Kurbuse hood 26.04.10 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Probleem selles, et ülepäeva tekkivad nö. kurbuse hood: melanhoolsed mõtted, masendus, tahtmine kusagile peitu pugeda ja mitte kunagi välja tulla, ära kaduda, põgeneda, haihtuda.
Kui aus olla, siis terve elu olen sellega olnud ning võtnud seda kui midagi loomulikku, sest isegi lapsepõlvest tuleb vaid meelde ema suitsiidiähvardused, tülid, peksmised jne jne.
Praeguseks ma elan küll kodust eraldi koos oma poiss-sõbraga, kuid masendushood pole lakanud, siiamaani tulevad nad ette ja takistavat normaalset elu. Järgmine hetk võin olla küll seitsmendas taevas ja uskuda, et saan kõigega hakkama, kuid taolised õnnehetked on ajutised.

Mul peaks olema piisavalt palju põhjusi olla õnnelik, kuid ometigi ma ei suuda ja sellega teen ma haiget ka inimesele, kes minust hoolib.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Melanhoolia (musta-sapi meelne hingeseisund) on tuntud juba Vana-Kreeka arstidel. Antiikarst Hipporates (460...377e.m.a.) kirjeldab inimese ja keskkonna seoseid ja isiksusetüüpe (sangviinik, koleerik, flegmaatik, melanhoolik) ehk mõned reageerimismustrid on eelsoodumusega inimesele juba kaasa antud. Aga meid huvitab eelkõige ikkagi see, et mida MUUTA saab. Muuta saab põhjusi (keskkonda), mis meid mõjutab. Kui neid otse muuta ei saa, siis kaitsemehhanismide abil inimene püüab neid eitada (laps sulgeb silmad). Meil oleks vajalik, et me nende muremõtetega end ära ei tapa, end nendest ajutiselt välja lülitame, ajule puhkust anname. Ja kui aju juba puhanud on (ka arstirohtudega teinekord), siis saame juba reaalseid lahendusi otsida. Inimene püüab kaitsta end ka sellega, et projitseerib probleemi põhjuse väljapoole (see ka ühiskonnaelu-tegelaste puhul: põhjuseks Üleilmne allakäik, Üleilmne masu, mitte meie-meeste tegemata tööd). Teiste süüdistamisega me ka kaugele ei jõua - endaga on vaja tegeleda. Esivanemad (loodusrahvad) kasutasid nn introjektsiooni (suure looma süda või muu organi söömine annab suure kehalise-vaimse jõu; armulauas saadav "Jeesuse keha ja veri" annab osaduse Jumalusega ja seeläbi lisajõudu; Joogade veendumus, et toidust saame just seda jõudu ja väge, mida hoolsalt mäludes selle mälumise ajal mõtleme ning ette kujutleme). Eelöeldus on sügav psühholoogiline iva ja seda tuleb vastavalt oma maailmavaatele ka teatud määral kasutada.
Alusta psühhoregulatsioonist! - õpetab pingetest vabanemist, tugevdab keha ja psüühikat.
Õige töö- ja puhkerežiim on inimorganismi arengu (või taandarengu) oluline komponent.
Õigete hoiakute (prioriteetide) kujundamine. Sadade probleemide hulgast tuleb leida enda jaoks olulisimad: a) Õige Eluvanker vedamiseks - milles ma andekas olen ja mis erialast tööd ma edaspidi rõõmuga teen; b) Õige Lapsevanker - endale selle õige Elukaaslase leidmine ja Lapsed (kui Saatus tervisega mingeid riive ette ei ole pannud).
Oled Väljavalitu, tunneta seda ja siis käitu vastavalt.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

2 aastasel saab varsti 3 on suur kartus ja paanika hood-

Sooviksin nõu saada mida teha mul on 2aasta ja 10 kuu vanune laps tall on paanika hood siis kui ma eemal olen ja võõras inimene tuleb kuskilt. Autosid ka kohati kardab. Mida ette võtta kuhu minna.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Eelkõige Teie Rahu ja Rahulik käitumine. Enda sisemine rahu kiirgab ka Lapsele.
Kehaline kontakt-kallistamine rahustab (kohati individuaalne, jälgi, et Lapsele ikka meeldib).
Väikelaste ...

Loe edasi

Kurbus

Tere!

Minul tekkis novembris peale töötuks jäämist probleem. Mul on kodus kaks last ja mees. Alates novembrist, kui töötuks jäin, olen olnud väga kurb. Tunnen, et eesmärki ja sihti elus pole ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Naistearst ja tema soovitused olgu esikohal. Olge õnnelik, et teid on Õnnistatud järjekordselt Lapsega.
2) Koosmeel ja koostöö abikaasaga - kindlasti saate koosmeelel hakkama. Ilmselt saavad ...

Loe edasi

Mis hoog see on?

Tere
Mul on olnud depressioon teismeeas mitu mitu aastat ja diagnoositi ka aasta aega tagasi. Kuid nüüd enamus ajast tundub kõik korras. Mul on palju huvisid, unistused eesmärgid, proovin positiivselt ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Hoides meeles Esivanemaid - minul Isa Oskar ja Ema Maris, siit O.-M. ja nende vanemaid aegade kaugminevikku - saame suurt kindlust nüüd ja edaspidi, praeguseks ja kaugtulevikuks. Esivanemad võitlesid ...

Loe edasi

Mida reha

Tere
Tunnen juba mitmendat nädalat järjest suurt kurbust ja viha enda vastu. Pidev väsimus ja jõuetus tekitab tahtmise päevad läbi ainult magada. Kõige väiksemad tegevused nt nagu riidesse panek ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Depressioon on üks murejõgi oma kurbuse, jõuetuse, uneuimasuse ja söömishäirega ja
2) teine on minapildi-enda ebakindlus suhte katkmise taganutmise, üksik rändaja-elust väljaheidetu tundeaga, ...

Loe edasi

Katapleksiale sarnane haigus. Krambid, kokkukukkumine.

Tere mul on juba olnud peaaegu 1 ja pool aastat selline haigus, millest tekivad minul tugevad krambid ja tavaliselt kukun ma ka kokku. Kuid ma ei minesta(kuigi ühel korral olen), tunnen rindkeres väga ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Esimene käik olgu neuroloogi juurde: aju kaasaegsed uuringud annavad piisavalt lisainformatsiooni diagnoosi ja ravi aspektist.
Teine käik (kui vajadus püsib) on psühhiaatri juurde nende neuroloogi ...

Loe edasi

paanikahood

Tere!

Olen 30 a naine. Kevadel algasid mul sellised imelikud hood. Näiteks olin avalikus kohas ja siis tekkis meeletu nõrkus ja minestustunne, samuti käte värisemine ja külm higi otsaees. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Fluoxetin´i toimeainega AD-d (Nycolox, Flux, Framex) sobivad ärevushäirete raviks. Annus ca 20mg õp-s on sobilik. Selline annus ülepäeviti on mõnede haiguste puhul (maksahaigused jt.) soovitav.
Alprazolam´i ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: