Imelik peavalu ja kõnehäire 05.09.19 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere! Probleem siis selline, et juuni lõpus/juuli alguses algas järsku imelik tugev peavalu. Sellele kaasnes veel parema poole tuimus ja nagu selline sipelgatunne (kuna mul migreen ka diagnoositud ja tihtipeale sureb ka ss mõni käsi v miski ära ja ei pidanud seda imelikuks) aga siis kaasnes ka kõnehäire, kuna olin üksi kodus ss üritasin iseendaga rääkida aga ei saanud sõnu korrektselt suust välja, ka telefonil ei suutnud koodi maha võtta, et kiirabisse või kuhu iganes helistada, ometigi on mu kood 4 sama nr ei tulnud ma selle kirjutamisega toime, ühesõnaga mu kõne oli siuke katkendlik ja väga segane, aga möödus mingi poole h jooksul, nüüd uurides sellest vaatasin, et tegu võis olla mini-insuldiga. On see nii noores eas üldse võimalik? Kas on põhjust ja mõtet nüüd sellepärast arsti poole pöörduda?

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Tere,
kaebuste iseloom on selline, mida sageli kogevad auraga migreeniga inimesed. Samuti sobib migreeniaurale kaebuste kestvus. Lõpikult võiks migreeni aurat kinnitada kaebuste tekkimise/arenemise iseloom - kui insuldi korral tekkivad reeglina kõik sümptomid korraga ja ühemomentselt, siis migreeni aura kaebused tavaliselt arenevad minutitega (näiteks, surin vms tundlikkusehäire "levib" mööda kätt/nägu/jalga ja/või kõnehäire tekib mõned minutid varem/hiljem). Kuna auraga migreeni peetakse ainsaks migreeni vormiks, mis võib olla seotud kõrgema trombide tekkimise riskiga, siis kindlasti soovitatakse vältida muid trombide teket soodustavaid faktoreid, s.h. suitsetamine, horminaalsete rasestumisvastaste (mis sisaldavad nn. östrogeene) preparaatide kasutamine jms. Igal juhul on soovitatav olla oma haigusega maksimaalselt kursis, tunda migreeniga kaasuda võivaid kaebusi, haiguse iseloomulikke tunnuseid, ravi aspekte ning migreeni atakke provotseerivaid faktoreid. Kasuks tuleb peavalupäeviku pidamine. SA Tartu Ülikooli Kliinikumis töötab peavalukliinik, kus haigeid nõustavad ka kvalifitseeritud peavaluõed. Soovitan panna ennast konsultatsiooniks kirja ja tulla kliiniku neuroloogi konsultatsioonile, kes suunab Teid peavaluõele.
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalu, käe tuimus ja kõnehäire

Mure peavaluga, sooviks teie arvamust. Mul pea väga tihti ei valuta, aga kui siis hullult. Algul tekivad silme ette nägemishäired-nagu oleks pildistades välk silma jäänud, siis juba tean, et pea hakkab ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
selliseid kaebusi võib anda auraga migreen. Küll aga enne lõpliku diagnoosi püstitamist peaks täpselt teada nii nende sümptomite kestvust, ajalist seost peavaluga kui ka peavalu enda kohta ...

Loe edasi

Pingepeavalu

Tere. Olen 28a mees. Tervisehädasid on teisigi (tugevad kõrvetised, hambavalud,väsimus,jõuetus) kuid viimasel ajal on üha tõsisemaks läinud peavalu. Peavalud algasid juba siis kui olin 15a. Tablettidest ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

pingetüüpi peavalu. Raviks Amitriptyllin 10 mg , tarvitada ööseks.Retsepti kirjutab välja perearst.

Loe edasi

Peavalud lapsel

Tere
Kirjutasin mõni aeg tagasi küsimuse aga pole vastatud ja küsijn uuesti kuna tahaks ka teist arvamust.
Nimelt mul on 4 aastane poeg kellel on tugevad peavalud. Need hakkasid eelmise aasta ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,
migreen võib esineda ka lastel. Seejuures võivad teinekord lapsed migreenihoo ajal kaevata valu hoopis mitte peas. Samuti võib olla muid kaebusi - pearinglus jne. Arvan, et lastehaigla lasteneuroloogide ...

Loe edasi

Migreen?

Juba eelmisest süsisest saati on mul peaga probleemid. Algul arvasin, et beebipillidest, siis kahtlustasin migreeni ja läksin närvi arsti juurde. Panigi diagnoosiks migreeni. Nüüd panin uuesti arstile ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

kaebused ei ole väga konkreetsed. Üldiselt on nõnda, et kui peavalu on segane või erineb tavapärastest peavaludest tuleb teha kompuuteruuring peaajust. Kui see on korras, tuleb veel ...

Loe edasi

Migreen

Minu migreenihoogude aura on väga mitmekesine, esineb nägemishäire, kõnehäire, kordinatsioonihäired, iiveldus, kogu keha muutub tuimaks, alustades suuõõnest ja lõpeb kätes. On juhtunud ka lühiajalist mälukaotust, ...

Vastas dr Sulev Haldre

Ükski valutablett ega triptaan ei ravi aurat. Seega, kui auraga migreenihoogusid on liiga palju (väga suhteline mõiste), tuleb kasutada migreenihoogude profülaktikat. Selleks on erinevate ravimiklasside ...

Loe edasi

Migreen ja sõjavägi

Kas migreen vabastab kaitseväest?Ootan ka Teie isiklikku arvamust

Vastas dr Sulev Haldre

Kaitseväe meditsiinikomisjon lähtub rahvusvahelisest haiguste klassifikatsioonist – mõned haigused vabastavad teenistusest, migreen üldiselt mitte. Raskete migreenihoogude korral on võimalik määrata sõdur ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi