HPV testi tulemused 07.05.18 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Sain oma HPV testi tulemused kätte digilugu.ee'st, aga sooviksin täpsemalt teada nende tähenduse kohta. Analüüsi tulemus Cx-HPV kõrge riski DNA on referentsväärtusega "negatiivne", aga vastuse all on "HPV tüüp 18 - kõrge risk, tüübid 39, 52, 58, 59 - keskmine risk".

Kui günekoloogile tagasi helistasin, et tulemusi teada saada, siis ta ütles mulle, et need samad numbrid (18,39,52,58 ja 59) on HPV tüübid, mis mul on. Selgusetuks jääb referentsväärtus "negatiivne", mida avastasin hiljem digilugu.ee'st. Lisaks sellele saadeti mind uuele kolposkoopia uuringule, mille pidin tühistama, sest ei ela alaliselt Eestis.

Seega mu küsimused on:
1) Mida see "negatiivne" tähendab või on mul siiski 5 erinevat tüüpi HPV viirust?
2) Kas peaksin kiiremas korras uuele kolposkoopia uuringule minema? (Eelmine on tehtud jaanuaris, 2018)
3) Kas partnerit peaks HPV eest kaitsma kondoomi kasutamisega ning oraalseksist loobumisega?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Teile on tehtud HPV genotüpiseerimine ja analüüsi põhjal on diagnoositud 5 HPV tüüpi ( 18,39,52,58,59), mis kõik kuuluvad HPV kõrge riskiga viiruste hulka. Referentsväärtus tähistab kõikide analüüside puhul normiväärtuse piire. Olete noor 22 aastane naine ja tõenäosus, et Teie organismi immuunsüsteem suudab HPV infektsioonist ( kas kõikidest või osadest HPV tüüpidest) vabaneda, on 90% ja see toimub tavaliselt kuni 2 aasta jooksul.
PAP analüüs, HPV testimine ja kolposkoopia kuuluvad analüüside ja uuringute hulka, mida kasutatakse HPVst põhjustatud emakakaela muutuste ( düsplaasiate) jälgimiseks. Kahjuks ei selgu küsimusest , milline on olnud PAP analüüsi ja kolposkoopilise uuringu tulemus. Kuna kolposkoopia teostati jaanuaris, siis kindlasti anti peale uuringut juhtnöörid, millal peab analüüse ja kolposkoopiat kordama. Kolposkoopia vajaduse sagedus sõltub sellest, milline oli kolposkoopiline leid (biopsia tulemus) ja PAP analüüsi vastus, kuid kindlasti pole kolposkoopiat vajalik teha sagedamini kui 2 korda aastas.
HPV on sugulisel teel leviv viirus. See tähendab, et kui olete elanud suguelu ka ilma kondoomita, on HPVga nakatunud ka partner. Kondoom kaitseb HPVga nakatumise eest, aga mitte 100%. Muretsete partneri pärast, kuid kõige tähtsam Teie jaoks on kaitsta end edaspidi HPVga nakatumise eest ja selleks on olemas HPV vaktsiin. Soovitan vaktsiini Gardasil 9, mis annab Teile kaitse 9 HPV tüübiga nakatumise eest. Vaktsiin ei ravi juba olemasolevaid viiruseid, vaid kaitseb edaspidi nakatumise eest uute või samade HPV tüvedega.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PAP testi vastused.

Tere

Küsimus eelneva küsimuse jätkuks, mis oli järgnev:
Tere

Palun seletada lahti analüüsi tulemused. kas peaksin millelegi ekstra tähelepanu pöörama?
Materjal võetud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Tänan, et lisasite olulisi andmeid. Kahju, et olite HPV vaktsineerimata...kui oleksite olnud HPV vaktsineeritud, siis täna ei ...

Loe edasi

PAP testi vastused.

Tere

Palun seletada lahti analüüsi tulemused. kas peaksin millelegi ekstra tähelepanu pöörama?
Materjal võetud emakakaelast. Proov on adekvaatne. Vähe lameepiteeli rakke. Endotservikaal ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Analüüs on korras NILM (ingl negative for intraepithelial lesion or malignancy) – normaalse Pap-uuringu vastus: analüüsis ei ...

Loe edasi

Palun seletada lahti PAP testi tulemused.

Tere! Palun seletada lahti mulle PAP testi tulemused,kas leitud on vähi rakke?

Tsütoloogiline materjal emakakaelast - Emakakaelakanalikaabe adekvaatne "Adekvaatne, kuid limiteeritud: näärmeepiteelirakud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Vähirakke ei ole leitud. Analüüs on: "Emakakaelakanalikaabe adekvaatne."
"Lameepiteelirakud: reaktiivsete muutustega, ektotserviksis ...

Loe edasi

Palun abi PAP testi tõlgendamisel

Hiljuti olen teinud PAP testi, mille tulemused on järgmised:

Leiu kirjeldus:
Näärmeepiteelirakud: üksikud vakuolidega;
Lameepiteelirakud: reaktiivsete muutustega, ektotserviksis ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 27-aastane

Tundub, et kirjeldus on poolik.
EKVähi/emakakaela vähi/ analüüsides peab olema vastus, n NILM, siis on korras.
Siin ...

Loe edasi

PAP test tulemused

Tere!
Sain PAP testi analüüside tulemused, mulle öeldi helistamise ajal, et on rakumuutused ja tuleb minna kolposkoopiale. Rohkem ämmaemand ei selgitanud ja ega osanud alguses rohkem küsidagi. Nüüd ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
PAP NILM- see tähendab, et emakakaelas ei ole düsplaasiat (vähieelseid rakke) ega ka vähki.
Kirjeldatud mikroglandulaarse hüperplatilised muutused rakkudes on suure tõenäosusega healoomulised ...

Loe edasi

PAP testi tulemused

Tere!
Sünnitusest on möödas natuke üle 3 kuu. Sünnitusjärgses kontrollis võetud PAP test oli korrast ära ning seejärel tehti uus PAP test + HPV test. Palun abi tulemuste tõlgendamisel.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, HPV on teil negatiivne PAP testis kahtlus düsplaasiale. Sünnituse traumaga see kindlasti seotud pole. Võimalik et tegemist valepositiivse vastusega või siis seekord tuli düsplaasia analüüsis välja. ...

Loe edasi

Pap testi tulemused

Tere, leidsin digiloost testi PAP tulemused. Arst küll märkis, et võttis minuga ühendust, kuid kahjuks see nii ei ole.
Palun selgitage tulemused ja mida peab jälgima(arsti kokkuvõttes on see kirjas)

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Pöördusite alakõhu- ja seljavalude tõttu naistearstile. Naistearsti poolt tehtud läbivaatuse kirjeldus on normaalne leid ja PAP test NILM tähendab, et emakakaelas pole düsplastilisi rakke ...

Loe edasi

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

hpv

Tere.

minu probleemiks on korrast ära PAP. käisin testi tegemas möödunud aasta septembris/oktoobris ning seejärel olen viibinud suurema osa ajast välismaal (ka praegu) ning olen pidanud valima ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Unustasite kirjutada oma vanuse ja rasedusanamneesi.
Kahjuks ei ole võimalik virtuaalselt nii tõsist probleemi kommenteerida: vajalikud on PAP testide ja HPV analüüside tulemused, ...

Loe edasi

Emakakaelavähk

Tere! Olen 24 aastane. Hiljutisel läbivaatusel selgus, et emakakaelal on tugev põletik, analüüsi tulemused olid halvad. Tehti biopsia ja veel mõned analüüsid, mille tulemusi pole veel teada saanud. Paluksin ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Kadri!
1. Kui on tegemist emaka kaela vähiga, siis oleks Teile seda öeldud ja suunatud onkoloogia kliinikusse. Vähi diagnoosiga patientidega tegelevad Eestis onkoloogid.
Munasarja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi