Valud puusaliigeses 23.02.06 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Lp doktor Otsalt!

Töötan Luksemburgis. Siia saabumisest alates on mind kiusanud üks tervisehäda, mida siiani pole osatud diagnoosida.
See avaldub selles, et mul hakkab öösel magades parem puusaliiges valutama. Algul ei saanud magada paremal küljel, hiljem enam ka vasakul küljel mitte. On aidanud see, et püüan magada kõhuli või seljali, viimast nii sirgete kui kõverdatud jalgadega. Alati ei aita ka see. Siis tuleb üles tõusta ja umbes poolt tundi toolil istuda, pärast seda saab enamasti kuigivõrd jälle magada. Valu ei ole eriti tugev, aga magada ei lase.
Päeval seda enamasti ei tunne. Siiski vahel, eriti viimasel ajal, on olnud ka päeval kerget valutunnet. Üks tüüpiline asend on, kui istun parem jalg üle põlve visatud - siis algavad tihtipeale paremas puusas närvivalutuiked. Veel on puus hakanud valutama pikemalt töölaua taga või autoroolis istudes; pikemalt kõndides; pärast istumist üles tõustes, kusjuures pärast mõningast kõndimist jääb valu üle; pärast basseinis ujumas käimist (närvituiked paar tundi).
Olen käinud siinsete arstide juures, neelanud mitmeid erinevaid põletikuvastaseid tablette, mis ei ole aidanud, ja teinud mitmeid uuringuid. Puusast tehtud röntgenipilt ei näidanud midagi. Eestis tehtud vereproov ei näidanud midagi (vist ainult seda, et reumaatilist põletikku ei ole). Kallis IMR uuring näitas, et puusaliigese kõhred on paarist kohast kergelt kulunud. Sintograafia (saksa keeles Skelettszintigraphie, süstitakse kergelt radioaktiivset lahust) ei näidanud, et puusas midagi viga oleks.
Puusaliigese liikuvus on hea, tegelikult parem kui vasakul puusal. Liikumist mu häda üldiselt ei sega. Praegu käin pidevalt võimlas jõuharjutusi tegemas ja velopukil väntamas. Sügisel käisin rattaga sõitmas ja ujumas.
Täiendavad andmed. Olen 49-aastane mees. Mu parem põlveliiges on väga vilets. Seda on kolm korda opereeritud, mõlemad meniskid eemaldatud, kõhredel on 3. ja 4. astme kulumine. Jalg ei lähe enam päriselt sirgu ja on seetõttu teisest jalast kriipsuvõrra lühem. (Samas - põlv mul öösel ei valuta ja kardab ainult füüsilist koormust. Joosta ja hüpata ma enam hästi ei saa. Puus, vastupidi, füüsilist koormust ei karda.)
Paar-kolm kuud piinasid mind väikesed lokaalsed radikuliidid (selg, rinnakorv), mis tekkisid äärmiselt kergesti. Viimane kuu aega ei ole neid õnneks olnud.
10-15 aastat tagasi oli mul kuude kaupa praegusega mõneti sarnane häda selgrooga: magades see "vajus ära" ja hakkas valutama. Pidin igal varahommikul tõusma ja u. ½ tundi sirgelt istuma, seejärel sai jälle edasi magada. Arstid mind aidata ei osanud, aga millegipärast läks see viga üle ega ole enam kordunud.

Kas eeltoodu põhjal oleks võimalik kasvõi mingeid üldisemaid oletusi teha? Näiteks kas põhjus võiks olla selgroos või pigem siiski puusaliigeses, kas see võiks olla ortopeediline või pigem neuroloogiline probleem? Kas Teie praktikas on midagi sellesarnast olnud?

Arst vastas:

dr Katrin Kaarna

Neuroloog

Päevakirurgia Erakliinik Medex

Kahjuks on Teie küsimusele üheselt raske vastata. Toodud andmete põhjal oskan öelda vaid, et tegemist mitmete asjaolude kokkulangemisega. Minu arvates on peamine põhjus Teie vaevuste tekkimisel Teie põlv - kuna üks jalg on teieset pisut lühem, olete Te pidevalt n.ö. sundasendis. See omakorda põhjustab teatud lihaste ülepinget ja ka teiste liigeste ülekoormust. See on minu arvates Teie vaevuste põhjus ning see on rohkem ortopeediline probleem. Midagi täpsemat on ilma patsienti nägemata raske öelda. Vaevuste vähendamiseks soovitan Teile ujumist ja mõõdukat ravikehakultuuri (soovitav on siiski konsulteerida spetsialistidega, kes soovitavad harjutusi, mis on kõige sobivamad ja kasulikumad).

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Ühepoolne puusaliigese valu

Palun nõuannet seoses püsiva valuga puusaliigese piirkonnas. Valu tekkis kolm aastat tagasi raske füüsilise tööga välitingimustes (raskuste tõstmine ja kandmine), oli alguses n-ö näriv ja raske oli hommikul ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tuleks kindlasti minna ortopeedi vastuvõtule kes ilmselt saadab täiendavatele uuringutele ja määrab ka ravi.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

artroos

Tere.sooviksin täna tehtud puusaliigese röntgeni pildile Teie arvamust .TEOSTATUD UURINGUD K7912 x 1 Röntgeniülesvõte vaagnapiirkonnast (üks ülesvõte) (kirjeldus) KIRJELDUS Küsimus Koksartroos e puusaliigese ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Piltidel esinevad muutused nii puusaliigeses kui nimmelülidevahelistes kõhrketastes. Vajate neuroloogi või ortopeedi läbivaatust valude põhjuse selgitamiseks. Masinad siin ei aita.

Dr. Ain ...

Loe edasi

Valu aeglasel kõnnil

Mind vaevab valu puusas. Valu tekib pärast mõningat kõndimist. Olen märganud, et see tuikav ja terav valu tekib just aeglasel kõnnil ja kiirema kõnni puhul see iga kord ei teki. Valu leevendub tavaliselt ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Probleem võib olla tingitud muutustest puusaliigeses aga ka nimmelülidevahelistes diskides. Kui ortopeed ja puusapilt viga ei leia, tuleb pöörduda neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
Loe edasi

puusa- ja jalgade valud

Ärkan iga päev puusavaludega. Kaua käies või seistes tugevad valud jalgades. Trepist üles minnes jalad väsivad. Õhtul ja öösel puusavalud. Viimasel ajal teeb muret, et käies kaob järsku jalg alt ära. Nagu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Üks võimalus on muutused puusaliigeses. Rääkige probleemist perearstiga.

Loe edasi

Pidev valu vasakus puusas ja sääres

Tervist!
Küsimus siis selline, et juba poolteist kuud on pidev valu puusas ja sääres. Vahest kaob ja mõne hetke pärast on tagasi. Hommikuti võtab umbes tunni, ennem, kui jala liikuma saab enam-vähem, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kirjast jääb mulje et tegemist võib olla probleemiga puusaliigeses - tuleks teha rö. pildid ja pöörduda ortopeedi poole. Päris ei saa välistada ka närvivalu.

Dr. Ain Pajos
tel 6 748 ...

Loe edasi

valuhood


Tere,
minul mure selline,et vahetevahel lööb tugev valu tuharasse ,valu kestab umbes minuti,eile näiteks oli 5 valuhoogu nii seistes,istudes kui ka käies.Mis seda võiksid põhjustada?Olen ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Valu võib olla tingitud muutustest puusaliigeses.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

borrelioos

Kui pikk võib olla borrelioosi peiteaeg?
Milline on neuro borrelioosi sündroomid? Kas on olemas nn,nahavorm ja millised võivad olla selle vaevused peale punetuse?
Mina maärkasin ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tavaliselt borrelioositekitaja hävib antibiootikumikuuriga. Järeluuring võib olla siiski positiivne. Närvi ja liigestevalusid võib seostada borrelioosiga ja ravida tuleks vastava arsti juhendamisel.
Loe edasi

valu puusaliigeses

Tere!Olen 45aastane naine,valud vasakul pool puusaliigeses,mis ulatub kuni sääreluuni.mis on kestnud juba 6aastat.Mingid salvid ega tabletid pole eriti midagi aidanud,millega ikka vôiks olla tegu ja kas ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põhjuseks võivad olla muutused puusaliigeses, selgroos või jala närvikahjustus.
Ravi on erinev. Tuleks pöörduda eriarstide vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Valu puusaliigestes

52 aastane mees. 7 aasta tagasi seljaaju (12. lüli) vigastus. Täpselt üle päeva valud puusaliigestes. Tahaks teada põhjust ja ravi selleks.

Vastas dr Katrin Kaarna

Tänan Teid esitatud kusimuse eest!

Valude p?hjuseks puusaliigeses v?ib olla: Radikuliit ( kompressioon / ärritus L4 närvijuure piirkonnas) voi ortopeediline patoloogia ( puusaliigese patoloogia).
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: