Soov rasestuda ja B-vitamiinide tarvitamine 08.04.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Olen 23aastane naine ja soov on rasestuda. Olen proovinud u. 7 kuud. Mul on polütsüstililised munasarjad. Mul pole peaaegu kunagi olnud päevad regulaarsed, vahel on olnud isegi neli kuud vahe. Aga nüüd hakkasin kasutama B-kompleks vitamiine ja päevad on olnud sellest ajast saadik ehk kolm kuud regulaarsed(u 35 päeva vahe). Kas ma võin neid vitamiine edasi võtta ja kas see võib aidata rasestuda?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
polütsüstiliste munasarjade (PCO) korral on sagedaseks probleemiks ebakorrapärased harvad menstruatsioonid. Kuna PCO korral on tsüklid enamasti anovulatoorsed, on arstile pöördumise peamine põhjus lastetus. B-grupi vitamiinide tarvitamine on kindlasti raseduse planeerimisel oluline. Foolhape kuulub B- vitamiinide rühma ja selle kasutamist on soovitav alustada juba paar kuud enne rasestumist, kuna foolhappe defitsiit organismis võib põhjustada raseduse katkemist ja loote arengudefekte (neuraaltoru defekte) . Vitamiinide, sealhulgas B-vitamiinide, kasutamine on organismile kasulik , aga ei taasta ovulatoorseid tsükleid. Anovulatsioon ongi PCO puhul põhjuseks, miks rasestumine ei õnnestu. PCO korral on enamik tsükleid anovulatoorsed, kuid võivad esineda ka üksikud ovulatsioonid. Soovitan teha 3 kuu jooksul ovulatsiooni teste ja seejärel pöörduge naistearsti vastuvõtule. Ovulatsiooni on võimalik ravimitega esile kutsuda. PCO puhul on selline ovulatsiooni indutseerimine enamasti väga hea efektiga.
Parimate soovidega,
dr.Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Soov rasestuda

Tere
Olen üritanud rasestuda juba neli kuud, tean et lühike aeg veel millegi pärast muretseda, kuid samas naistearsti vastuvötul käies pidi köik korras olema. Mees veel uuringutele pole läinud ,sest ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete noor, 22-aastane naine ja soovite rasestuda. See, et 4 kuu jooksul pole rasestumine õnnestunud, ei tohiks Teid panna muretsema. On praktikas teada ja tõestatud, et stress ja liigne fokusseerimine ...

Loe edasi

Rasedus

Lugupeetud doktor

Kas 40 aastasel naisel on veel mõistlik ja võimalik rasestuda?

Lugupidamisega

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Ja, kindlasti on see mõistlik ja suure tõenäosusega ka võimalik. Kui on soov rasestuda, siis 40. eluaasta pole selles osas mingi piir. Hakake igapäevaselt võtma foolhapet ja soodsaima rasestumise ...

Loe edasi

Folaat veres ja soov rasestuda

Tere!

Soovin rasestuda. Olen võtnud mõnda aega folaat toidulisandit 400 uhikut paevas. Lugesin, et folaat parem, kui foolhape. Täna tegin vereproovi, et näha palju veres folaati on. Tulemus ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Folaat on B 9 vitamiin, mida orgnism saab toiduga. Kõige rohkem on folaati köögiviljades, puuviljades, teraviljades, mereandides, seementes/pähklites jm. Foolhape on B9 vitamiini sünteetiline ...

Loe edasi

Antibiootikumid ja soov rasestuda

Tere!
Soovin rasestuda. Kahjuks peale eksootilist välisreisi diagnoositi helicobakter ning määrati antibiootikumide ravi, 7päeva: Clarithromycinum 500mg x 2m, Amoxicillinum 1000mg x2 ja Omeprazolum.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
Helicobakteri kolmikravils kasutataval kahel antibiootikumil ja Omeprazolil puudub loote arengule toksiline mõju. Siiski soovitan rasedust planeerida järgmises tsüklis.
Parimat,
dr. ...

Loe edasi

Tsüst ja hormoontabletid enne rasestumist?

Tere! Olen 27 aastane naine, sünnitanud ei ole. Tsükkel on umbes 37 päeva pikk, mõningase kõikumisega (viimased päevad algasid 9ndal augustil). Jaanuaris oli raseduse katkemine 8ndal nädalal (verejooksuga ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Suure tõenäosusega on tegemist follikulaartsüstiga,mis imendub iseeneslikult kahe kuu vältel.Samas ei saa ka öelda,et Loette tarvitamine mingi viga oleks.Meditsiinis ei ole kunagi kirjutatud seadusi.Loogiline,et ...

Loe edasi

soov rasestuda

Tere. Olen 45 aastat vana ja viimased viis aastat olen soovinud rasestuda.Arstid kelle juures olen käinud ei tee minu murest kuulmagi.Soovitavad ainult oodata,Migeid uuringuid ei ole soovitatud.Kas olen ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! 45 aastaselt rasestuda on seotud paljude probleemidega ja seetõttu ei ole arstid ka aktiivselt sekkunud.Teie kirjast ei selgu kas Teil ühtegi last ei ole.Kui see on nii,siis peaks kiiresti pöörduma ...

Loe edasi

Orungal ja planeeritav rasedus

Tere,
Võtan küüneseene raviks orungali. Ravi on tsükliline (1 ndl võtan kapsleid ja kolm nädalat mitte), kestusega kolm kuud.
Lähiajal on suur soov aga ka rasestuda. Seoses sellega sooviksingi ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
Orungali toimeaine itrakonasool püsib veres nädala jooksul peale viimase tableti võtmist, oluliselt kauem püsib ravimi kontsentratsioon nahas ja küünes.
Kui kasutad pille ravikuuri ...

Loe edasi

pillid

Olen 23 a ja kasutan juba 6-7 aastat Cilesti tablette. Küsimus oleks: kas nii pika aja jooksul pidev tablettide tarbimine võib tulevikus mõjutada/vähendada/välistada rasestumist? Olen kuulnud mingeid jutte, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Seda ei saa välistada, kuid kindlalt seda tõestatud pole. DR.Kadastik

Loe edasi

Raseduse planeerimine

Tere!

Üritan rasestuda teist kuud ja kuna on inimese fantaasia piiritu, otsustasin küsida Teie käest, et mida peaks naistearst uurima (proovid) kui ma lähen naistearstile, et soovin hakata ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere1 Terve noor naine ei pea enne raseduse planeerimist tegema spetsiaalseid uuringuid ja teste. Eeldan, et olete eelnevatel aastatel külastanud naistearsti ja momendil kaebusi ei ole. Uuringuid ja analüüse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi