Tia? 28.08.17 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere!Ühel päeval tööl olles,tundsin järsku,et vasak silm oli just kui valguse poolt pimestatud(20 min)seejärel pool tundi hiljem tundsin vasaku käe randmel sipelgate jooksmist ja seejärel mõne minuti tuimust(7min).Läks veel pool tundi mööda ja siis lõi sipelgate jooksmise tunde keele peale,korra läks ka suu lagi ja ülahuul tuimaks.(7min).Järgmiseks tekkis hästi kerge peavalu.Kuna kõik sümptomid kadusid pöördusin ise EMOsse.Võeti haiglasse jälgimisele ja uuringutele.Õnneks olid kõik võimalikud uuringud korras.Diagnoos oli:neuroloogilise koldeleiuta,korduvad Tiad.Sain kolm päeva kodus olla,kui tundsin taas silmamunades õrna valu ja peale seda kohe järgnes sama asi nüüd siis juba parema silmaga.Silm oli pimestatud ja silma ees käis meeletu lainetus.(20min) seejärel tekkis parema käe kolmel keskmisel sõrmel 3-4 min kestev sõrmede suremise tunne ja kolmandana taas keelel kerged sipelgad ja nõrk peavalu.Seekord midagi tuimaks ei löönud.Võtsin Xanaxi ja jäin magama.Kuigi minu elus on 1,5 aastat olnud üks pinge,kuid igapäevaselt ma sellele ei mõtle,vaid proovin norm elu elada.Olen tegelikult väga segaduses, kas mul oli tõesti nädalase vahega 2 Tiat või on tegemist närvisüsteemi häiretega ja vajaksin hoopis teistsugust ravi?Peale neid episoode on näos siin ja seal vahest tundehäireid,kuklas ja otsaees vahest surub ja pea on kuidagi imelik.Vererõhk on korras,suhkruhaigust pole,ülekaaluline samuti mitte,suitsu ei tee.Kui need olid tiad,siis kas näiteks antitepressantidega närvisüsteemi ravides on võimalik neid edaspidi ära hoida.Mind hirmutas kõige rohkem asjaolu,et ükskord olid häired ühel pool ja teinekord teiselpool-silmad,sõrmed ja keel.Milline on Teie nägemus sellest probleemist.Ette tänades!

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Kui Teil pole varasemalt auraga/aurata migreeni olnud, siis selles vanuses on selle avaldumine harv, aga mitte välistatud. Samas aga annab teise poole kaebuste teke sellele rohkem võimalust. TIA ehk transitoorne (mööduv) isheemiline atakk (aju verevarustuse häire) erinevates verevarustuse piirkondades võib olla tingitud hüübimishäiretest. Kuna EMOs pole võimalik aju magnetuuringut teha, siis soovitan neuroloogi visiiti ja kõigi riskifaktorite uurimist. Parim variant on, et tegemist on auraga migreeniga (hoo kestvus kuni 72 h ja enesetunne sellega ebameeldiv; aura sageli just nägemishäirega, käest-näkku liikuv ühepoolne surin ja võimalik lühiaegne (30min) tuimus). Antidepressant siin atakke ära ei hoia. Minu soovitus on neuroloogi visiit, kes vaataks emo uuringu üle ja vastavalt vajadusele uuriks veel.
Lugupidamisega,
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peaga toimub midagi kummalist ja hirmutavat

On tekkinud mingi kummaline probleem, kus eelkõige lamavas olekus ja pöörates on tekkinud seis, kus silme ees hakkab kõik meeletu kiirusega ringi käima ja ajab iiveldama. Esimesel ööl oli seda umbes kolmel ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
kirjelduse alusel võib kahtlustada sisekõrva tasakaaluapparaadi funktisooni häiret - "vestibulopaatiat". Üks sagedasemaid põhjusi on nn healoomuline paroksüsmaalne asendivertiigo. Ravimitest ...

Loe edasi

põletv tunne kurgus

Tere!
Kuna gastroenteroloogi vastamas ei ole, pöördun Teie poole. Olen aastaid põdenud gastriiti ja refluksi. Võtan Nexiumi 20mg 1kord päevas ja olen enam vähem hakkama saanud(tihti esines iiveldushooge) ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!
Arvestades Teie varasemaid haigusi (gastriit ja refluks), soovitaksin esomeprasooli annust tõsta 40 mg-le. Ravikuuri pikkus vähemalt 4 nädalat . Esomeprasooli 20 mg on sobiv säilitusannusena ...

Loe edasi

Tere!

Tere!
Sain Synlabi vereproovide vastused.
Hematokrit 35.2 %i 37 - 47
Eosinofiilide suhtarv 0.8 %i 1 - 5 %

Need on küll märgitud, et tulemused on piiripealsed, aga mis ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!
Teie poolt küsitud kaks näitu on suhtarvud ja need saadakse arvutuste tulemusena. Kui teised kliinilise vere näidud on normi piires, siis suhtarvude vähene kõrvalekalle ei ole kliiniliselt ...

Loe edasi

9 kuuse beebi toitumine

Tere!
Mul on mure enda varsti 9 kuu vanuse poja pärast. Ta loobus 8,5 kuuselt piimasegust päevapealt. Tee mis tahad, ei saa teda seda jooma :( Aga ma tean et aastani peaks vähemalt laps rpa-d jooma. ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!
Optimaalseks loetakse rinnapiima saamist 8 kuu vanuseni. Ma ei näe probleemi kui laps loobus piimasegust 8,5 kuu vanuses. Lapse toidusedelis peavad olema selleks ajaks juba mitmekülgne valik ...

Loe edasi

Kaelavalud

Tere. Ühel hommikul ärgates tekkis kaela tugev valu. Olen ka varem kaelavaludega vaevelnud ja käinud ka nüüd massaazis,millest olen abi saanud. Aga seekord mõjutas ka see valu vasakut kätt,et käsi valutab ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt on tegemist kaelalülidevahelise kõhrketta degeneratsioonist tingitud käenärvi kahjustusega. Vajalikud on rö. ülesvõtted kaelalülidest ja kiire neuroloogi konsultatsioon.

Dr. Ain Pajos
Loe edasi

Peopesade higistamine

Tere, mure selline, et mõned kuud tagasi olen märganud, et peopesad on pidevalt higised. Mitte just väga märjad, aga siiski üsna niisked. Kohvi joon u 2 tassi päevas, ei suitseta, ei tarvita alkoholi ülemäära. ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!
Higistamine on oluline füsioloogiline protsess, mille abil toimub termoregulatsioon ja jääkainete eritumine. Higistamise intensiivsus ja lokalisatsioon on individuaalne ja inimeseti erinev. ...

Loe edasi

Geneetiline haigus

Tere. Sain diagnoosiks krooniline atroofiline gastriit intestinaalse mataplaasiaga.
Kui suur on tõenäosus, et see haigus kujuneb halvaloomuliseks? Mõlemad vanaisad on surnud vähki (nahavähk ja kopsuvähk). ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!
Krooniline atroofiline gastriit intestinaalse metaplaasiaga tähendab seda, et mao limaskesta rakkudes on pikaaegse põletiku tagajärjel toimunud muutused. Kõige sagedasem põhjus, mis selle ...

Loe edasi

Peavalud meelekohas

Tere!

Juuni 2019 tekkis mul kiire südame pulss ja tugev pearinglus. Perearst saatis kurguarstile ja tuli välja, et mul on mandlid põletikulised, mis mõjutasid ka südant. Septembris käisin ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
peale infektsioonipõdemist võib peavalu tekkida ja püsima jääda harva. Esmalt tuleb veenduda, et infektsioon sai korralikult välja ravitud. Vastupidisele viitaks, näiteks, püsiv palavik. Samuti ...

Loe edasi

Peavalu

Tere Doktor!
Olen kimpus juba üle kuu aja peavaluga. Perearsti vastuvõtul diagnoosis perearst pingepeavalu, kirjutades mulle arcoxia ravimi 10 päevaks, kuid natuke leevendas, kuid peavalu on endiselt. ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
tõepoolest, esimene mõte oleks sellises olukorras pingetüüpi peavalu. Kindlasti ei loe ma Teie kirjeldusest välja viiteid kuklanärvi neuralgiale. Pingetüüpi peavalu saabki alguse kaelast, täpsemalt ...

Loe edasi

Peas surub

Tere.
Pea kaks kuud igapäevaselt rõhub peas ja nagu pearingluse moodi tunne,tasakaalu häireid pole,kuklas surub ja kael annab liigutades tunda,samuti kõrist altpoolt suruv tunne,kas võib olla tegemist ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
need sümptomid on tervikuna väga mittespetsiifilised, s.t. selle põhjused võivad olla alates ohutust kroonlisest pingetüüpi peavalust, ärevushäirest kuni sekundaarsete põhjusteni. Oluline on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: