CEA kõrge näit ja võimalus pahaloomuliseks kasvajaks 26.01.10 / Perearst

Külastaja küsib:

Saaga järgmine. Pärast müoomi ja ühe munasarja eemaldamist 15 aastat tagasi tekkis kõhuõõnde hematoom ja põletik, veresete oli väga kõrge, mistõttu mulle manustati veenisiseselt suurtes kogustes antibiootikume. Mõne aja pärast näitasid analüüsid, et maks on ravimitest mürgitusseisundis. Kümme aastat tagasi eemaldati mul põletikuline ja kive täis sapipõis. Ka selle operatsiooni eel ja järel tõusid oluliselt nii S-ALAT kui ka S-ASAT.
Uus ooper algas siis, kui hakkasin vajama vererõhuravimeid. Ilmnes sobimatus kümnete rohtude suhtes. Pärast pikki katsetusi leiti üks, mille puhul mul ei avaldu mingeid kõrvaltoimeid. See on atacand plus 16/5,12/5.
Et tundsin väsimust, arvas perearst, et tegemist võib olla lisaks kõrgvererõhutõvele ka depressiooniga ja saatis mu psühhiaatri juurde, võtsin mitmeid kuid argofani ja tundsin iga päev tunnike pärast tableti neelamist, et maksapiirkonnas on torked ja ebamugavustunne. Arst lasi teha ferritiini analüüsi ja selgus, et see oli kõrge - üle 500. Paar kuud hiljem tõusis ferritiinitase 1100ni, selle kuu algul tehtud test näitab väikest langust, olles hetkel 948. Ka ALAT ja ASAT on langenud - 129-lt 108-le ja 94-lt 64-le. Ultraheliuuring näitas, et maks on suurenenud ja struktuur on difuusselt tõusnud ehhogeensusega. Panin ennast säästvale dieedile ja tarvitan Carsili. Väsimus on taanduma hakanud ja et ma peale vererõhurohu muid ravimeid praegu ei tarvita, arvas tohter, et analüüs normaliseerub pisitasa iseenesest. Mis mulle enim muret teeb, on see, et CEA, kartsinoembrüonaalne antigeen, on 105. Uued uuringud on mägede taga, aga et mul ei ole jämesoole osas mingeid kaebusi ja tunnen ennast suurepäraselt, siis siit ka küsimus: kas võib olla võimalus, et tegemist ei pea sugugi olema halvaloomulise kasvajaga, vaid et testi kõrge näit võib olla tingitud millestki muust? Ootaja aeg on pikk ja hirm on halb kaaslane. Teilt, keda ma väga usaldan, sooviksin kuulda mõnd julgustavat sõna.
Sooja tervitusega naine, 56.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
väga vabandan nii hilise vastamise eest. Tekkisid segadused ühest vastamskeskkonnast teise üleminekul.
Niisama ja mittemillestki maks ei suurene ja analüüsid ei muutu halvaks. Siin peab olema mingi põhjus. Sagedasem on selleks ravimid, alkohol, erinevad maksahaigused ja kaudselt maksa mõjutavad seisundid. Minu poolt oleks karm viga see kui lohutan, et ärge muretsege, küll läheb üle. Kõike tuleb põhjalikult uurida ja panna kokku üksikutest leidudest tervikpildi, see pole kerge, kuid selleks arstid ongi. Ikka hea koostöö oma arstidega.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Lümfisõlmed

Tere!

Olen 32. aastane mees. Mul on pikemat aega, 2-3 kuud, kaela ja pea piironnas suurenenud lümfisõlmed. Olen mitu korda juba perearsti juures käinud ja ka kurguarsti juures. Vereproov on ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Peeter
Kui lümfisõlmed käituvad nii nagu kirjeldate, siis soovitan võtta ette lümfisõlme biopsia uuringu. Sõltub Teie elukohast erinebselle korraldus. Ilmselt on mõistlikum pöörduda kas Tallinna ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi