HPV ja suguelu 21.01.04 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

paar kuud tagasi avastati mul HPV (kõrge riski tüüp), mis mind algselt endast täiesti välja viis. Täna proovin asja rahulikumalt võtta, sest olen aru saanud, et üldjuhul saab organism viirusest ise jagu (olen 24-aastane, suguelu elanud 6 aastat, kastasin Harmoneti - peale HPV-st teada saamist loobusin). Minu küsimus on teile järgmine - kas minu seksuaalpartneril (koos juba 4,5 aastat) on samuti tarvis teha HPV uuringud? Kui mina haigusest võitu saan, siis kas on võimalik, et nakatun uuesti, kui temaga vahekorras olen? Ka minu otsus hormoontablettidest loobuda, oli õige (võtsin neid u 6 aastat)?

Ette tänades,
Maarja

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Maarja!
1. Partner ei pea tegema HPV uuringuid, kuid omal soovil võib.
Soovitan tippasjatundjat dr.Airi Põder Tartust.
2. HPV levib sugulisel teel.
3. Antibeebipille tarvitatakse soovimatust rasedusest hoidumiseks, kui Teil on vajalik hoiduda, siis sünnitama naisele on antibeebipillid esmane valik.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Analüüsi vastus

Tere!

Küsin teilt taaskord, sest ei õnnestu niipea enda arsti näha. Käisin hiljuti kolposkoopias, sest pap analüüs oli muutused LSIL. Mainin ära, et olen vaktsineeritud hpv vastu enne suguelu ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil on HPV kandlus, mis on tekitanud emakakaela rakkudes kerged muutused-LSIL. Need muutused võivad ajas ise taanduda. Oluline on regulaarne kontroll ehk järgmise emakakaela testi peaksite ...

Loe edasi

Verine voolus

Tere!

Olen 29.aastane naisterahvas, kes suguelu alustanud pole. Viimased 6 kuud olen aeg-ajalt tundnud teravaid torkeid vasakus alakõhus. Seda ka mitte igakuiselt ja üldjuhul ovulatsiooni ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Teie kirja lugedes ei kahtlustaks küll midagi iseäralikku ja ohtlikku, ka erutuse järgselt võib olla veritsus.
30-aastaselt algavad Eestis EKVähi (emakakaela vähi) ...

Loe edasi

HPV testi tulemused

Tere! Sain oma HPV testi tulemused kätte digilugu.ee'st, aga sooviksin täpsemalt teada nende tähenduse kohta. Analüüsi tulemus Cx-HPV kõrge riski DNA on referentsväärtusega "negatiivne", aga vastuse all ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile on tehtud HPV genotüpiseerimine ja analüüsi põhjal on diagnoositud 5 HPV tüüpi ( 18,39,52,58,59), mis kõik kuuluvad HPV kõrge riskiga viiruste hulka. Referentsväärtus tähistab kõikide ...

Loe edasi

HPV vaktsineerimine

Tere dr. Väli

Olen 29 aastane naisterahvas. Günekoloogilisi kaebusi mul pole ja mingeid probleeme pole selles osas kunagi olnud. Pole üle- ega ka alakaaluline ja ei suitseta. Seksuaalelu ei ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ise saate vaktsineerimise kohta lugeda www.vaktsineerimine.ee . Momendil on Eestis 3 vaktsiini,kõige uuem ja efektiivsm on ilmselt Gardasil 9,aga momendil on apteekides selle vaktsiiniga tarneraskused,Võimalik,et ...

Loe edasi

HPV

Tere.
Küsimus siis selline, et aasta tagasi avastati mul Hpv53 ja nüüd Hpv16. Mul on kogu aeg olnud sama partner. Kuidas ma selle viirusega nakatusin, kas see pidi olema mehe organismis olemas või ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 26-aastane. Papilloomiviirusinfektsioonide kohta saate juurde lugeda: hpv.ee, vaktsiin.ee, emakas.ee, cancer.ee jpm.
Tegemist on sugulisel teel ja ka ...

Loe edasi

Diagnoositi HPV16

Olen 21-aastane. Oma noormehega olen olnud koos 5 aastat. Minul ei ole olnud partnereid peale tema ning tal oli enne mind 1 partner. Võtan ka pille.

Käin regulaarselt kontrollis ja olen teinud ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV levib sugulisel teel ja HPV 16 on üks kõrge riski HPV tüvedest. Noortel aktiivset suguelu elavatest naistest on pooltel mõni HPV kõrge riski viiruse tüüpidest positiivne. Ma ei näe mingit ...

Loe edasi

Hpv

Tere!


Probleem on siis selles, et mul avastati (HPV genotüüp emakakaelakanalikaapes positiivne tüüp53, arvatav kõrge risk). Suhtes olen olnud ainult ühe mehega, kellega olen juba koos ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
olete 19-aastane noor naine. Sellises vanuses suguelu elavate naiste hulgas on üle pooltel üks või mitu HPV tüüpi suguteedes positiivsed. Seega ei ole mingit põhjust HPV tüüpi määrata, välja ...

Loe edasi

kondüloomid

Olen 43a.kahe lapse ema,suguelu ei ela 5aastat.Täheldan juba mõningaid kliimaksi märke(ebaregulaarne tsükkel,meeleolumuutused,südame kloppimine).Umbes 2a. vaevavad mind välissuguelunditel ja limaskestal ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui analüüs HPV-le on negatiivne., siis ei saa olla kondüloomid. Tõenäoliselt on need nahal tekkivad paksendid, mis seotud vanusega ja ei ole ohtlikud(loomuliok nähe). Dr kadastik

Loe edasi

HPV ning pillid

Tere! Mul avastati äsja sugulisel teel saadud inimese papilloomiviirus, mis võib põhjustada hilisemat emakakaelavähki. Olen 20aastane. Nüüd tekkisid mõned küsimused:
1. Kas madaladoosiliste HARMONET ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Muretsev neiu!
1. Antibeebipillid ise ei suurenda riski, aga kuna antibeebipillide kasutajad ei kasuta kondoome või kasutavad harva, siis risk saada sugulisel teel levivaid infektsioone ...

Loe edasi

hpv-viirus

Tere



Mul avastati hpv-viirus (33 tüvi). Kolposkoopiale saan minna alles järgmisel

kuul. Probleem on selles, et pole varem kolposkoopial käinud aga arvan,

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Annika!

Tubli,et küsite informatsiooni. Arvan Teid nägemata, et Teie mure on põhjendamatult kõrge. HPV 4 tüve võivad (!) põhjustada muutusi rakkudes, kuid see ei ole alati 100%. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi