Laps 8aastane ASO proov korrast ära. 10.03.18 / Peavalu

Külastaja küsib:

Lapsel tehti ASO proov aasta tagasi seoses kooli minekuga.Oli 1400,suunati nina -kurguarsti juurde.Leiti et kõik korras.Hambas oli üks auk arvati et sellest,sai parandatud.Poole aasta pärast tehti kordus proov ,natuke oli langenud 1350.Suunati uuesti nina-kurguarsti juurde .Arst ei leidnud midagi arvas aga,et kui ASO on korra tõusnud siis võibki nii jääda.Küsimus, kas see vastab tõele.

Arst vastas:

Vanda Kristjan

dr Vanda Kristjan

Perearst

Tere!

ASO analüüs on mittespetsiifiline ja määratakse streptokokk-nakkuse kaudseks tõendamiseks. Analüüsi tehakse juhtudel kui kahtlustatakse nakkuse olemasolu, näiteks krooniline tonsilliit, sinusiit või ka ravi vajavad hambapõletikud. Üks auk hambas ei ole tõenäoliselt ASO tiitri tõusu põhjuseks. Kui ei ole kaebusi, mis viitaksid nakkuse olemasolule või põletikulisele haigusele ja LOR-arsti poolt on ka laps hinnatud, siis ainult ASO tiitri tõus ei ole kliiniliselt oluline leid. Varem põetud angiin näiteks võib ka tiitri kõrget näitu anda pikka aega pärast paranemist. Näidu vähenemine kulgeb erinevalt, 1 aasta , vahel 3-5 aastat või veel kauem. Analüüsis jälgitakse näidu trendi, kas tiiter pigem tõuseb või langeb. Kui näit on pigem langevas trendis, siis rahulikult jälgida.
Head soovides, Vanda Kristjan

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

peavalu

Tere ,olen oma peavaluga ,mis tekkis pärast närvi vigastust (võeti kasvaja proovitükk siilma orbitast) Te juures käinud mitmeid kordi .Võtan Lyrikat ja Tsimbaltat tugevad annused juba mitu aastat ,ikka ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
üldiselt on teada, et nn. neuropaatilised valud on suhteliselt visad ravile alluma. Tõepoolest, sageli vajame kombinatsioonravi, et saavutada kasvõi osalist valuvastast toimet. Mõlemad ravimid ...

Loe edasi

Valu jalgades

Mul on viimasel ajal olnud peavalud ja selline rõhuv tunne peas. Nüüd paar päeva jalad valutanud. Tegemist on nn.närvivaluga, tuharast varvasteni. Kas see võib olla SM esmaseks sümptomiks?
Samas ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Kindlasti pole need kaebused mitte mingilgi määral SMile iseloomulikud. Pigem on Teil praegu kallal hoopis viirusinfektsioon või on väike närvijuure ärritus alaseljas (radikulaarne valu).
Loe edasi

Peavalu

Tere, üks õhtu olin telefonis ja tundsin kuidas silmad on juba väsinud, ma panin telefoni ära ja järgmine hetk hakkas tugev peavalu pihta. Ma proovisin seda ära kannatada aga see oli üsnagi tugev. Ma võtsin ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Võttes arvesse Teie vanuse ja kirjelduse, võiks tegemist olla migreenihooga. Migreeni tugevam valu kestab 3 ööpäeva, aga võib ka veidi kauem olla.
Hetkel muretsemiseks ma põhjust ei ...

Loe edasi

Peavalud

Olen hädas juba pool aastat peavaludega. Juulis hakkas järsku tugev pulseeriv, torkiv peavalu, mis esines vasakul peapoolel. Valule lisandus tugev survetunne peas. Mõni päev valu ei ole, ainult surve. ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
teie peavalude kirjelduse juures tahaksin teada veel mitmeid nüansse enne, kui saaks täpsemalt pakkuda millega tegu on. Osa kaebusi viitab selgelt migreenile, osa - mitte. Kindlasti oleks parem, ...

Loe edasi

Peavalu, suurenenud lümfisõlm

Tere,
2 kuud tagasi algas survetunne/pulseeriv tunne paremal pool meelekohas. Nüüd on see üle läinud tuimaks peavaluks, aeg-ajalt tuikab teravamalt ja just sellest samast kohast (kohati on tunne, ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Teie kaebus ei tekita mõtet, et tegemist on ajukasvajaga. Esiteks julgen öelda, et ajukasvaja ei anna kindlasti ülepoolset lümfisõlmede suurenemist. Pigem seostaksin seda praegu levivate viirusinfektsioonidega ...

Loe edasi

Peavalu, kaelakangus-migreen?

Olen hädas juba pool aastat peavaludega. Juulis hakkas järsku tugev pulseeriv, torkiv peavalu, mis esines vasakul peapoolel. Valule lisandus tugev survetunne peas. Mõni päev valu ei ole, ainult surve. ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Teie kirjeldatud kroonilise valuga langeb tõesti elukvaliteet oluliselt!
Kroonilise valuravimite tarvitamine peab olema pikaajalisem. Ka 50 päeva amitriptülliin oli ebapiisav. Kuna sellel ...

Loe edasi

peavalu

Mul on selline probleem-kolmandat päeva on pea paremal pool õrn valu,vahepeal läheb nagu ära,aga siis on jälle tunda.

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Esialgu ma ei muretseks. Ibuprofeen 400mg valuvaigistina 3 korda päevas või paratsetamool 1000mg 3 korda päevas on sobivad, neid võiks võtta iivelduse vältimiseks peale sööki. Kui Te pole varem ...

Loe edasi

Artriit

15.nov.kopsuoperatsioon Paranemine normaalne Detsembris 15-25 palavik ja tekkisid labakäe liigestes ja randmed ning labakäe liigestes valud ja tursed

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Artriit tähendab liigese põletikku ja see viitab liigeste põletikulisele protsessile. Mis tingis liigesvaevused vajab ka täpsustamist aga see võib võtt aega. Esmane soovitus on põletikuvastased ravimid ...

Loe edasi

MRT uuring ajule

Tere, kas Eestis on võimalik (haigekassa-väliselt, kui vaja) teha ajule MRT-uuring, et tuvastada võimalikke psüühilisi probleeme? Maadlen juba 14 aastat ärevuse, OCD ja depresiooniga ning olen lugenud, ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Kahjuks - ei, tegelikult õnneks ei ole suurema osa psüühiliste probleemide korral ajul visuaalselt midagi viga. Krooniliste pingetüüpi peavaludega me alati aju visualiseerimist ei tee. Kui ...

Loe edasi

Peavalu, jutust sisu mõistmine

Eelmisel aastal lõpetasin gümnaasiumi ja sellel ajal oli väga tihedaks probleemiks jutu mitte mõistmine- kui keegi midagi rääkis, ei suutnud ma sellest sõnu kokku panna ja lihtsalt tuimalt kuulasin, ilma ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Episoodid, kui Te ei saa kõnest aru ning ei saa ka ise rääkida, vajavad kindlasti uurimist neuroloogi poolt ja tegema peaks aju bioelektrilise aktiivsuse uuringu (EEG). Peavalude osas saab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi