Puukentsefaliidi diagnoosimine 12.07.17 / Nakkushaigused

Külastaja küsib:

16.12.2015.a. tehti mulle esimene puukentsefaliidi vaktsineerimise süst (TicoVac 0,5 ml). Peale seda läks tervis kehvemaks (tekkisid kõrvalmõjud?) ja järgmisi süste enam ei teinud.
5.juunil 2017 sain puugilt hammustada. Peale seda tekkisid pea- ja kuklavalud, väsimus ja vilets enesetunne, aga palavikku ei olnud. 03.juulil 2017 tegin SynLab'is puukborrelioosi ja puukentsefaliidi analüüsid:
Borrelia burgdorferi IgG <5,0 (ref.<10); Borrelia burgdorferi IgM 4,8 (ref.<18); Puukentsefaliidi viiruse IgG 24,5 (ref. <20); Puukentsefaliidi viiruse IgM 0,2 (ref.<0,8).
SynLab'is kommenteeriti esialgu, et olen puukentsefaliidi läbi põdenud, aga enda teada ajavahemikul 2015.a. detsembrist kuni 2017.a. 5.juunini puugilt hammustada pole saanud.
Kas puukentsefaliidi viiruse IgG 24,5 tulemus võib olla 2015.aasta vaktsiinisüsti tulemus?
Kas IgG 24,5 näitab ka mingit tekkinud immuunsust viiruse vastu?
Kui oleksin nakatunud 2017.a. juuni alguses, kas siis peaks ka IgM näit olema suurenenud?
Kas puukentsefaliidi läbipõdemisel saab eluaegse immuunsuse?
Kas esimene vaktsiinisüst võib ka immuunsuse anda?
Kas peaksin analüüse kordama, et selgust saada, millest IgG näit suurenenud oli?

Arst vastas:

Aino Rõõm

dr Aino Rõõm

Infektsioonhaiguste arst

Ida-Tallinna Keskhaigla

Tere!
Puukentsefaliidi viirusevastane vaktsiini I doosi tegemise järgselt tekib organismis immuunvastus antikehade näol aga antikehade tiiter ei ole kõrge ega taga haigestumise vältimist. Selletõttu on vajalik ka II ja ja III vaktsiini doos, mis tagavad kõrge antikehade tiitri ja immuunkaitse puukentsefaliidi viirusesse haigestumise vastu.Revaktsineerimine I doosiga on vajalik iga 3-5 aasta pärast. Teil tehti üks doos ja selle järgselt on teil madalas tiitris (24,5) antikehad. Kuna teil ägeda haiguse antikehad (IgM) puuduvad, siis ägedat haigust teil ei esinenud. Borrelioosi peiteperiood on kuni 4 nädalat peale puugi hammustust ja vara tehtud antikehade test ongi negatiivne. Kui haigusnähud püsivad või lisandub uusi haigusnähte, siis peate minema kas perearsti või infektsionisti vastuvõtule ja borrelioosi testimist tuleb korrata. I doosi vaktsiiniga ei saa ära hoida haigestumist puukentsefaliidi viirushaigusesse, seega on teil vaja jätkata vaktsineerimisega. Puukentsefaliidi läbi põdemise järgselt tekib eluaegne immuunsus ja vaktsineerida ei ole vaja .
Parimat soovides
Aino Rõõm

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nakkushaigused

Vaktsineerimine puukentsefaliidi vastu

21.apr.2017.a. lasin ennast esimest korda elus vaktsineerida puukentsefaliidi vastu perearsti juures(Encepur).10 tundi hiljem tekkis tohutu lihasvalu,nädal aega oli probleeme istumisega ,voodist tõusmisega ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Puukentsefaliidi viirusevastase vaktsineerimise järgselt võib esineda peavalu, lihasvalu aga see möödub paari päevaga peale vaktsineerimist ja kui teie haigusnähud tekivad ja süvenevad 10 ...

Loe edasi

Väikelapse vaktsineerimine puukentsefaliidi vastu

Kas veidi üle 1 aasta vanust last võib juba vaktsineerida puukentsefaliidi vastu? Millised on levinumad kõrvalnähud ja muud asjaolud, mida arvestada väikelapse puugivaktsiini vajalikkuse üle otsustamisel?

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Kui elate maal või on teie suvekodu maal, siis on mõistlik laps puukentsefaliidi vastu vaktsineerida. Laste vaktsiini doos on pool täiskasvanute doosist ja kokku tuleb teha 3 doosi. I ja II ...

Loe edasi

puukentsefaliit

tere,
kaebuste kirjeldus ja analüüsid on lisatud failina. Lühidalt: paar nädalat palavik 39-38, hetkel palaviku ja kaebusi ei ole. ise ei ole märganud, et puuk hammustaks. Analüüs näitas puukentsefaliiti ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Kuna teil jäi vaktsineerimine pooleli aga puukentsefaliidi vastased antikehad on olemas, siis vajate täpsustavat uuringut . Ka kahe vaktsiini tegemise järgselt tekib immuunsus puukentsefaliidi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi