Duphaston ja tsükli teise faasi puudulikkus 31.03.20 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Mure seisneb mitte rasestumises. Nimelt oleme partneriga üritanud lapseootele jääda nüüdseks juba üle aasta aja. Veebruar 2019 kui olime paar kuud juba üritanud, läksin günekoloogi visiidile kontrolli. Sel korral ütles arst, et kõik korras(tehti vaginaalne ultraheli) ja kui aastaga ei õnnestu läheksin uuesti. Niisiis november 2019 läksin uuesti kontrolli, kuna selleks ajaks oli ka tekkinud menstruaaltsükli häired ja menses oli veninud 35-45 päeva pikkuseks(enne oli kellavärk 28-29 päeva, vahel harva kõikumisi) ja siis vaginaalse ultraheliga selgus, et emakas on pärlilise tekstuuriga, et tegu võib olla polutsüstiliste munasarjadega. Arst soovitas antibeebipille, et tsüklit reguleerida aga neist ma keeldusin ise. Veebruar 2020 keskel läksin hormoon analüüse andma (tsükli 3dal päeval) ja märts 2020 alguses andsin tsükli 22el päeval analüüsi. Nende vastused on siis järgmised : tsükli 3da päeva analüüs: TSH 0.75, FSH 8.5, LH 6.46, Östradiool 92.0, Testosteroon 1.2 ning tsükli 22 päeva analüüs: Progesteroon 1.84, Prolaktiin 174. Arst ütles, et tegu tsükli teise faasi puudulikkusega ja kirjutas välja Duphastoni, mille skeem näeb ette alustada tsükli 12 päeval 1 tablett 2 korda päevas 14 päeva järjest. Täna hommikul võtsin 9nda tableti. Aga mure ongi nüüd selles, et niipalju kui olen lugenud Duphastoni kohta, siis seda ei tohiks enne ov võtta(?) kui on soov rasestuda ja nüüd ma kardangi, et see skeem ei sobi mulle. Kas võiksin ise oma Duphastoni manustamist reguleerida nii, et ma võtaks neid peale ov toimumst(kui see üldse toimub) järgmisest tsüklist hakkan ov teste kasutama. Ma palun Teie poolset arvamust minu analüüside vastustest. Lõpetuseks veel, et partner käis androloogi juures jaanuar 2020 ja temal on kõik analüüsid korras.
Suurimad tänud ja ilusat päeva.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Teil on normist pikem menstruaaltsükkel 35-35 päeva. Ultraheli uuringul on munasarjade "pärlikee" struktuur, mis viitab polütsüstilistele munasarjadele. Kõik see iseloomustab olukorda, kus normaalne munasarjade töö on häiritud ja esineb palju anovulatoorseid tsükleid. Progesterooni tase on alla normi ja see näitab tsükli II faasi puudulikkust. Teiste hormoonide tase on normi piirides. Kui võtta Duphastoni 12. tsükli päevst 10 päeva, siis normaalne folliikuli kasv pidurdatakse. Sellise raviskeemiga tsükli pikkus normaliseerub, kuid ovulatsiooni ei toimu. Kuna tsükkel on praegu olnud pikk, 35-45 päeva, siis eeldatav ovulatsiooni aeg võiks olla 15.-20. tsükli päeval. Soovitan kõigepelat teha ovuatsiooni teste sellel perioodil. Kui ovulatsiooni test on positiivne, siis alustada gestageen-raviga ( Duphaston või progestroon). Kui ovulatsiooni testid 3 kuu jooksul on kõik negatiivsed, siis soovitan ovulatsiooni induktsiooni.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pruunikas määrimine

Tere!
Olen hakanud muretsema oma menstruatsiooni pärast, et liiga palju eelneb sellele pruunikat määrimist, mis algab 1-2 päeva enne veritsust ja kui algab veritsus, siis eritub koos verega ikka ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
tsükli lühenemine ja määrimine enne menstruatsiooni algust on sageli seotud tsükli II faasi puudulikkusega. Selle põhjuseks on kollaskeha funktsiooni puudulikkus ja see võib takistada viljastatud ...

Loe edasi

tsükli teise faasi puudulikkus

Tere!

Milline on enamlevinud ravi tsükli teise faasi puudulikkuse korral? Tsükli pikkuseks 32-33 p. Olen mõõtnud basaaltemperatuuri ning tõus toimub u. 5-6 päeva enne menstruatsiooni algust. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kollaskeha hormoon ja DUPHASTON on neist kõige parem. Preparaaati võetakse tsükli teisest poolest 10 päeva jooksul ühe tsükli ajal. Ravi peaks kestma 3-6 kuud.DR kadastik

Loe edasi

Norcolut

Tere, olen 25a sünnitamata naine ja olen 6 kuud üritanud jääda lapseootele, kahjuks aga on tsükkel liiga pikk ja ebaregulaarne, jääb 36 - 43 päeva vahele. Kahel viimasel kuul olen teinud ka OV teste, mis ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Viljatu paarisuhte uuringuid alustatakse üldjuhul, kui 1 aasta jooksul ei ole tekkinud spontaanset rasedust regulaarse suguelu korral. Võib alustada ka 6 kuu möödudes, sest uuringud ...

Loe edasi

Duphaston ja antibiootikumid

Tere!

Soovin saada teist last, kuid siiani ei ole rasestumine õnnestunud. Arst määras mulle tsükli teise faasi toetamiseks Duphastoni al. tsükli 14 päevast 12 päeva 1 tbl. 2x päevas. Olen ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Soovitaks Duphastoni mitte võtta AB ravi ajal, kuna rasestuda te sel ajal ei tohiks. Peaksite hoopis hoiduma raseduse eest ravikuuri ajal. Kui ravi on lõppenud, siis jätkake edasi Duphaston ,kui ...

Loe edasi

duphaston

Tere! Vimased 2 kuud mul ei olnud ovulatsiooni ja progesteroni tase oli liiga madal teise tsüklifaasi jaoks. Arst määras raviks Duphaston 14 päevast -25 päevani. Aga lugesin saitist, et see ravim pärsib ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Eelnevalt oleks vaja määrata ovulatsioonitestidega m.tsükli 11-15 päevani hommikuses esimeses uriinis,mitmandal päeval siis ovulatsioon on.Kui 15.päevaks ei ole kahte triipu tekkinud,ostke veel üks ...

Loe edasi

probleem

Mis teha kui tsükli 2 faas jääb liiga lühikeseks?Kui arvestada ,et ovulatsioon toimub 14 päeva enne menstruatsiooni algust sii peaks see olema tsükli 10-l päeval.Mul aga jääb see 12-16 päevale.Kas on võimalik ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Maire! Meditsiinis on kõik võimalik,aga konkreetselt Teie puhul ei oska ma kirja abil nõu anda.Palun pöörduge oma günekoloogi vastuvõtule.Küllap tema määrab ka vajalikud analüüsid ja vajadusel pikendab ...

Loe edasi

Mirena sobimine

Tervist! Nagu ma olen aru saanud, sisaldab Mirena spiraal kollaskehahormooni. Kas siis sellisel juhul sobiks see spiraal eriti hästi juhul kui on mens. tsükli 2-faasi puudulikkus. 7-a. tagasi tehtud analüüs ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! "Mirena" ei ravi kollaskehahormooni puudulikkust. "Mirena" toime on lokaalne, s.t. emaka limaskestale.
dr. Seemen

Loe edasi

Määrimine

Tere!

Ma söön duphastoni,kuna on IIfaasi puudulikkus,peale viimast menstruatsiooni on tekkinud(õigemini see oligi ainult määrimine),no määrib juba üle nädala.Näiteks ühel päeval ei määri ja ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui II faasi puudulikkus tõesti on , siis peaks nüüd 3-4 kuu jooksul enne menstruatsiooni võtma Duphastoni 10 päeva. Kui on plaan rasestuda, siis lisaks Duphaston-ravile on vajalik ka ovulatsiooni ...

Loe edasi

Duphaston ja veritsemine

Tänan nõuande eest( 20.06 ),täpsustan, et mul on II faasi puudulikkus. Kuid tekkis uus küsimus, et kui võtta duphastoni 0,5 tbl 5-15 päevani ja edasi 1tbl päevas(16-25p), siis kas rasestuda on võimalik? ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

See on hea küsimus! Kuna dufaston sisaldab ainult kollaskeha hormoone,siis emakakaela lima muutub sitkeks ja see raskendab spermatosoidide edasipääsu.Ka endomeetriumi näärmed vähenevad mõõtmetelt ja nende ...

Loe edasi

progesterooni puudulikkus

Tere, palun vastake minu küsimusele.
Oleme mehega lastetud, tähendab, ei tule meil kahe aasta jooksul last, tegime igasuguseid uuringuid, mul on kõik korras , nii GSG kui ka üldine hormonaalne foon, ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Progesteroni normi piirid tsükli II faasis on 3,0-67 nmol/ l. Kui on kahtlus kollaskeha puudulikkusele , võiks määrata progesterooni ovulatsiooni järgselt. 5. päeval peale ovulatsiooni võiks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi