Emakakaela paistetus, põletikuline seisund 02.10.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

käisin eile günekoloogi vastuvõtul (eelmine visiit 2012. a kevadel, 4. laps oli 8-kuune, proovid olid korras) ja peale visiiti olin täiesti paanikas. Nüüdseks olen rahunenud pisut, kuid soovin küsida teatud asju, kuna nõustamist ma eriti ei saanud. Samas, mõistan, sest arstil polnud ju vastuseid anda.

Ühesõnaga, läksin lihtsalt kontrolli ja ühtlasi soovisin ras. vastast preparaati (kasutame biol. meetodit; olen abielus ja kasutanud seda meetodit üle 10 a; lapsed kõik planeeritud), sest olen väsinud päevade lugemisest.

Arst vaatas mind läbi ja ütles, et talle emakakael ei meeldi. Tsiteerin: "Alumine huul on paistes ning siin on kindlasti põletik. Samuti on siin tupeseen." Pikaajaline, nagu aru sain, kuigi ravisin Clotrimazol tablettidega seda umbes kuu või kaks tagasi. Eelmine tupeseen oli 2013. sügisel, mil tegin ravi ühekordselt võetava tabletiga - nime ei mäleta. Ilmselt ma siis selle kahe korraga enda seent välja ravinud pole. Abikaasat ei ravinud.

Arst võttis kõik analüüsid, sh PAP testi (raseduse aeg oli PAP I). Ma saan aru, et see on õunte pealt ennustamine, aga mu küsimus on üsna lihtne: kui PAP testis on muutused ja nt avastatakse ka HPV CIN-i kerge/mõõdukas/raske aste, kas sel juhul on silmaga nähtavalt ka muutused emakakaelas? Või on need rakumuutused nähtavad vaid analüüsimisel ja nn rakutasandil?
Ma mõtlen, et kuna mul on emakakael põletikus, kas võib olla vaid emakakaelapõletik, nt pikaajalisest seenest, või on põletik näha ka HPV viiruste korral?
Saan analüüside vastused alles oktoobri teisel poolel ja seetõttu olen muidugi mõnevõrra paanikas... Teine küsimus on ka, et kuna ma pean ootame üle kahe nädala vastuseid, siis see aeg olengi enda seene/võimaliku põletikuga - kas midagi palju hullemaks ei lähe selle ajaga?

Tervitades ja suur aitäh Teile vastuse eest,

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Emakakaela põletiku põhjuseks võivad olla erinevad mikroobid ja viirused. Kõige sagedamini on tekitajateks sugulisel teel levivad infektsioonid. Viirustest põhjustab emakakaelas muutusi HPV ja viirusega seotud rakumuutusi on võimalik hinnata PAP analüüsis. Tavalisel läbivaatusel ei ole võimalik diagnoosida emakakaela düsplaasiat, kuna silmale nähtavaid muutusi ei ole. PAP analüüs näitab, kas esineb kergeid, mõõdukaid või raskeid rakumuutusi ( düsplaasiat) ja kui PAP analüüs pole korras, on vajalik kolposkoopia ( emakakaela suurendusega uuring). Selleks, et diagnoosida emakakaela põletikku, on vajalik teha testid põletikutekitajatele ja kuna 2,5 a tagasi on tehtud viimane PAP, siis korrata ka PAP analüüs. Tupeseen põhjustab punetust ja turset nii tupe limaskestas kui ka emakakaelal. Soovitan ära oodata analüüside tulemused. Kui PAP analüüs on korras ja sugulisel teel levivate infektsioonide testid on negatiivsed, piisab tupeseene raviks ja mingeid lisauuringuid pole vajadust teha. Kui PAP testis esinevad rakumuutused ( PAP ASCUS; LSIL; HSIL, siis on vajalik kolposkoopia.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PAP testi vastus

Tere!

8 aastat tagasi teostati konisatsioon. Rakumuutused olid siis HSIL.
Siiani kõik PAP testid on korras olnud. Tavaliselt PAP I.
Viimane PAP teostati paar nädalat tagasi ning ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Teil ei ole muretsemiseks mingit pohjust.Viimasel ajal kasutatakse nn.Bethesda klassifikatsiooni ja antakse sonaline muutuste kirjeldus. NILM t'hendab ,et negatiivne intraepiteliaalsete lesioonide ...

Loe edasi

PAP-test, raske astme rakumuudatus

Tere!
Olen 60aastane naine (abielus, kaks last). Kuu aega tagasi käisin naistearsti juures kontrollis, tehti Pap-test. Kahe nädala pärast sain vastuse, mis näitas raske astme düsplaasiat, rakumuudatust. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kolposkoopial ei ole alati nähtav rakumuutustega emakakaela osa, sest see asub emakakaela suudmes ja seetõttu pole võimalik ka diagnoosi täpsustamiseks biopsiat e. koeproovi võtta.
Kui ...

Loe edasi

emakakaela haavand

Tere,
Mul on kaasasündinud emakakaela haavand. Enne lapse sündi käisin regulaarselt kontrollis ja mulle öeldi, et haavandiga pole vaja midagi ette võtta.
Laps sündis 2002 november ja nüüd ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere K.
On raske konkreetselt kommenteerida teadmata Teie anamneesi ja kõiki Teie analüüse. On võimalik , et Teil on emakakaela ektoopia (see on silinderepiteeli paiknemine emakakaela peal )see on ...

Loe edasi

emakas

tere. minu probleemne koht on emakas. kuu aega tagasi diagnoosis naistearst mul emakapõletiku. märkasin, et mul on midagi viga, siis kui vahekord muutus valulikuks ning alakõht tihti valutas. samuti, sõrmed ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Tõenäoliselt peate silmas emakakaela põletikku.
Kahjuks ei selgu Teie vanus, kas olete sünnitanud?
Oluline on vähemalt kord aastas kontrollida PAP analüüs ja noortel ...

Loe edasi

Voolus emakakaela haavandi tõttu?

Tere ja head uut aastat!

Palun kas saaksite vastata küsimustele emakakaela haavandi kohta?
Kas nimetet haavand võib pöhjustada iseenesest voolust, mis on valkjas, pisut tühiline ja ebameeldiva ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere Kristel.
Emakakaelal olev põletikuline haavand vajab põhjuslikku ravi. Emakakaela silinderepiteeli väljapöördumine kaela peale on ektoopia. See on füsioloogiline (normaalne) seisund ja ravi ...

Loe edasi

emaka haavandi kõrvetamine

Tere, palun öelge, olen sünnitamata naine ja mul kõrvetati emakakaela haavandit. Kas võib tekkida olukord, et esmasel kõrvetamisel asi ei õnnestu s.t. ei parane?
Mida siis edasi tehakse? Mul oli ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Triin!
1) kõige tähtsam on vähemalt 1 kord aastas analüüsid rakkudele PAP-analüüsid, ning analüüsid klamüdioosile ja gonorröale
2) kui analüüsid on korras, siis vajate vaid jälgimist ...

Loe edasi

haavandi ravi ja rasedus


Tere Lp. Dr. Galina Litter

Olen 28 a. veel lastetu naisterahvas väidetavalt kaasa sündinud emakakaela haavandiga. Viimane kord arstil käies ei olnud analüüsid korras ja leiti, et haavand ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud K.!
1. Lokaalselt, tupesiseselt, kasutades ei avalda need ravimid lootele kahjulikku mõju. Küll aga võib põletiku tõttu raedaks jäämine olla raskendaud.
2. Peale ravi lõppu võite ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi