimene ennast ise kõrgemalt hindama. Enesekindlust annab mingi asja korralik valdamine ja sellega tegelemine. Iga inimene on mingis valdkonnas andekam - ...

Loe edasi

psüühilised häired

Tere! Mul on juba viimased 3 kuud väga jubedad psüühikahäired. Olen 17 aastane aga kooliga probleeme pole. See esineb hooti, tekib tunne, et olen kogu keskkonnast eraldatud ning tihti ei saa ööseti samuti ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ema peaks psühhiaatri jutule minema ja saab sealt head arstirohtu - ufode ja mürgitamise mõtted talsiis taanduvad, muutub rahulikuks.
Sinule soovitan:
a) korraliult puhata, magada,
b) ...

Loe edasi

paanikahäire

Juhuslikult trehvasin lugema yhe koha pealt, mida yks psyhhiaater vastas kysimuse peale, kuidas öpetatakse toime tulema ilma tablettidega. Et öpetatakse, et aistingud on valed ja inimene ei sure ära, kui ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Teie poolt ette loetud psüühikahäired võivad anda ja annavad tuntavaid kehalisi häireid ning nende ravi käib ka läbi psüühia ravimise. Perearst saab öelda Teil esinevate somaatiliste häirete kohta ja neid ...

Loe edasi

psüühikahäired.

Tere dr. Ennet. minu eelmine küsimus nr. 41268
Vabandust, et unustasin eelmisel korral vanuse lisamata, nimelt - naine, 57 a., vanim laps suurest perest, lapsepõlvest neg. mälestused, varakult lahutatud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ilmselt on ja vajab ravi.
Kannatlikkust,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

psüühikahäired

mida teha, kui tundub et lähedane inimene põeb skisofreeniat (diagnoosi panin ise), kust alustada? Tavaelus normaalne ja väga töökas inimene, elab üksi. Samas on temas mingi seletamatu õelus ja viha , ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Milline noorus? Iga kahtlustamine ei ole ju veel skisofreenia!
Diagnoosimisrõõm jätke tohtrile.
Kui Tema tohtri juurde ei lähe, siis käige ise ning üheskoos leite lahendi.
Parimat ...

Loe edasi

dementsus

tere, kas on võimalik, et 78.aastane, kelle diagnoosiks on dementsus(pöördumatu) võib olla lisandunud ka skisofreenia jälitamine jne. pidev hirm,et tegemist vandenõuga tema vastu?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Skisofreenia sellise elutarkus (vanuse) juures enam tekkida ei saa. Skisofreenia on puberteedist 25-30-ni "avanev" haigus. Peale 30. ta ei teki. Ei saa tekkida. Need psüühikahäired, luululised elamused ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: