Surve peas 26.07.13 / Peavalu

Külastaja küsib:

Jaanipäeval kogesin elus esimest korda meeletut peavalu, mis algas pea äärtest ja mõnekümne sekundiga plahvatas keset pealage. Valu oli meeletu. Võtsin 600-se Ibuprofeni ja hetisin puhkama. Valu kadus mõne aja pärast, ent pähe jäi imelik tunne. Ööseks tekkis nõrkus, värinad, uus peavalu - küll nõrgem. Läksin kiirabisse. Vererõhk oli 163/85 ja pulss 100-110. Pandi tilgutid ja mitmeid erinevaid süste tilgutisse ja 2 erinevat tabletti (kahjuks ei tea, milliseid). Tehti ka kompuutertomograafia peale, millega kõrvalekaldeid, lahtist verd jne ei leitud. Vereproovid olid korras. Veresuhkur oli tol hetkel 6.7, aga olin hirmul, lisaks söönud jaanipäeva sööke. Alkoholi ei tarbinud ega tarbi praktiliselt üldse.
Lisan siia juurde, et olen 5 aasta jooksul pidanud vererõhupäevikut, tavaline igapäevane rõhk on 116/67 pulss varieerub 65 kuni 84 (keskmiselt 70ga). Ma olen 180 cm pikk, pisut ülekaaluline. Igapäevaselt ravimeid ei tarvita. Magan hästi.
Nüüdseks on kuu aega sellest juhtumist möödas, aga siiani tunnen peas ebameeldivust. Küll ei ole otseselt valud, aga on nö suruv tunne, aeg-ajalt torgib. Üldjuhul on see tunne konkreetses kohas vasakul küljel üsna pealae peal. Teinekord aga torgib kukla tagant. Ja vahel on tunne, et see suruv punkt nagu liiguks teisele kohale. Valu/surumise ala on suhteliselt väike ja konkreetne (mitte suurem, kui pingpongi palli läbimõõt). Selle kuu aja jooksul olen mitu korda täheldanud uimasust, nagu pea oleks raske, külmatunnet nahal, vasaku käe nõrkust ja tunnet, et kohe minestan. Olen 10 aastat suitsetanud (pakk päevas lahjemat sigaretti). Enne juhtunut hakkasin kasutama e-sigaretti, kõige kangema pakutava nikotiiniga. Kuna perearst ei osanud midagi öelda ja see tunne segab mind elamast ja enesetunne pole kiita, siis ma olen suhteliselt nõutu, mis edasi teha? Mis see on? Kas ja kuhu peaks pöörduma? Kas on võimalik, et kompuutertomograafias jäi miski märkamata ja tuleks ehk uuesti teha?
Aitäh!

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Kirjelduse järgi oli Teil tõesti tegemist migreenihooga. Kiirabis mõõdetud vererõhk oli tõenäoliselt ärevusest, kui Teil on varem rõhud olnud korras (ka kiire pulss räägib selle poolt). Kuna peaajust tehtud kompuutertomograafias oli normileid, siis kindlasti ei ole vajalik seda uuringut korrata.
Siiski arvestades Teie vanust, on esimesena kindlasti vajalik lõpetada suitsetamine, mis on migreeniga inimestel erinevate veresoontehaiguste tekkes kõrgemaks riskifaktoriks. Arvan, et hilisemad kaebused on olnud Teil väikesest hirmust ja ärevusest.
Kui probleem endiselt häirib, siis soovitan alustada peavalupäeviku pidamist ning registreerida end neuroloogi ambulatoorsele vastuvõtule. Mõnikord saab spetsialistiga probleemi üksikasjadest rääkimisega ja selgituste kuulamisega murekoormat oluliselt kergendada ning üksikasjade väljaselgitamisel jõutakse ka otsuseni, kas on vajalik teostada lisauuringuid või mitte.

Lugupidamisega,
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Meeleolu muutused ja surve peas.

Tere, kirjutan teile kuna perearstid ei saa praegusel ajal vastu võtta.
Nimelt on mul tekkinud peas surve ja erinevatest kohtadest annab tunda et midagi imelikku on. suured meeleolu muutused on ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Kaks kuud kestnud surve tunne peas võib viidata lihaspinge peavalule. Soovitav oleks ülesse märkida oma sümptomid, nende sagedus , kestvus , millisel ajal ööpäevast probleem esineb. Kus pinge lokaliseerub. ...

Loe edasi

Peas surub

Tere
Paar kuud tagasi hakkasid peas imelikud valupisted,vahel valutas ka pea,see mingi aeg kadus mis asendus imeliku survega peas,selline tunne nagu pea ujuks,päris peapööritus ei ole,pea sees nagu ...

Liis Sabre

Vastas dr Liis Sabre

Tere!
Sellise kirjeldusega on väga keeruline täie kindlusega öelda, mis võiks olla peavalu-surve põhjus. Tundub pingetüüpi peavalu moodi, mis on väga suurel osal inimestest mingil eluperioodil. Ja ...

Loe edasi

Pearinglus

Tere.

Aasta 2 tagasi avastasin ,et ei saa käia ringi ratast,tekkis peas tugev surve ja süda läks pahaks ja seda pikaks ajaks.Edasi hakkasid tekkima väsimuse hood autoga sõidu ajal pidevalt ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

siin on nõndapalju küsimusi, et nende vastamisel ei piisa arvamisest. Tuleb lähtuda sellest, mis kõige enam vaevab, kui survetunne ja krooniline nohu, siis tuleks pöörduda LOR´le ( ...

Loe edasi

Mure

mis võib olla põhjuseks kui õõsel ennem magama ei saa jääda kui peast käivad läbi krambid mis tömbavad iseeneselikult istukile samas silmist lööb tuld suitsetan ja tarbin kohvi peas nagu oleks surve sees ...

Vastas dr Sulev Haldre

need häired vajavad põhjalikku arutamist esmalt perearstiga ja vajadusel mõne teise eriarstiga.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: