Tagasihoidlikkus 05.11.12 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere, minu mure on päris suur. Püüan selle võimalikult kokkuvõtlikult kirjutada.
Põhiline mure on see, et ma tunnen ennast justkui põhjuseta tagasihoidlikult. Olen aru saanud, et tagasihoidlikkus ja ebameeldivustunne tekib suurema rahva hulga sees olles. Kui ma olen kellegagi kahekesi/kolmekesi, siis üldiselt minus tagasihoidlikkust pole(vahel küll nt poes, kui müüja paistab tõsine olevat vms). Olen alati julge, enesekindel, positiivne olnud, kuid just viimase kahe aasta jooksul olen avastanud, et ma ei suuda enam olla see päris mina. Tihti mõtlen, et miks ma praegu nii teen jne. Et minus tekivad ebameeldivad mõtted ja tunded. Tooksin siinkohal natuke näiteid.
Kui ma olen tunnis, siis tunnen ennast alati "pinges" ja tagasihoidlikuna, võimatu end vabalt tunda. Miks? Ma ei tea. Klassis pole meid eriti palju ning samuti pole mul õpetajatega probleeme, õpin hästi jne, aga tagasihoidlikus ja halvad mõtted tekkivad ikkagi. Kui varem vaatasin alati õpetajale otsa kui ta rääkis, siis nüüd on mu pilk suunatud vihikule. Lihtsalt, ma arvan, et äkki saadakse aru, kui tagasihoidlik ma olen. Et just nüüd õpetaja arvab, et oh küll ma olen alles arg. Samas, kõik need mõtted, mis minus on, on mu enda tekitatud. See pole reaalsus. Aga ma mõtlen kohe tõsiselt tunnis olles niimoodi ning ma tunnen, et ma olen väga tagasihoidlik. Tahaks olla igalpool see kes ma olen tegelikult.
Kui ma suhtlen ainult õpetajaga, siis tunnen ennast vabalt ja hästi, kuid nii kui istun pinki, sulgun justkui mingisse karpi, kust on võimatu välja pääseda. Kogu aeg sisendan endale mõtteid, et " kõik on korras, ma tunnen ennast vabalt", kuid mõtted tagasihoidlikusest segavad. Kui ma hakkan nende halbade tunnetega võitlema muutub mu enesetunne veel halvemaks, sest see on justkui sõda iseendaga.
Praegu teavad paljud koolis mind kui väga tagasihoidlikku tüdrukut. Tegelikult pole see see "päris mina". Ma tõesti soovin tunda ennast igalpool vabana, aga ma ei oska. See tunne, mis minus tekib on millegist tulnud, kuid millest? Kannatasin koolivägivalla all pikka aega, lõpu leidis see alles sellel aastal. Kindlasti jättis see oma jälje, kuid praegu on klassikaaslastega suhted head ning kõik on korras. Samas on minus need halvad tunded ja mõtted. Minu küsimus oleks, et kuidas on võimalik saada lahti tagasihoidlikkusest ning kuidas tunda ennast igalpool sellisena, milline sa tegelikult oled?
Aitäh...

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Korralik puhkus on psüühilise tegevuse ja enesehinnangu juures oluline. Uni olgu piisav.
Mõõdukas kehaline tegevus kinnitab enesekindlust, suurendab seda, seega - kehalise harjutamisega enda Mina edendada.
Minu Palve-Meditatsioon (selle esimene samm) parandab aju verevarustust ja selle kaudu saab oluliselt õppimisele kaasa aidata. Korralikud õpitulemused suurendavad enesekindlust.
Oma muredest rääkida kodustele ja nende kaudu saab oma muredele leevendust.
Lastepsühhiaatri jutul võiks koos emaga ka ära käia, siis saab südamelt kõik ära ja tervise aspektist kindla ülevaate ning tegevusplaani edasiseks.
Enesekindlust soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

EI SUUDA UINUDA .

Peal 60a eluaasta saabumist ikka ja tihedamini ei suuda uinuda enne kella kahte - kolme öösel .. Kõige hullem on olukord siis, kui saabub kuufaasina täiskuu . Siis on lausa mitmed öised uinumised tagajärjetud. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Apteegi vabamüügist - Melatoniin. Võtta õhtul tunnikene enne und.
Rahustav jook/tee õhtul on kasuks. (vt varasemaid).
Muud tegemised on teil asjalikud - jätkata.
Töötukassa kaudu ja ...

Loe edasi

Ärevus ja pinge

Tere!

Olen 25 naine ning olen täheldanud enesel juba pikemat aega murettekitavaid sümptomeid, mille tulemusena tunnen end kokkuvarisemise äärel..
Tunnen rahutust isegi siis, kui selleks ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1. ..tunnen end kokkuvarisemise äärel..
Töö- ja puhkerežiim korda, und soodustavad võtted. ´Julgust puhata! (meil on nn "pühapäevaneuroos" - ei julge puhkepäeval/-hetkel lõõgastuda.
2. Ei ...

Loe edasi

Madal enesehinnang ja liigne muretsemine

Tere! Minu suurimaks probleemiks on olnud mitu aastat nii-öelda tagasihoidlikkus ja liigne muretsemine, mille kohta võiksin isegi öelda, et mul on madal enesehinnang. Mu elus on juhtunud nii mõndagi negatiivset ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1. Madal enesehinnang.
Kui inimene midagi hästi teeb, siis edeneb ka enesehinnang. Aölustada kehalistest harjutustes - paraneb tervis ja paraneb enesehinnang.
Enesehinnangut aitab kergitada ...

Loe edasi

??

See on suhtmõtetu siia kirjutada, sest ükskõik mida te ütlete ei aita mind.
ok, aga ma siiski kirjutan.
1)ma mõtlen liiga palju
2)ma ei usalda inimesi
3)mul on väga väheste inimestega ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1. Paljud inimesed ei oskagi mõelda, Sina oskad.
2. Usaldusväärseid inimesi ongi väga-väga vähe, vaid väike sõprusringkond.
3. Huvialast ning sügav-teemalist juttu saabki rääkida vaid mõttekaslastega, ...

Loe edasi

krooniline depressioon?

olen praegu 20 aastane. Alates 13 aastaselt olen olenud pidevas masenudses ja erinevate psühholoogiliste probleemidega maadelnud. Olen mitmed korrad psühhiatrite ja psühholoogide juures käinud, antidepressante, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ametlikult ja mitteametlikult Te "hull" ei ole! Krooniline meeleolulangus vajab ka kroonilist ehk kestvat pingutust olukorra parandamisel. "Muremäge" tekitavad: a) probleemid endaga (vähene usk endasse, ...

Loe edasi

depressioon

Tere, söön teist kuud ravimit nimega cipralex, kannatasin enne tablettide võtmist ka paanikahoogude all, aga siiani pole sellist surmahirmu tundnud..õhupuudus, nõrkus, südame kloppimine, käte higistamine. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Lp. Liis,
Cipralexi kõrvaltoimed on tavaliselt nädal-paar. Selle aja jooksul ravimi kontsentratsioon veres saavutab ka piisva tasakaalukontsentratsiooni. Seega see ei ole ravimi kõrvaltoime. Ravi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: