Mirena hormoonspiraal 20.10.19 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Olen 53 ja diagnoositud PAP Ascus. Kuna viimastel aastatel olid menstruatsioonid väga vererohked ja vahel ei tahtnud lõppeda, aga ainult vahel harva, isegi mitte kord aastas, nt viimase ca 4 aasta jooksul käisin ainult kord, aasta tagasi (11/2018) Hispaanias günekoloogil, kes kirjutas Tranexamic acidi tabletid, siis otsustas Eestis oma günekoloog olukorra parandamiseks Mirena kasuks. Kevadel Eestis oma arsti juures kontrollis käies paigaldas günekoloog kohe samas Mirena spiraali, et vereeritust reguleerida. Paigaldati 8.4.2019. Peale seda kestis menstruatsioon pea 2,5 kuud ja pärast ca 3-4 Tranexamicu kuuri lõppes. Paariks päevaks. Sellest ajast alates on praktiliselt kogu aeg "päevad". Kui ongi 1-2 päeva on enam-vähem puhas, siis kas peale vahekorda - ja ka ilma selleta - algab veritsus kohe uuesti. Käisin jälle Eestis septembris oma arstil - ütles, et Mirena vähendab küll vere hulka, kuid ei midagi muud. Võimalik, et ma eksin ja asi pole spiraalis, aga kuna sisuliselt juba pool aastat järjest ja ilma vahedeta on mul vähemal või rohkemal määral menstruatsioon, siis nii enam edasi elada ei saa. Olen nüüd jälle välismaal tööl - jään siia pooleks aastaks. Enne tööle tulekut suhtlesin taas oma günekoloogiga, kes teatas, et Tranexamicuga /Cyclocapron siis/ on Eesti apteekidel tarneprobleemid, asendajat pole ja tulgu ma konsultatsioonile, et operatsiooni aeg kokku leppida. Ja seda peale seda, kui olin käinud äsja vastuvõtul ning küsinud, et mis ma tegema pean, sest lähen pooleks aastaks teise riiki tööle. Enne Eestist äratulekut olin pannud aja ka teisele günekoloogile, et saada nn teist arvamust selles osas ja tema pidi ka tegema Ascuse osas kolposkoopia, kuid kuna oli jälle verejooksu tugevnemine, siis olin sunnitud selle tühistama. Ei ole ilmselt mõeldav, et menstrueerin ka järgmised 6 kuud, kuni pääsen Eestisse ja saan siis selle operatsiooni kokku leppida. Mida Teie soovitate teha?
Olen vastuse ja soovituse eest ääretult tänulik, sest paraku halvendab nimetet olukord juba oluliselt minu elukvaliteeti ja olen selle tõttu pidevas stressis.....

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija

Kuna olete 53 aastane, siis on selge, et rasedusest hoiduma enam ei pea ja seetõttu olen arvamusel, et ESS-emakasisene rasedusvastane vahend alates 8.4.2019 ei ole parim ravimeetod kaasajal võimalikest. Selle vahendiga on kõrvaltoimeteks pidevad määrimised enamikel.
Üleminekueas on tähtsaim vähihaiguste ennetamine, varajane avastamine ja nende uurimine. Võimalik, et emaka kaela muutused ASCUS on seotud Mirena niitidega, kuid vahel on see vähieelne seisund.
Verejooksud sellises vanuses kätkevad emaka limaskesta endomeetriumi vähiriski. Kui lisandub aneemia ehk kehvveresus on operatsioon kohe näidustatud.
Nimetatud (käsimüügi)ravimid tõstavad tromboosi riski, eriti siis kui ülekaalu on üle 4kg, vanust üle 40a, kui on lennureis üle 4 tunni, kui suitsetate. See on ohtlik risk elule.
Nende kõikide veritsuste nimi ei ole menstruatsioon vaid günekoloogiline verejooks üleminekueas.
Ma ei ole teid kunagi näinud, aga arvan, et arukas oleks operatiivne ravi: uuem on tupekaudne emaka ja emaka kaela eemaldamine vähi ennetamiseks, mis on laparoskoopiliselt assissteeritud, LAVH, munasarjad jätaksid günekoloogid alles, onkogünekoloogid mitte.
Soovitan saata minu töömeilile glitter@naistearst.ee oma isikukood ja broneerida aeg vastuvõtule veebiregistratuur.ee kaudu.
Vajalikud lisaandmed: kas suitsetate? siis vajalik ferritiin perearsti, lisaks pereõel hemoglobiin ja glükoos.
https://synlab.ee/tasuta-testimine-ja-noustamine/ Lisaks HIV testile on tasuta ka B- ja C-hepatiidi analüüsid, tasulise* teenusena saab vajadusel end testida n veregrupi ja reesusfaktori osas kui puudub dokument.
Erahaiglasse saab lõikusele nädalaga, haiglast koju 2-3 päeval.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Mirena hormoonspiraal

Tere! Paigaldati 2 nädalat tagasi hormoonspiraal Mirena.Sünnitanud 2 last.Infolehes on kirjas,et peavad olema tunda niidid aga mina neid ei tunne.Kas peaksin muretsema?Päevad lõppesid 3 päeva pärast paigaldamist,nüüd ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 40-aastane

Mirena ehk ESS emakasisene (hormoon) süsteem on vaid kollakeha hormooni sisaldav hormoonkapsel emaka õõnes.
Kahjuks libido ...

Loe edasi

vererohke menstruatsioon

Tere
Minu probleemiks on väga vererohked menstruatsioonid. Kaks aastat tagast kirjutas arst välja Depo Pro Vera süstid, kuid pärast teist süsti tekkis ootamatult tugev verejooks. Vereeritust vähendavaid ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere Kui müoom ei ulatu emakaõõnde, siis Mirena oleks igati sobilik
Dr kadastik

Loe edasi

Veritsus

2008.a paigaldati mulle Mirena spiraal (kuna oli pidev veritsus). Nüüd 15.10.2013 võeti see välja, möödus kaks nädalat ja oli tohutu verejooks. Helistasin arstile, ta ütles, et see on normaalne ja kirjutas ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Peale Mirena eemaldamist algavad tavapärased menstruatsioonid, kuna emaka limaskest taastub. Kui enne Mirena paigaldamist olid menstruatsioonid pikad ja vererohked, siis kordub eemaldamise ...

Loe edasi

Mirena ja migreen

Tere. Mure selline, et selle aasta jaan.paigaldati hormoonspiraal (aasta tagasi opereeritud polüüp ja emaka limaskesta paksenemine) ja migreenihood on sagenenud. Olen auraga migreenik juba 25a, muidu on ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
auraga migreeni puhul on kombineeritud rasestumisvastased vahendid [pillid, plaaster, nuvaring} vastunaidustatud, sobivad vaid hormoonspiraal ja minipillid (gestageenset hormooni sisaldavad ...

Loe edasi

Tupeseen ja Mirena

Sooviks teada, kas Mirena spiraal võib põhjustada seent? Seen on nii suus kui tupes. Mirena pandi veebruaris 2012. Olen muutnud ka oma toitumisharjumisi, ei söö toitu, mis soodustavad seent.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kõik hormonaalsed rasestumisvastased vahendid, k.a. hormoonspiraal soodustavad tupeseene esinemist. Kui tupeseen hakkab korduma, on soovitav teha suukaudsete seenevastaste ravimitega ravikuur ...

Loe edasi

Mirena hormoonspiraal

Tere!

mulle paigaldati Mirena hormoonspiraal 5 a tagasi. Kas võib seda hoida sees mõned nädalad (1kuu) rohkem, varem pole võimalik arstile minna? Kas sel juhul tema toime kestab?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Agnes!

Unustasite kirjutada oma vanuse.

Emakasisese süsteemi ESS Mirena (hormonaalne) toime on mõeldud 5-ks aastaks. Mina soovitan alati 1 kuu enne väljutada, kui aeg ...

Loe edasi

Hormoonspiraal

Tere!
Hormoonspiraali MIRENA paigaldamisest on möödunud 5 a ja 2 kuud. Kuigi uus spiraal on olemas, on spiraali vahetus halbade juhuste kokkulangemise tõttu edasi lükkunud ja jääb nüüd tõenäoliselt ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui on nii vähe üle aja läinud, usun,et sellest pole midagi halba. Esimesel võimlalusel siiski tehke spiraali vahetus. Dr Kadastik

Loe edasi

Hormoonspiraal mirema ja verejooks

Tere!
Mulle paigaldati pea 2 aastat tagasi hormoonspiraal Mirena. Olen enda juures täheldanud meeleolulangusi mida enne ei esinenud, kõik suguelusse puutuv on muidugi mugav, kuid samas olen muutunud ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Tõepoolest reageerivad naised väga erinevalt Mirena spiraalile.Meeleolu-ja libido langus on vast enim esinenud kaebuseks.Ka on määrimine enamusel naistest.Kuna hormoonspiraali toime kestab siiski ...

Loe edasi

hormoonspiraal

Olen 23 a.sünnitanud naine ja lasin kaks aastat tagasi paigaldada mireena.Alguses oli ligi kuu aega tugev valu ja veritsus.Peale seda päevad lakkasid ja aegajalt esineb pruunikat määrivat eritist ja alakõhu ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Mirena e. hormonaalne spiraal võib olla küll veritsuste põhjustajaks, kuid iiveldust ja pearinglust ta ei põhjusta. Alakõhuvalud pole samuti normaalne nähtus. Soovitan pöördud põhjuste väljaselgitamiseks ...

Loe edasi

Hormoonspiraal

Olen 39aastane ja kasutan Femodeni.Eelnevalt on olnud tavalisi spiraale. Praegu soovin hormoonspiraali kuid eisuuda otsustada Mirena kasuks. Arvamusi on palju- ka negatiivseid. Kuidas on Teie arvamus ja ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.

Mirena on kaasaegne ja väga hea rasestumisvastane vahend, millel on ka raviomadusi ( näiteks sobib ta väga hästi pikkade ja vererohkete menstruatsioonide puhul ja emakaõõne polüüpide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi