Südame vahelöögid ehk ekstrasüstolid 08.04.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 22 aastane meesterahvas, 1.87m pikk ning kaalun 95 kg. Probleemiks on ekstrasüstolid. Avastasin endal südame vahelöögid umbes aasta aega tagasi (need võisid olla ka varem), kui huvi pärast otsustasin pulssi mõõta. Tol hetkel ma ise aru ei saanud, et see on patoloogia ning arvasin, et see on normaalne, kui süda jätab paar korda minutis löögi vahele.
Kuna tegelen spordiga (keskmiselt 2 korda nädalas jõusaal ja 2 korda nädalas käin jooksmas umbes 7-8km), siis otsustasin isiklikust huvist sügisel käia spordiarsti kontrollis. Koormustesti tulemusel avastati mul südame vahelöögid ning pisut kõrge vererõhk. Rahulikus olekus oli mul 1-3 ekstrasüstolit minutis, koormustesti ajal oli neid väga vähe ning mõnel minutil nad isegi puudusid. Taastumise ajal aga oli 6ndal minutil neid tervelt 9 tükki minuti jooksul. Peale seda langes arv vaikselt tagasi (1-3 tükki minuti jooksul). Spordiarst ütles, et mul esinevad varajase repolarisatsiooni tunnused, mis muidugi ehmatas mind.
Seejärel suunati mind kardioloogi juurde täiendavatele uuringutele:
1. Võeti kolesterooli, mandlite ja kilpnäärme proovid, mille tulemused olid normis.
2. Läbisin ööpäevase südamerütmiholteri uuringu - tulemuseks ~3000 vahelööki ööpäeva jooksul.
3. Läbisin ööpäevase vererõhuholteri uuringu - keskmine vererõhk oli päeva jooksul 138/69 ning pulss 57. Öösel ma väga Holteri tõttu magada ei saanud, seega seda tulemust arvesse võtta ei saa.
4. Tehti südame ehho uuringut, kus öeldi, et süda on üldiselt korras, ainukesena toodi välja vasaku vatsakese minimaalne seina paksenemine.
Hiljem konsulteerides kardioloogiga ütles ta, et vahelöögid on mul funktsionaalsed ehk arvatavasti jõusaali trennidest tingitud. Pulss on mul tema sõnade järgi veits aeglane sportimisest. Vasaku vatsakese minimaalne seina paksenemine on tema arvates tingitud kas siis jõusaalist (rinnalihasega areneb ka südamelihas) või pisut kõrgest vererõhust. Arst soovitas mul hakata võtma vererõhurohtu, mina aga hetkel keeldusin, kuna see tekitas minus veits hirmu, et nii noorelt pean hakkama juba ravima vererõhku.
Enda kohta ütlen nii palju, et olen õlle- ja saunafänn ning kord nädalas käin kuumas saunas, kus joon umbes 2 liitrit õlu ära. Tekkis mõte, et äkki on kõrge vererõhu ja vahelöökide põhjuseks see mitte just kõige tervislikum hobi.
Kohvi joon ainult ühe tassi päevas. Ei suitseta ega pole kunagi seda teinud.
Tahan lisada, et sümptomitest tunnen ma ainult rahulikus olekus olles vahetevahel rinnus tugevamat südamelööki, siis kui juhtub see vahelöök. See mind isegi ei häiri, kui ma tähele ei pane. Muus osas kaebusi mul pole, enesetunne on hea ning mingeid vererõhu sümptomeid mul ka pole.
Viimased paar nädalat märkasin, et vahetevahel tekib kaks vahelööki järjest (üks vahelöök on ära, siis süda tuksub paar korda normaalselt ning tuleb teine vahelöök). Võibolla on see ka varem mul esinenud, lihtsalt pole märkanud.
Tahan esitada järgmised küsimused:
1. Kas minu probleem on tõsine ja ohtlik?
2. Kas need vahelöögid võivad olla tingitud vasaku vatsakese minimaalse seina paksenemisest?
3. Kui vererõhk püsib 130-140 vahel, on see ohtlik ja kas tuleb alustada ravi rohtudega või tasub proovida seda alandada looduslikult (nt viirpuu tinktuur)?
4. Kui ma alustan ravi vererõhurohtudega, siis on võimalik hiljem lõpetada nende võtmine või jääb see terveks eluks? Kas vererõhu rohud tekitavad teisi terviseprobleeme? Kas ma saan jätkata sama eluviisiga, mis mul praegu on?
5. Kas on teisi versioone, miks võib mul olla kõrgenenud vererõhk ja ekstrasüstolid?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Vastan Teie küsimustele, niihästi kui on selles olukorras võimalik.
1. Tõsise ja ohtliku probleemi tunnused puuduvad
2. Ei, pigem on tegemist funktsionaalse häirega.
3. Vererõhk 130-140 ei ole ohtlik, soovitaksin vererõhu alandamist mitteravimitega- kehakaalu alandamine - 10 kg; pirata soolast, ; ka õllejoomine selles koguses pole hea; mõõdukas füüsil koormus aitab kaasa vererõhu langusele. Arvestage koormusel, treeningul pulsissagedust valemiga 180- Teie vanus. Seda ei tohiks ületada.
4. Ravimite võtmist ei tohiks hoobilt katkestada. Kuid enne kui alustada raviga peab olema kindel, et see on tõesti vajalik. Ravimitel on omad kõrvaltoimed ja neid pole vähe. Soovitan siiski veidi oma eluviisi ja likumist muuta. Aitab !
5. Pigem on tegemist noore mehe südametegevuse funktsionaalse häirega. Mõõdukas koormus, norm kaal, alkoholi vältimine- on põhitegurid, mis aitavad häirel kiiremini mööduda.
Ja muidugi- koostöö oma arstiga, kes jälgib Teie tervist ja võtab vajadusel uuringud ja ravi päevakorda.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Südame rütmihäired

Tere!

Mure lühidalt selline, et magneesiumpreparaate manustades tulevad esile südame rütmihäired, täpsemalt nn ekstrasüstolid. Rütmihäired on ennegi muret teinud ja olen olnud keskhaiglas ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Minu soovitus on mitte võtta magneesiumi preparaate. Ehk piisab normaalsest toidusedelist kus on ka pool kilo päevas puu ja juurvilju ning pihutäis rosinaid.
Head tervist soovides,
Loe edasi

probleemid südamega

Lugupeetud Madis Veskimägi.

Suur palve Teile. Palun lugege minu kiri läbi ja püüdke vastata võimalikult arusaadavalt.

Nägin Teid esinemas hiljaaegu televiisoris ühes tervisesaates ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Vastan Teie meiliaadressile, nii nagu soovisite.
Madis Veskimägi

Loe edasi

rütmihäired

Tere tohter!
Küsimus kuuluks küll kardioloogile,kuid kuna siin seda võimalust pole ,siis ehk on teil ka mingeid kogemusi sellele vastata.Nimelt - vaatamata 2xpäevas 1tbl Sotahexali võtmisele ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Tänan heade sõnade eest. Perearsti amet hõlmab inimest kui tervikut. Seetõttu ei saaks öelda, et üks või teine organ pole perearsti rida.
Nende vahelöökide ehk ekstrasüstolitega on nii, ...

Loe edasi

ebameeldiv tunne rinnus

Tere! Tihtipeale tekib viimasel ajal rinnus seletamatu ebameeldiv ,justkui õõnes tunne,mis millestki nagu ei sõltu. Ma ei oska hästi aru saada, aga kuskil keset rindkeret, südame piirkonnas. Vahel kaob ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Oletan, et vaevus on seotud üleminekueaga. Kui see on lõppenud, peaks ka vaevus kaduma. Soovitan siiski ka perearsti konsultatsiooni, kes otsustab vajadusel edasise.
Head tervist soovides ...

Loe edasi

süda

Tere,
viimasel ajal olen hakanud muret tundma oma südame pärast. Südamest käib ootamatu jõnks või nagu nõrkus läbi, mis kandub sekundi vältel üle kogu keha-kuulmine hägustub ja minestamislaadne ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et probleemi põhjuseks on üksikud vahelöögid ehk ekstrasüstolid südametöös. Ka kõige tervemal südamel on need normaalseks nähtuseks, neid võib esineda minutis isegi 2-3 vahelööki. Neid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: