Krooniline gastriit 13.05.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Aasta tagasi diagnoositi mul helicobakterist põhjustatud krooniline gastriit. Määrati kolmikravi, mis leevendas sümptomeid. Erilisi vaevusi see mulle ei põhjusta, kuid olen mures maovähi tekke võimalikkuse pärast. Kui tihti ma peaksin end laskma kontrollida, sest olen uurinud, et erilisi sümptomeid maovähi tekkimisel ei esine. Mõnikord on maos kerged valud, mida seostan gastriidiga. Ja minu küsimused Teile: 1. Kas ja kui tihti on vajalik ennast kontrollida maovähi tekkimise osas?
2. Kas peale ühekordse kolmikravi aasta tagasi on vajalik ja võimalik veel kuidagi helicobakterist põhjustatud kroonilist gastriiti ravida?
3. Kas ja mida ma saaksin ise teha, et vähendada vähitekke riski?
4. Kui palju võib või peaks tarvirama seedeensüüme?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Jah, krooniline gastriit ja ravimata H.pylori infektsioon on maovähi riskifaktor. Kuid risk on ikka väga väike.
1. Julgen soovitada 1-2 aastase vahega gastroskoopiat ehk mõõgauuringut. Kui tekib seletamatu kaalulangus, siis tuleks seda uurida kohe
2. Uuringu ajal võetakse ka H.pylori test, kui see on +, on vajalik kolmikravi
3. Tervislik toit, hoidumine tugevalt praetud , suitsetatud ja keemiliselt tuunitud toitudest. Olla mittesuitsetaja !
4. Seedeensüüme soovitan vältida, pigem süüa korraga vähem ja sagedamini, kergesti seeditavaid toite.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Analüüsid ja mao probleemid.

Tere !
Olen pöördunud mitmeid kordi teie poole, seoses kehaliste vaevuste, ehk mao probleemide pärast. Andsin teie soovitusel perearsti kaudu vereanalüüsid, kõik näidud olid normis, v.a hematokrit ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan oma tervise ja uuringute teemal liigse mõltemise-muretsemise jätta tahaplaanile. See põhjustab tarbetut stressi, pinget kogu kehas ja sellest omakorda palju uusi vaevusi. Te vajate ...

Loe edasi

Krooniline gastriit

Tere
Lgp. Dr Veskimägi !

Olen Teie poole varasemaltki pöördunud ja saanud abi . Äkki saate mind nõustada ka sel korral.
Nimelt 2016 veebruaris tehti mulle seoses ärevushäirega ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Proovime koos arutada. Kõige tähtsam on see, et kõik mida arst silmaga nägi on korras. Maohapet allasuruvat ravi määratakse minumeelest liiga kergekäeliselt. Kui puuduvad ...

Loe edasi

Gastriit

Tere !
Eelmisel aastal seoses tükitundega kurgus pöördusin erinevate eriarstide poole . Käidud sai lor arstil ,kui ka gastroenetroloogil. Veebruaris tehti mulle gastroskoopia ,välisel vaatlusel ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
refluks ei pea tähendama kõrvetisi ja maohappe suhujõudmist, vaid võibki kliiniliselt väljenduda rinnakutaguse valuna, seenpõletikuna söögitorus, halva hingeõhuna. Gastriit näitabki mao ülihappesust ...

Loe edasi

Krooniline gastriit

Tere !
Pikaajalise depressiooniga võideldes , isutuse käes vaeveldes ,pöördusin kaks kuud tagasi gastroeneteroloogi juurde, ainsaks kaebuseks kurguvalu ,pidevad röhitused. Kuna kurguarstil käidud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kõik need on väga erinevad haigused ja seisundid. Koos oma arstidega peaksitegi välja mõtlema, kas on tegemist talitlushäirega, mis avaldub mõne vaevusega või haigusega. Kui öeldakse kerge- ...

Loe edasi

Langenud B12 vitamiini tase

Tere

Olen 30 aastane, normaalkaalus mees.

2014 jaanuaris tehtud vereproovi põhjal oli B12 vitamiini tase 202 pmol/L
Kuid nüüd, 2015 märtsis on see näit 153 pmol/L.
Taustainfoks ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Küllap diagnoositi gastriit gastroskoopial. Ilmselt on tegemist gastriidivormiga, millega kaasneb B12 imendumise häire. Arsti keeles krooniline atroofiline gastriit. Asi võib lõppeda kehvveresuse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: