halb hingeõhk teismelisel tüdrukul 12.05.14 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,
minu 13 aastasel tütrel on juba aasta aega halb hingeõhk, millega ma ei oska midagi peale hakata. See on minu arvates kaka lõhnaga.
Selle murega on naljakas asi see, et kui ma kellelegi sellest räägin (väga vähe - perearst, abikaasa), siis ei saa nad aru, sest pole seda inimeste juures vist tundnud. Aga mina mäletan juba koolipõlvest, kuidas ühel klassiõel oli samasugune ebameeldiv hingeõhk pikka aega.
Nüüd on sama häda minu tütrel ja oma perearst absoluutselt ei haaku selle murega. Abikaasa pole vist tütrega rääkides nii lähedal olnud, et seda tunneks.
Ausalt öeldes seostan ma ise seda kinnise kõhuga, aga tütar ei taha sellest eriti rääkida. Ma ei ole temaga halba hingeõhku seni jutuks võtnud, sest pole kindel olnud, milles asi. Aga tal hakkavad vist juba sotsiaalsed suhted kannatama.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Proovin arutleda. Suulehk arstide keeles halitoos võib tuleneda 4 erinevast anatoomilisest piirkonnast. Suuõõnest tulenev suulehk tekib sagedamini igemepõletiku, parodontiidi, mandlipõletiku kaasnähuna. Suuõõnes pesitsevad pesitsevad pisikud, nende elutegevusega kaasneb mädane eritis ja see võib olla halva suuleha põhjus. Siia valdkonda kuulub ka ninaneelu ja ninakõrvalkoobaste haigused- adenoid, ninakõrvalkoopa põletik. Kroonilise amndlipõletiku lõhn on üsna ebameeldiv, selle korral võib aeg-ajalt suhu sattuda valkjaid tükikesi (andli mädakorgid) kui neid sõrmede vahel muljuda, on tuntav väga halb lehk. Lõhn võib tugevneda suukuivuse, vürtsikate toitude ja näljutamise ajal. Ka rääkimine võib soodustada suuleha tugevnemist, sellel ajal võib tekkida suuõõne kuivus, mis soodustab lõhna tugevenemist.
Teine rühm suuleha põhjuseid on seotud vereringega, vere kaudu kantakse kehas laiali palju erinevaid aineid ja ainevahetusjääke. Suu limaskest on hea verevarustuse ja suure pinnaga, nii võivad mõned lehkavad ained immitseda suuõõnde. Mõnel inimesel võib esineda mõne valgu puudulik seedumine, nt kohupiima osalisel seedumisel tekkiv aine, metüülmerkaptaan on üsna ebameeldiv. Atsetooni lõhn võib esineda organismi veepuuduse, näljutamise ja ka varjatult kulgeva suhkruhaiguse korral.
Kolmas haiguste rühm, millega kaasneb halb hingeõhk paiknevad hingamisteedes. Bronhide laienemise haigus, kopsutuberkuloos, krooniline bronhiit on vaid mõned näited. Neljas anatoomiline piirkond on seedetrakt. Mao-söögitoru tagasivooluhaigus, söögitoru haigused, uuris söögitoru ja hingamisteede vahel.
Harva võib tekkida hingeõhu halb leke menstruaaltsükli alguses- sellel ajal on limaskestad kohevamad ja kui veres on mõni lenduv ainevahetusjääk, siis see ongi tuntav.
Halb hingeõhk on tõsine probleem- see on mingi haiguse tunnus ja võib viia eemaletõrjutuseni. Sageli on nii, et inimene ise ei märka halba hingeõhku, kuna ta on sellega harjunud. Mulle on väga liigutav Teie hoolivus. Kui hambaarst ja perearst probleemi ei leia, siis peab seda edasi otsima. Sisetunne lubab kahtlustada kroonilist mandlipõletikku. Seda saab täpsustada ASO tiitri testiga ja mõistlik on, et nina-kõrva kurguarst vaatab üle mandlid, adenoidivõimaluse, põskkoopad.
Meenub veel üks haigus- Sjögreni sündroom, selle korral on häiritud normaalne süljeteke, kaasneda võib suuõõnne ja silmade kuivus Kuiv suu võib põhjustada bakterite vohamist ja halva leha teket. Lihtne test, Shirmeri test on võimalik nii perearsti kui silmaarsti vastuvõtul. Haigust aitab täpsustada reumatoloog.
Seniks aga kui põhjust veel ei tea, aitavad suuloputusvedelikud, mis hävitavad suuõõnes halbu baktereid ja annavad ka värskema lõhna. Soodsa toimega on ka xylitooliga närimiskummi lühiajaline närimine, mitte üle 3 minuti. Hea on puhta joogivee joomine, see vältib suulimaskesta kuivust.
Minu vastus tuli küll üsna pikk ja kohati teoreetiline, mis ei pruugi Teie tütart pudutada, kuid hea on, kui kõik need valdkonnad saab süstemaatiliselt läbi uuritud. kindlasti leiate ka lahenduse.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Halb hingeõhk

Pikemat aega tuleb suust halba hingeõhku, selline tunne nagu kuskilt sügavamalt kurgust tuleks. Eelmine kevad said mandlid(lõigati ka kurgunibu lühemaks) ära lõigatud ja ninast eemaldati limaskesta.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Midagi konkreetset diagnoosi ja ravi kohta ei ole võmalik inimest nägemata ütelda ja oletamine ei ole eetiline. Saan soovitada koostööd oma perearstiga, tema korraldab põhjendatud uuringud ...

Loe edasi

Halb hingeõhk

Tere, hea doktor.


Kirjutan Teile oma abikaasa pärast. Nimelt on asi selles, et juba pikka aega on tal väga halb hingeõhk, seda vaatamata sellele, et ta ei suitseta, ei joo, sööb ainult ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Katkised hambad, krooniline igemete, põskkoopa ja mandlipõletik,mao-söögitoru tagasivooluhaigus, vähese vedeliku tarbimine, intensiivne trenn vähse vedeliku ja süsivesikute tarbimisega, ainevahetusomapära, ...

Loe edasi

Halb hingeõhk, seljavalud ja probleeme gaasidega

Tere!

Olen N25 ja tervisega on probleeme. 5 aastat tagasi olin suhtes ühe noormehega, kellel olid tollal sarnased terviseprobleemid, mis mullegi hetkel muret valmistavad: halb hingeõhk, seljavalud ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
halva hingeõhu levinumad põhjused on kas suuõõne, ülemiste hingamisteede või mao limaskesta kroonilised põletikud. Kui hambaarstiga on suhted head, siis tuleb tõepoolest järgmisena üle vaadata ...

Loe edasi

lapse kõhuvalu, ussid?

Tere!
Mul on mure 2,5-aastase lapsega. Kurtis teine pikemat aega kõhuvalu. Hakkas näiteks söömise ajal või peale sööki äkki nutma, sama äkki, peale paitamist ja kiirmust-kaarmust salmi valu kadus. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Väikelapse kõhuvaluil on palju põhjuseid, need jagunevad haigusteks mille korral on mõni analüüs korrast ära või uuring näitab midagi mida olla ei tohiks. Seejärel aga talitlushäireteks mille ...

Loe edasi

Halb hingeõhk

Olen 33 aastane naine. Juba mitmel korral on minu abikaasa täheldanud, et minu suust tuleb halba lõhna. Tegelikult oli tema esimene tähelepanek juba mitmeid aastaid tagasi. Hambad on mul küll viletsast ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

TERE
Arvan, et vaevuse põhjuseks võib olla mao-söögitoru tagasivooluhaigus. Nimelt satub maosisu söögitorru, sellest röhitsused, millest on võimalik ka halb hingeõhk.
Soovitan nõu pidada perearsti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: