kondüloom, HPV 16, kerge düsplaasia 18.02.21 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

20 aastat tagasi oli mul suguelunditel kondüloom, ma lasin selle eemaldada. Alates sellest ajast olen käinud kontrollis iga aasta ja lasknud teha PAP testi, mis on alati korras olnud. Viimane PAP test oli nov 2020 ja see oli korras. Probleem on aga selles, et mõned aastad tagasi tuli mul uuesti kondüloom. Arst eemaldas selle veebr 2021 ja tegi proovi. Ta helistas mulle ja ütles, et kondulüüm on healoomuline aga on rakkude kerge düsplaasia. Kutsus tagasi mind kontrolli 4 kuu pärast.
Lisan siia ka vastuse, mis leidsin digiloost. Pat hüstol-Kondiloomid(kerge düsplaasia) HPV16 pos. Kas muretsemiseks on väga suur põhjus ja miks ma pean ootama neli kuud? Miks ei võiks kohe midagi ette võtta?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 47-aastane

Unustasite kirjutada kondüloomi lokalisatsiooni: kas kondüloom paikneb emaka kaelal või välisgenitaalidel või veel kusagil mujal?
Alates 1.1.21 on ka Eesti Naistearstide Seltsi UUS ravijuhend ja EKVähi uus sõeluuring on HPV/NAT.
Vahepealsetel aastatel ongi olulisim HPV, ohtlikeim tüvi on tüüp 16.
https://www.ens.ee/ravijuhendid/gynekoloogia
Emakakaela, tupe ja vulva vähieelsete muutuste diagnoosimine, jälgimine ja ravi juhend versioon 4 (2021)
Kõik Eestis töötavad arstid peavad täitma uue ravijuhendi soovitusi.
https://www.haigekassa.ee/soeluuring
Emakakaelavähi sõeluuring
Soovitan kohe broneerida mulle aeg veebiregistratuur.ee kaudu, mis võimalik ööpäev läbi.
Vajalikud lisaandmed ja teisene nõustamine.
Ka kaugnõustamine on võimalik: siis saatke minu töömeilile glitter@naistearst.ee oma isikukood, tel nr.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Konisatsiooni tulemus

Tere.

Tahan Teie arvamust - kas lähtuvalt kokkuvõttest on ikkagi vaja korrata konisatsiooni, lõikepiirid ei ole ju puhtad? minu raviarsti aravamusel kõik on ära lõigatud ja kõik on puhas, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane

Probleem on tõsine ja vajab tähelepanu. Kahjuks ei selgu, kumb uuring on enne tehtud: ASCUS on kõige leebemate muutustega vastus, ...

Loe edasi

hpv16 ja cin2

Tere

Kontrollis käies selgus, et mul on hpv16 ning kolposkoopia tulemus näitab emakakaela düsplaasiat cin2.

Kolposkoopia täpsem vastus:
3 bioptaati emakakaelalt: pinnal ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane.

Vastan:
1) düsplaasiad saab ravida, jälgida, vähemalt kuni 30. eluaastani; arvatakse, et emaka kaela vähk tekib 15-20 ...

Loe edasi

HPV positiivne pärast konisatsiooni

Tere!
Olen 27-aastane naine. Nakatusin 22-aastaselt HPVga, tüüpideks 16 ja 56. Kuni aastani 2014 olin lihtsalt jälgimise all, kirurgilist sekkumist ei olnud tarvis. 2014. aasta märtsiks aga oli välja ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 27-aastane,
Sugulisel teel levivad haigused levivad vaid sugulisel teel, viirustega on veelgi keerulisem, sest viirused levivad ka puutekontakti ...

Loe edasi

kerge emakakaela düsplaasia

Tere!
Olen 26. aastane 1. lapse ema. Mul ei ole olnud palju sekspartnereid ja praeguse elukaaslasega olen koos olnud 6 aastat ja meil on 5 aastane poeg. Meie suhte alguses küll oli meil klamüüdia ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
Teil on diagnoositud madala astme emakakaela düsplaasia (CIN 1) e. kerged muutused emakakaela rakkudes, mida põhjustab kõrge riski papilloomiviirus ( HPV 31). HPV levib sugulisel teel ja võib ...

Loe edasi

HPV 16 ja 31

Tere, sooviks teada, millistel juhtudel tehakse kolposkoopiat?!
Või kuidas ma peaksin edasi toimima? Mul diagnoos on HPV tüüp 16 ja 31 on positiivsed. PAP on korras II.
Arst palus tagasi tulla ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
paljudel naistel, kes on nakatunud HPV kõrge riski tüvega, ei teki emakakaela vähieelseid muutusi e. düsplaasiat, kuna HPV viirus hävitatakse organismi immuunsüsteemi poolt. See toimub tavaliselt ...

Loe edasi

Konisatsioon

Tere!

Mul diagnoositi mõõdukas emakakaela düsplaasia. Kolposkoopia näidustus:LSIL;HPV 51,59 pos. ning 28.09 teostati konisatsioon. Saan aru, et konisatsiooni käigus eemaldatud tükk saadetakse ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
konisatsiooni käigus eemaldatud emakakaela osa koeproovi vastus näitab keskmise raskusega e. mõõdukat düsplaasiat. (CIN 2). Tegemist on healoomuliste muutustega, vähirakke ei ole. Emakakaela ...

Loe edasi

Mõõdukas düsplaasia

Tere!

Soovin natuke infot uuringu vastustele.
Günekotsütoloogiline uuring
Alluuringud:
1. T8X310 emakakael/cervix/tsütoloogia/ Leukotsüüdid x Kepid x lameepiteeli mõõdukas ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kolposkoopia võimaldab emakakaelal olevaid HPV-st põhjustatud muutusi (düsplaasiat) hinnata ja kahjustatud alalt koeproov võtta. Teile tehtud emakakaela kolposkoopilise uuringu käigus võetud ...

Loe edasi

HPV

Mul on mitu küsimust, milles sooviksin nõu küsida ehk siis teise arsti arvamust kuulda lisaks enda arstile.
Esiteks:
Mul on arsti poolt diagnoositud HPV 51 ja sellest tulenevalt ka kerge düsplaasia. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kahe viimase emakakaela tütoloogia analüüs (PAP) näitab, et emakakaela lameepiteelis on HPV-st põhjustatud atüüpilisi rakke, kuid ASCUS tähendab lihtsustatult öeldes seda, et rakumuutuste astet ...

Loe edasi

PAP analüüs


Tere,
Olen 32 aastane naine.Mul selline mure,et käisin analüüse andmas ja selgus HPV 3 B mida see tähendab?Küsisin arstilt,aga vastust ei tulnud.Kui tõsine see tegelikult on?Saadeti nüüd ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! HPV tähendab ,et inimese papilloomviiruse DNA test oli positiivne.3b näitab genotüüpi.See ei ole kõrge kantserogeense riskiga,aga kolposkopeerimist ja sihtbiopsiat nõuab siiski.Tegeliku diagnoosi ...

Loe edasi

konisatsioon

Tere,

kolm päeva tagasi teostati konisatsioon, mõõdukas düsplaasia. arsti sõnul läks kõik hästi, aga kuna olin pärast narkoosi nii uimane , siis jäi küsimata hulk küsimusi, mis nüüd veidikene ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
inimese pappilloomiviirus, HPV, on organismis aastaid enne, kui arenevad rakulised muutused emakakaelas. Emakakaela konisatsiooni käigus eemaldatakse kahjustatud emakakaela osa, peale sellist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi