HPV 11.10.10 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.
Kas ma olen endiselt nakkav oma uue partneri jaoks? Kui jah, siis kas 16 ja 18 tüüp põhjustab mehele mingeid kaebusi? Kas on võimalik nende tüüpide korral tal ka saada kondüloomid (kuigi tean, et kondüloome põhjustavad teised tüübid) ?
Kui minu organism saab kunagi viirusest võitu ja mehel mitte, kas ta võib mind uuesti nakatada?
Kas vaktsineerimine on tõhus, kui mul on läbi põetud 16 ja 18 ja test on negatiivne?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
HPV 16 ja 18 on kõrge riski viirused, mis võivad põhjustada emakakaela vähieelseid seisundeid ja emakakaela vähki. HPV levib sugulisel teel. Kuna teil on diagnoositud HPV 16 ja 18, siis kanduvad need viiruse tüübid edasi ka partnerile. Mehele viirus üldjuhul probleeme ei põhjusta ja ta jääb teatud ajaperioodiks viirusekandjaks. HPV tüüpe on palju, suguteedes on nendest ligi 30. Kondüloome põhjustavad HPV 6 ja HPV 11.
Väga paljud noored naised ja mehed kannavad seda viirust. Enamus paraneb viirusest ise, s.t. organismi enda immuunsüsteem suudab viiruse hävitada. Kui HPV jääb aastateks püsima, ründab ja kahjustab ta emakakaela rakke ja põhjustab rakumuutusi, mida saab hinnata onkotsütoloogilises (PAP) analüüsis. Kuna HPV on püsinud 2 aastat, peate olema regulaarsel jälgimisel naistearsti juurde. Vaatamata sellele, et teil HPV on diagnoositud, soovitan teha HPV vaktsiini. HPV vaktsiin ei kaitse olemasolevate viiruste eest, kuid annab kaitse uute võimalike nakatumiste eest. Küsimuse : "Kui minu organism saab kunagi viirusest võitu ja mehel mitte, kas ta võib mind uuesti nakatada?" vastus on: Jah, kui pole HPV vastu vaktsineeritud. Olenemata sellest, kas HPV on positiivne või mitte, on vaktsiin ainus, mis annab kaitse edasiste HPV-ga nakatumiste eest.
Parimate soovidega,
dr. Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emakakaelakanalikaabe

Tere,

sain vastuseks
HPV 16 DNA
Negatiivne
HPV 18 DNA
Negatiivne
HPV 45 DNA
Negatiivne
HPV kõrge riski (31,33,52,58) DNA
Negatiivne

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Olete HPV positiivne ja teil võib olla mõni nendest tüvedest: 35,39,51,56,59,66 või 68. Need ei ole eriti agressiivsed HPV tüved võrreldes näiteks HPV t 16,18 või 45, mis võivad ajas ...

Loe edasi

HPV analüüside vastused

Tere,

Mure HPV testi tulemuste pärast.
HPV 16 DNA ja HPV kõrge risk.

Ilmselgelt on risk emakakaelavähile? …või saan vastustest valesti aru?
Kuidas edasi toimida?

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Saan aru, et teil on tehtud HPV NAT paneel. Kui selle paneeliga on HPV kõrge riski tüvi või tüved positiivsed, siis tehakse samast analüüsist ka emakakaela rakutest LBC ( varasemalt teise ...

Loe edasi

HPV 16

Tere!

Kuidas võib nakatuda HPV 16 viirusesse, kui see on tuvastatud mu partneril? Tegemist homoseksuaalsete naiste vahelise suhtega. Kas tõesti on see nakkav ka pelgalt suudeldes?

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

HPV viirusesse nakatutakse sugulisel teel. Veredoonoriks võite kindlasti minna.
HPV on eelkõige oluline emakakaela suhtes, kuna see võib põhjustada ajas emakakaela vähki. Soovitav ...

Loe edasi

HPV (31,33,52,58) DNA positiivne

Tere.

Sain sõeluuringu tulemuseks HPV (31,33,52,58) DNA positiivne. Mida see minu jaoks tähendab?

Lugupidamisega

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! HPV viiruse genotüüpe on kirjeldatud üle 100 ,neist umbes 40 infitseerivad suguelundite limaskesta. Kantserogeensed tüübid on ka 31,33 ,52 ja 58.
Kui HPV infektsioon kulgeb subkliiniliselt,siis ...

Loe edasi

Pap test ja hpv kõrge riski rna

Tere, käisin hiljuti emakakaelavähi sõeluuringul, ning sain nüüd vastuse, mida ei oska otseselt lahti tõlgendada.

Materjal võetud emakakaelast. Proov on adekvaatne. Endotservikaal ja transformatsiooni ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Tegemist on EKVähi sõeluuringuga, mis Eestis nüüd uutel alustel HPV/NAT ja uued vanusevahemikud 30-65a.
1) (madala astme) ...

Loe edasi

HPV TEST

Olen püsisuhtes olnud mitu aastat. 2020. aasta alguses leiti emakakaelalt HPV31. Poole aasta jooksul sai keha sellest ise jagu ja kordusanalüüs näitas, et HPV on negatiivne. Käisin 2021 aasta alguses uuesti ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Kõrge riski HPV tüvedega võib nakatuda korduvalt. HPV tüübid kanduvad partnerilt partnerile sugulise kontakti teel. Peale nakatumist HPVga üritab immuunsüsteem neist jagu saada ja suure ...

Loe edasi

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi