Vanainimene, kes on üleelanud kaks insulti, vanus 87. 07.08.18 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Poeg hooldanud ema 8 aastat. Tööl käia pole olnud võimalik, ema vajas ööpäevaringset valvet. Ema sõimas, manipuleeris, miski polnud hea, miski polnud kunagi õigesti tehtud ja kui ei tee - ajas majast välja. Viimasel ajal ema hakkas salaja jooma oma kompressi viina. Käskis võõrastel tuua, omad ei toonud. Siis eriti kuri ja kõik röövivad tema asju ja peksavad. Suurenesid kukkumised ja pidevalt sinikad. Kui poeg vastu rääkis, et tahab ka oma elu ja on mingid soovid, siis kutsus politsei ja kui on pojal lõhnad juures, siis viiaksegi ära. Ema ütleb, et las olla, küll hommikul tagasi tuleb. Poeg ei võinud kusagil käia, ega ka temal keegi külas. Pidi kõik soovid kohe täitma, muidu oli poeg halb. Poeg on rääkinud arstiga, küsinud nõu sotisaaltöötajatelt. Nüüd on asi nii, et need väljakutsed on viinud poja arestimajja. Ema süüdistas jälle röövimises ja peksmises. Ema andis tegelikult enda pesemise eest raha pojale ja sinikad on enda kukkumisest ning ka öeldud kiirabi väljakutses, et: "vanad hematoomid, jutt segane-kas luulud?, hematoomid, vaskulaarne dementsus jne " Uurija ja kohtu jaoks on poeg peksja-lähisuhte vägivald, aga seda tegelikult ei ole. Tervisekontrollist keeldusid-ema terve. Kes emat ja poega tunnevad on pettunud, et kui poeg abi vajas selles osas, ei aidanud keegi ja nüüd on ema ütluste põhjal süüdi ka. Ema, kui aru sai, et poeg ei tule koju ja tema on süüdi, siis ainult nuttis ja lubas ennast tappa jne. Kirjutas kirju nii uurijale, prokuratuuri kui kohtunikule, aga neid ei võetud arvesse. Midagi ei oska teha ega tea kuhu pöörduda?
Küsimus on selline, Teie kui kogenud arst - mida ütleb Teile ema selline käitumine, mis toob endaga kaasa 2 insulti (millised muutused käitumises) ja muidugi kas vanus ka mõjutab. Kas oleks pidanud tegema emale tevisekontrolli?
Sest poeg ei ole tõesti süüdi, keegi tuttavatest ei kahtlegi. Nemad ei pidanud emaga üle poole tunni vastu, sest ema hakkas juba süüdistama varguses ja oli kiuslik, kuri. Mida Teie antud olukorras teeksite või on olnud kokkupuude sellise teemaga?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Insult - aju verevarustuse häire ja neuroloogilised ning psüühilised häired tekivad nö koheselt: ei saa rääkida, jäsemete halvatused jne. Võimalik ka rida psüühikahäireid - tekivad kiirelt-koheselt.
Selle baasil võib tekkida ka vaskulaarne dementsus e mälu, mõtlemise jm psüühikaprobleemid.
Seega - aju orgaaniline kahjustus ja see tingib häired.
Aga terve rida aju orgaanilisi häireid ei pruugi olla seotud peaajuinfarktiga, kuigi ka verevarusutse häired ajus.
esiplaanil on psüühikahäired: kahtlustamine, süüdistamine, "varastavad" kiusavad, kõikvõimalikud süüdistamised ...
paranoia.
Psüühikahäirete raviks head rohud olemas - psühhiaatri jutule, kirjutab rohu.
Peaajuinfarkti jääknähud - siin vajalikud harjutused, võimlemised, taastusravi jne - insulti ravinud neuroloog annab juhiseid.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

86 aastane vanainimene

Raske on elada koos inimesega kes räägib peegliga oma toas ja peeglitagusega, karjub ja läheb tigedaks, vihkab enda lapselapsi kui nad koju tulevad(lõi vastu nägu), kõik varastavad tema asju,tahetakse ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhiaatri poole.
Kõrge ea ajuorgaanika häirest tingitud luululised ja meelepettelised elamused.
Ravimid probleemi leevendamiseks olemas.
Psühhiaatri jutule ja siis saate üheskoos ...

Loe edasi

Prühiaatria

Mida teha vanainimesega, kes arvab, et teised soovivad talle halba. sugulased on ta kõik politseisse andnud, sest need vahetavad tal kodus asju. Võtavad tema omad ära ja toovad võõrad asemele, mis ei ole ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Eaka inimese elu võib kulgeda ilma tervisehäireteta, aga paraku on nii, et vanuse edenedes edeneb ka tervisehäirete register. Seda ka psüühika valdkonnas.
Kiusu ja halb-soovlikkust on eraelus piisavalt. ...

Loe edasi

Paranoilisus

Kallis doktor, avita!
Mul on sugulasest vanaproua, 80, lastetu, kelle eest heast südamest juba kümme aastat hoolt kannan (pesen pesu, käin koristamas tube ja hooldan aeda), kuigi elan ise 50 km kaugusel. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui elutarkuse kihtidele piisavalt "lupja" koguneb ehk aterosklerootilised muutused piisavalt "tõhusaks" osutuvad , siis on ka paranoilistel mõtetel ja sellest tuleneval käitumisel "rajad valla".
Paranoilisust ...

Loe edasi

palun aidake

Tere, olen 22 aastane neju, ja juba 3 aastat elan eestist eemal. Enne eestist ara tulemist, suri mulle vaga kallis inimene. Ja selleparast on mul nagu syymepiinad, sest alles enne tema surma sain talle ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Emaga seotud süütunneteks ei ole põhjust: saite oma tunded ning pihtimise emale öeldud - emad tunnetavad seda ainuüksi südamega, Teie saite seda öelda ka veel sõnadega. Ta tunnetas Teie tundeid. Endise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: