Krooniline gastriit 15.09.16 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere
Lgp. Dr Veskimägi !

Olen Teie poole varasemaltki pöördunud ja saanud abi . Äkki saate mind nõustada ka sel korral.
Nimelt 2016 veebruaris tehti mulle seoses ärevushäirega ,pideva tükitundega kurgus , röhatistega gastroskoopia. Vastus mille sain olid limaskestad normis ,kuid söögitorus oli valkjat kattu. Võeti ka proovid , mille vastus oligi söögitoru kandidoos ja histoloogiliselt 3 mm mao antriumi limaskestalt kerge krooniline gastriit. Arst pani diagnoosi ösofagiidita gastro-ösofageaalne tagasivooluhaigus. Määras raviks seeneravi ja omeprasooli 8 nädalt. Mainin ,et kõrvetisi mul pole olnud kunagi. Mina olen aru saanud ,et reflukshaigus tähendab siiski kõrvetisi, kuid mina pigem tundsin tükitunnet ja tihedaid röhatisi. Olgu öeldud ,et maha ma ei rahunenud ,hakkasin uurima mida see gastriit tähendab ,kuidas mul see üldse tuli jne. Suitsetanud pole kunagi ja pole ka ülekaaluline, ainus mida olen palju tarvitanud on ibuprofeen. Enam ei tarvita! Kuna seoses diagnoosiga ärevus ja paanikahood suurenesid ,ei sobinud mulle ka ükski antidepressant,sest kõrvalmõjud ajasid hulluks. Kuniks ma siis uuesti pöördusin teise gastroenteroloogi poole ja kuna mul oli varasemalt kandidoos ,siis oligi see ettekääne teha uuesti gastroskoopia. Seega viimane gastroskoopia tehti mulle 3 kuud tagasi juunis. Teine arst kes tegi kommenteeris samal ajal ,et kõik mida silmaga näeb on normis . Vastus selline : söögitoru limaskest kogu ulatuses normis. Kardia funktsioon tavaline. Mao korpuse ja antrumi limaskest ning pülooruseava ja duodeenumi limaskest on haiguslike muutusteta.Düspeptiliste vaevuste võimaliku põhjuse selgitamiseks võetud 2 biopsiat antrumist helicobacter pylori diagnoosimiseks. Vastus : 2 ja 3,5 mm tangeeritud lõikes bioptaadid mao antrumi limaskestalt, milles histoloogiliselt minimaalne
krooniline gastriit. Pinnalimas Giemsa värvingul helikobaktereid esile ei tule. Maliigsuse tunnused puuduvad. Arst määras raviks seekord nexium 40 mg ,mis tegid mulle rinnakuvalud ,põletustunde rinnaku ,mis kiirgas kuni käteni. Samuti soovitas ravida ärevushäiret. Diagnoos oli sama ösofagiidita gastro-ösofageaalne tagasivooluhaigus. Minu küsimus Teile ,kui tõsine diagnoos on gastriit ja kuidas teha kindlaks ega see pole alahappesus ? Olen lugenud, et nii üli kui alahappesusel on samasugused sümptomid. Samuti olen lugenud , krooniline gastriit võib olla atroofiline ja see võib tekitada maovähki. Olen meeletult mures , loen pidevalt epikriisi ,saan aru, et limaskestad olid normis ,kuid miks mul on gastriit ?! Mao rohud siiani pole mind aidanud,tunnen põletustunnet , samas on endiselt röhatised ,kõrvetisi ei ole, samuti ei tule toitu kurku. Kas on olemas analüüse ,kuidas saab verest määrata ega tegu pole autoimmuunse gastriidiga või kui gastriit oleks olnud atroofiline siis oleks seda histoloogiline analüüs ka tuvastanud. Palun andke mulle nõu. Psühhiaatrile saan ka alles järmisel kuul,hetkel olen võtnud xanaxi ,ad ravi hetkel puudub.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan usalduse eest. Proovime koos arutada. Kõige tähtsam on see, et kõik mida arst silmaga nägi on korras. Maohapet allasuruvat ravi määratakse minumeelest liiga kergekäeliselt. Kui puuduvad kõrvetised, tühjakõhuvalud, hapuka vedeliku valgumine suhu, siis ei peaks seda ravi tegema. Saan aru, et Teil neid vaevusi ei ole. Muidugi püüate olla hea patsient ja võtta rohtu, kuid siin ongi kõrvaltoimed. Muuseas, usin pantoprasooli tarvitamine võib ise põhjustada atroofilist gastriiti, hämmastav, aga nii see on. Õige atroofiline gastriit on mikroskoobiga hästi nähtav, see kui kirjeldatakse "minimaalne" on ikkagi korras. Vanus, 35 a on ikka noor, kuid veidi rohkem ikka kui 20 eluaastat. Krooniline atroofiline gastriit koos helicobacter pylori-ga on mõningane risk. Kui seda bakterit pole, siis risk on kaduvväike ja muretseda ei maksa. Maohappesust saab kindlaks teha pH meetriaga. Eestis seda vägausinalt ei kasutata. Infot saab siit https://en.wikipedia.org/wiki/Esophageal_pH_monitoring. Kui puuduvad vaevused, siis vist pole sellel väga suurt mõtet. Kardan, et olete väga tundlik ja loete ja mõtlete end haigeks. Püüdke vestelda selle arstiga, kes tegi viimase gastroskoopia, ta ehk selgitab ja rahustab Teid paremini. Vereanalüüsidest võiks võimalusel teha gliadiini antikehade test ja B12 vitamiini määramine veres. Kui on tõsine atroofiline gastriit, siis ei saa toiduga saadud B12 vitamiin imenduda ja selle tase on veres väike. Nii saab kaudselt hinnata atroofilist gastriiti. Kuid Teie vanuses ma pole kohanud patsienti, kellel see oleks probleem. 2 x Teie vanus, 70+ siis võib see olla probleemiks, kuid ka siis väga vähestel. Arvan, et vajate põhjalikult psühholoogilist nõustamist, eneseabi, kognitiiv-käitumusliku teraapiat. Antidepressantidest ja rahustitest ei arva ma suurt midagi Teie murede leevendamisel. Ikka selgitused, eneseabi, aeg-ajalt uuringud kinnitamaks, et kõik on korras.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

äkilised väga tugevad valud silmas

tere
tegelikult on mul kopp ees sellest asjast, mis kestab veebruarist saati-vasakusse silma lööb valu ja koheselt läheb kinni ka vasak ninapool-minu perearst ütles siis, et tegu põsekoopapõletikuga-sõin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tekib mitu mõtet. Kobarpeavalu, esineb rohkem küll meestel, kuid mitte ainult. Selle raviks on valuvaigistid ja lootus. Finlepsin on siis kolmiknärvivalu leevenduseks. Kui ei toimi, pole mõtet ...

Loe edasi

Kurguvalu

Tere doktor!
2016 aasta sügisel hakkasin tundma vahelduva eduga kurgus kipitavat/põletavat tunnet. Tekkis see tunne alati päevajooksul ja suvalistel aegadel. 2017 aasta märtsis läksin selle probleemiga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !
Nagu saan aru, on erinevad vaevused olnud pikemat ja lühemat aega. Kurguvalu, punased kurgukaared on siis olnud viimased 1 kuu. Viimasel ajal puuduvad reflukshaiguse tunnused. Julgen soovitada ...

Loe edasi

Ajuvapustus/peapõrutus

Tere! Kirjeldan asja mis juhtus minuga kuskil 7-8 aastat tagasi. Nimelt olin ekstreemspordi huviline ja käisin rattaga sõitmas rulapargis. Kuna tegevus oli pidevalt aktiivne siis tekkis adrenaliin ja hull ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Karta on, et tegemist on peaajupõrutuse järgse seisundiga. Üsna ebameeldiv seisund kõigile. Eriti midagi nagu teha polegi. Abi võib olla mõnest ravimist, perekonnast nootroopikumid, esindajaks ...

Loe edasi

Peavalu minu pojal

Minu poja kaebus mulle paar päeva tagasi:
"Kuidagi nii on et füüsilise pingutuse peale lööb kohe pähe valu, isegi trenni ei saa üldse teha enam."
Peavalud on pingepeavalud, mis johtuvad 24/7 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !
Peavalude maailm on sügav, lai ja keerukas. Ei ole ühtegi aparaati, millega saab diagnoosida peavalu kui vaevust. Kõige sagedasemad peavalud, nagu ka märgite, on pingepeavalud. Põhjuseks ...

Loe edasi

B12 aneemia

Olen aastaid olnud pidevalt kurnatud ja väsinud ja olen pöördunud selle murega perearsti poole. Viimati pakkusin, et kontrolliks vitamiinide taset ja kindlasti ka B12 taset. Vereanalüüsist selgus, et B12 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Noores eas, nagu Teie olete on B12 defitsiit organismis väga ebatavaline. Kardan, et ma veidi ehmatan Teid paari mõttega. Peaks hindama mao limaskesta seisundit- see on oluline B12 vitamiini ...

Loe edasi

Kõht lahti

Tere, nädal tagasi tekkis mul väike palavik 37,2 mis kestis 3 päeva, kõht oli gaasi täis nii, et lausa valus oli kõndida, (2päeva) oli üldine halb enesetunne ja külmavärinad, kui kõhust kadusid gaasid ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ega muud kui arsti vastuvõtule. On veel mitmeid soolehaigusi mis võivad anda selliseid vaevusi. Vereanalüüsid, settereaktsioon, arstlik läbivaatus ja mõtlemine- küllap leiate selguse ja parima ...

Loe edasi

Halb enesetunne peale söömist ja kakamist.

Viimased 4-5 kuud olen tundnud väsimust,südame pekslemist,nõrkust peale söömist ja veel hullem on asi peale toidu väljutamist. Üldse on enesetunne kehv viimased 4-5 kuud. Pidev väsimus ,südame pekslemine,koormustalumatus,energiakriis. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teeksin täisverproovi, settereaktsiooni, kilpnäärme analüüsid, maksaproovid, koormuselektrokardiograafia ja siis mõtleksin edasi. Arutage kõike rahulikult oma perearstiga ja küllap leiate ...

Loe edasi

Füüsilise koormuse korral hakkab halb

Probleem selline. Aeg-ajalt tekib peale suurt füüsilist koormust, näiteks jooksusprint, halb enesetunne nagu õhupuuduse või minestuseelne tunne ja kestab ca 10 minutit. Tekib siis, kui järsku seisma jääda. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan hea küsimuse ja väärt kirjelduse eest. Lugu ongi selline, et kui suur koormus hoobilt jätta pooleli, siis süda peksab verd täis tambiga edasi, aga ei tööta jalalihased ja veri kipub ...

Loe edasi

valu abaluu piirkonnas

Tunnen teravat valu vasaku abaluu ja selgroo vahel/vasaku abaluu all. Valusale punktile vajutades kiirgab valu edasi vasakusse õlga. Kõige rohkem avaldub valu, kui lamada selili kõval pinnasel, sügavalt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Julgen oletada vaevuse põhjuseks müofastsialgiat. Sage probleem, üheks ravivõimaluseks on süsteravi, olen teinud sellest õppevideo. https://www.youtube.com/watch?v=uLckg7hmpIc&t=7s. Järgnema ...

Loe edasi

Parem käsi; vasak õlg.

Tere. Arst arvab, et mul on ilmselt lateraalne epikondüliit. Väga valus/võimatu on hommikul tõustes paremat kätt rusikasse suruda. Samas teise käega sõrmi ükshaaval või koos peopessa surudes valu pole. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Julgen pakkuda hüpoteesiks ka randmekanali e karpaaltunneli sündroomi või mõne muu ülekoormusseisundi. Relifex on hea ravim selliste vaevust ravis, ravi peaks olema piisavalt pikk, vähemalt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi