HPV tüüp 51 17.10.17 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Molekulaardiagnostiliste uuringute käigus leiti HPV tüüp 51. Olen püsivas paarisuhtes ja kasutan beebipille juba viimased 5 aastat.

1) Kas HPV tüüp 51 viiruse ravimiseks on üldse mingeid võimalusi? Kuidas peaks edasi toimima?

2) Kas partner peaks ennast testima? Mis on meeste puhul HPV viiruse testimise võimalused? Kas oleks vajalik vaktsineerimine?

3) Kas pillidest peaks loobuma ja edaspidi kasutama kondoomi?

Suur tänu ette vastuse eest.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Olete 30 aastane naine ja Teil diagnoositi HPV 51.
HPV kõrge riski tüüpide määramine on oluline siis, kui PAP analüüsis on rakumuutused ja kahtlus HPV-le. Kahjuks ei selgu, milline on PAP analüüsi tulemus.
Kui PAP analüüs on korras, siis on vajalik teha kordusanalüüsid 1 aasta pärast. Kui PAP testis on kahtlus düsplaasiale või düsplaasia, siis on vajalik emakakaela kolposkoopiline uuring ja biopsia.
HPV 51 on üks kõrge riski HPV viiruse tüvedest, mis levib sugulisel teel. HPV võib olla pikki aastaid tupes, enne kui ta hakkab põhjustama rakumuutusi emakakaelas, mida on PAP analüüsiga võimalik diagnoosida.
HPV vastast ravi siiani pole. HPV-ga võitleb organismi immuunsüsteem. Mida tugevam on immuunsüsteem, seda suurema tõenäosusega viirus hävitatakse.
Seetõttu on oluline immuunsüsteemi tugevdamine. Uuringud näitavad, et tõenäosus viirusest vabaneda on 70-90%.
50-60 % meestest kannab kõrge riski HPV-d ja mingeid kaebusi see neile ei põhjusta. Meeste HPV kandlust ei uurita, kuna viirust ennast pole võimalik ravida.
Kuna HPV on väga levinud ja viirusevastane ravi puudub, siis ainuke võimalus ennast kaitsta on HPV vastane vaktsineerimine. Loomulikku immuunsust organismi poolt välja tõrjutud HPV tüüpide suhtes ei teki, korduvalt on võimalik sama tüüpi HPV-ga nakatuda. Seega, igal juhul soovitan teha ära HPV vaktsiini, sõltumata sellest, millised HPV tüübid on diagnoositud. Vaktsiini efektiivsus on kõrge ja ei sõltu sellest, kas vaktsineerimise ajaks on HPVga nakatumine toimunud või mitte.
Kondoom kaitseb HPVga uuesti nakatumise eest 99%. Millist rasestumisvastast vahendit edaspidi kasutada, selles osas peaksite nõu pidama oma arstiga.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PAP testi vastused.

Tere

Küsimus eelneva küsimuse jätkuks, mis oli järgnev:
Tere

Palun seletada lahti analüüsi tulemused. kas peaksin millelegi ekstra tähelepanu pöörama?
Materjal võetud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Tänan, et lisasite olulisi andmeid. Kahju, et olite HPV vaktsineerimata...kui oleksite olnud HPV vaktsineeritud, siis täna ei ...

Loe edasi

Biopsia otsus

Tere! Palun seletage lahti biopsia otsuse lauseid:

"Lamiepiteel pinnal" ja "IHK uuring: p16 - üksikud positiivsed rakud" - kas see tähendab eelvähki seisundit?
"Tugev krooniline põletikuline ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Emakakaela biopsia vastus on emakakaela krooniline põletik ja HPV, tehtud on ka lisauuring ( IHK). Lihtsalt lahti seletades tähendab kirjeldatud vastus seda, et Teil on HPV, kuid HPV-st põhjustatud ...

Loe edasi

HPV DNA

здравствуйтею Делала медикаментозный аборт. взяли анализы. HVP DNA -positiivne , tüüp 51. означает ли это что у меня рак шейки матки, 1,5 года назад делали только РАР тест был в порядке, остальные анализы ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 36-aastane

Saan aru, et HPV positiivne kõrge riski tüüp 51 on leitud juhuleiuna. 35-aastasdelt pidite tegema PAP sõeluuringu. Kas olete ...

Loe edasi

HPV testi tulemused

Tere! Sain oma HPV testi tulemused kätte digilugu.ee'st, aga sooviksin täpsemalt teada nende tähenduse kohta. Analüüsi tulemus Cx-HPV kõrge riski DNA on referentsväärtusega "negatiivne", aga vastuse all ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile on tehtud HPV genotüpiseerimine ja analüüsi põhjal on diagnoositud 5 HPV tüüpi ( 18,39,52,58,59), mis kõik kuuluvad HPV kõrge riskiga viiruste hulka. Referentsväärtus tähistab kõikide ...

Loe edasi

Kas seksuaalelu HPV 45-ga on võimalik?

Tere!
Olen 42 a. naine, hetkel üksik, kuid olen leidmas uut partnerit. 3 a. tagasi avastati mul HPV tüüp 45. Olen käinud sellega regulaarselt arsti juures kontrollis.
Minu küsimus on, et ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. HPV kandjaid on iga viies naine. HPV ga seostatakse emakakaela vähieelsete ja vähiga seotud muutustega. Enamuses HPV võib ise kaduda ja ei põhjusta mingeid muutusi. Aga ikkagi peaks regulaarselt ...

Loe edasi

HPV

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

Loe edasi

hpv 4

Tere lp dr Ülle Kadastik!
Minu mure on järgmine:käisin günekoloogilisel kontrollil ning mul avastati hpv viirus alatüübiga 4.kas see alatüüp on kõrge vähiriskiga?olen 25 aastane ning kas peaksin ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

HPV 4 tüüp ei ole kõrge riskiga viirus, seega mitte ka vähiga seotud. Kui teil pole düsplaasit emakakaelal(tsütoloogia alusel emakakaelalt) , siis te ei pea midagi muud tegema kui regulaarselt käima ...

Loe edasi

HPV ja suguelu

Tere,

paar kuud tagasi avastati mul HPV (kõrge riski tüüp), mis mind algselt endast täiesti välja viis. Täna proovin asja rahulikumalt võtta, sest olen aru saanud, et üldjuhul saab organism ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Maarja!
1. Partner ei pea tegema HPV uuringuid, kuid omal soovil võib.
Soovitan tippasjatundjat dr.Airi Põder Tartust.
2. HPV levib sugulisel teel.
3. Antibeebipille ...

Loe edasi

Mirena

Kas Mirena võib olla PAP- viiruse leviku ja arengu intensiivistajaks?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui Pap-analüüsis on leitud HPV viirus, siis pole selle tekitajaks Mirena.
Soovitav on määrata HPV tüüp ja jälgida rakulisi muutusi emakakaelas Pap- analüüsis vastavalt vajadusele 3-6 kuu järel.
Loe edasi

HPV

Terekest,

olen 26a. ja mitte sünnitanud - diagnoositi PAP III ja CIN II - edasi saadeti HTI laborisse HPV-d tüpiseerima ja "kolposkoopiasse". Arst ütles, et minu seisundit võib lugeda nn. vähieelseks ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

HPV väikese riski tüübid on 6,11,42,43 ja 44. Keskmine risk HPV 31,33,35,51,58. Suur risk HPV 16,18,45,56. Tõenäoliselt mõtles arst kirurgilise eemaldamise all emakakaela konisatsiooni.Kuna ma mehe anamneesi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi