Minu ja laste probleemid. 18.03.11 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Minu nimi on M., kes ei kuule. Käin keskkoolis, aasta pärast alles lõpetan kooli ära, mul on kaks ilusat poissi: 2,5a ja 3,5a. Nende vahe 11 kuud. Elan lastega sots. korteris. Laste isaga lahus (me ei olnud abielus vaid vabaabielus).

Mul on rohkem vanemaga probleemid kui nooremaga. Võitlesin sellega, et saaksin vanemaga hästi läbi ja püüaksin temast aru saada, aga raske on, sest ta ei taha mind kuulata, vaid vanaema (minu ema) kuulab. Soovin, et lapsed kuulaksid ka ema. Kuid... tunnen nüüd, et ma ei jaksa enam.

Otsustasin pöörduda Teie poole küsimustega.

Vanema kohta:
1. Ta ei viitsi ise süüa, ütleb kogu aeg, et aita mind, aita mind (teda toita). Ta on 3,5 aastane, et peaks ise sööma. Või pean teda aitama?
2. Palusin rahulikult tal toas koristada, ta jonnib, et ei taha, ei taha või valetab, et käed valutavad (tegelikult ei valuta). Ma ei tea, mida teha?
3. Kui ta võtab mingeid asju, mida ei tohi võtta, ütlen et ei tohi, sest saab haiget või muidu läheb katki, vihastab, näitab kurja näo ja näitab keelt.
4. Ta ei viitsi ise jopet selga panna, ütleb et aita mind. (Jeremy paneb ilusti jope selga) Ütlen et ta on suur poiss ja saab ise hakkama, hakkas jonnima et ei saa hakkama (varem pani mitu korda selga, nüüd.... ? ).

Noorema kohta:
1. Kui vanem võtab temalt asju, läheb kurjaks ja lööb teda (mõnikord hammustab). Ütlen kogu aeg, et ei tohi vastu lüüa ega hammustada, "kui vanem vend lööb või võtab, siis ütle mulle, tegelen ise temaga". Tema jaatab, aga ikkagi lööb. Saan aru, et ta on veel noor, et aru saada. Aga kuidas talle seletada, et ei ole vajalik vastu lüüa?
2. Mul on raske temaga bussis istuda, sest lööb jalaga tooli, kus istub võõras ja hakkab teda häirima. Ütlesin, et ei ole ilus jalaga lüüa. Aga lööb ikka.

Kui lapsed teevad pahandusi, panen alati neid nurka, kuid nad ei taha seista, vaid jooksevad minema, lähevad peitu.

Minu kohta:
Minu probleemid on, et lähen kergesti närvi pisiasjade pärast, olen liiga tundlik, kui lähen inimesega vaidlema või tülitsema, minu süda hakkab kiiresti peksma, kogu käed ja keha värisevad ja hakkab süda valusamaks, muutun vihasemaks, kuni ma rahunen maha, kuid hinge sees on suur valu ja kannatus.

Mul on ka keskkooliga probleeme, sest viimastel aegadel ma ei jaksa enam õppida, lapsed võtavad minult jõudu, ma tean, et ei tohi ega saa neid süüdistada, võib-olla ma olen süüdi, aga ma ei tea, mida ma tegema pean. Kui lapsed jäävad haigeks, pean neile pühendama, et lapsed saaksid terveks, kuid õpikud tegemata, õpetajad ja direktor saavad kurjaks ja küsivad, miks ma käin keskkoolis. Pingutasin, et kõik oleks normaalne, ka saaksin laste ja õpetajatega hästi läbi.

Ma ei jaksa, palun aidake mind sest ma ei tea, mida ma tegema pean, et kõik oleks korras?


Aitäh kuulamist,
M.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

1. Laste probleemide osas aitab lastepsühhiaater ja nendega koos töötavad lastepsühholoogid.
2. Tihe koostöö sotsiaaltöötajatega aitab igapäeva elumuredele-rõõmudele tuge anda.
3. Kui eelnev on korras, siis läheb ka enda tervis tugevamaks ja õpitöö hakkab paremini edenema.
4. Rahuneda-lõõgastuda aitab minu Palve-Meditatsiooni harjutus. (Teen seda iga päev ka ise).
5. Prioriteedid e eelistused-pingerida olgu selge: lapsed, enda tervis ja elurõõm ning siis õpitöö koolis.
Jõudu soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Viharavi

Kuna laste isal on probleeme enda viha taltsutamiseks.
Olen lastega olnud korra turvakodus.
Samuti on märgitud ära kohaliku valla lastekaitse töötaja poolt.
Kohaliku valla lastekaitse ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhiaatri abi vajalik. Tahtest olenematut ravi saab organniseerida koos psühhiaatriga ja kui see näidustatud - siis tegutseda.

Kui alko-probleemid, siis seda ravida, aga taustal ju ka psühhopatisatsioon ...

Loe edasi

Tervis

Tere
Olen kodune kahe 4,5 kuuse poisi ema. Viimane poolaasta on olnud väga raske minu elus, magamine raseduse viimasel kuul ja peale laste sündi oli phm olematu, nüüd viimased paar nädalat olen saanud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Milline on teie vanemate tervis ja majanduslikud võimalused? Millisel määral nad saavad teid reaalselt aidata, puhkust pakkuda või enda juurde koos lastega võtta?
Sama mehe vanemate osas? Kas nemad ...

Loe edasi

10a lapse vägivaldsus

Tere, minu pojal 10 a on vahel sellised hood, kus ta muutub täitsa vägivaldseks, et ta unustab üldse kōik ära, nagu käiks mingi klik ja tal tekkib selline jōud just siis, kui ta pöörab ära. Koolis ka on ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Laste-psühhiaater koos laste-psühholoogiga teevad vajalikke uuringuid ning annavad adekvaatseid suuniseid, vajadusel ka ravimeid.
Mõõdukas ja lapsele sobilik kehaline aktiivsus maandab pingeid vähendab ...

Loe edasi

Depressioonis inimesed

Tere. Mul on mure isa pärast, kes on väga sügavas depressioonis. Ta on minu emast juba 13 aastat lahus, kuid ta pole sellest veel üle saanud. Ta näeb siiamaani oma lapsi ja laste ema unes ning loodab, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Et elus asjad paremaks läheksid, siis on vaja midagi MUUTA. Muuta oma hoiakuid ja elusihte. Kohusetunne esivanemate ja Laste ees on
nr. 1 Teadmine, et mind vajatakse, ja ma olemas olen on oluline. ...

Loe edasi

Ravim Diaprel

Minu ämmale kellel on mälu probleemid,ta ei mäleta kuupäevi,ei tea oma laste sünnipäevi jne.kirjut.ta perearst rohtu Diaprel MR-i,küsisin miks on talle vaja,vastas arst,et on vaja ja kõik aga intern.lugesin,et ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diaprel on suhkruhaige rohi ja kui seda liigselt võtta, siis veresuhkru tase läheb liigselt madalaks (hüpogükeemia) ning inimene higistab rohkelt.
Kui veresuhkru probleeme ei ole, siis MITTE tarvitada. ...

Loe edasi

probleemid teismelisega

Tere! Kas Teie poole võiks pöörduda ka teismeline tüdruk (15). Oleme käinud laste/noorukite psühhiaatri juures, kuid oli vaid väga kiire kirjutama rohtu, probleemi põhjused ei tundunud teda küll huvitavat ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Helista ja leiame sobiliku aja kokkusaamiseks.
Enesehinnangu parandamine läheb kõige jõulisemalt paremuse suunas läbi kehalise tegevuse, treeningu, harjutamise. Kui kehaline hoiak paraneb, siis ...

Loe edasi

meleril ja diazepam

Lp.Dr.Mumma!
Minu 11.aastasel pojal on aastaid olnud kuu jooksul korra või paar väga tugevad peavalud koos pinges oleku, oksendamise ja värinatega.Veel on lapsepõlvest tänini öised ärevushood- ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere Anzi!
Ma ei ole ise lastepsühhiaater,kuid mõnda siiski tean.
Tundub,et esiplaanil on siiski psüühilised probleemid.
Diasepeks on küll kiire toimega ja leevendab momendiks
seisundit,kuid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: