Klamüüdia 02.07.09 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Kirjutan Teile, sest olen praegu väga suures segaduses ja mu peas on mitmeid küsimusi.
Reedel algasid mul kõhus valud ja lõpetasin traumapunktis. Seal pani günekoloog mulle diagnoosiks "ÄGE SALPINGIIT E MUNAJUHAPÕLETIK JA OOFORIIT E MUNASARJAPÕLETIK", mul oli palavik 37.6 ning põletikunäitaja veres vähekene kõrgem, pimesoole juures oli vajutades valus (pimesool on ära lõigatud) Läbivaatuse käigus vaatas ka günekoloog mind ultraheliga. Lisaks võttis ta suguhaiguste analüüsi, mille tulemus on see, et mul on Chlamydia trachomatis (PCR, emakakaelakanalikaapest). Ta pani mulle kinni aja tänaseks teise arsti juurde. Pidin sellele arstile rääkima, kas mul on endiselt valud. Välja kirjutati mulle reedel Metronidazol Nycomed'i 500 mg 2 purki ja 2 karpi Tarivid'i 200 mg. Teisipäeva õhtul lugesin ipatsiendist, et mul on klamüüdia.
Minu tänane arsti visiit: astusin kabinetti sisse, mulle anti retsept ja küsiti, kas 30.07 sobib mul tagasi minna anlüüse andma.
Eks on vist ka mu enda süü, et ma midagi ei küsinud, kuid hetkel olen täiesti jahmunud: mulle ei öeldud, mis mul viga on, kas selle 4 nädala jooksul võin vahekorras olla, kas ka partner peab pärast kontrolli minema, mitte ühtegi asja ei räägitud ning ei vaadatud mind läbi ega uuritud, kas kõht endiselt valutab (mida ta teeb).
Ta kirjutas mulle 3 tabletti Sumamed'i (500 mg) ja minu partnerile 3 tabletti seda sama. Esimesel päeval pean võtma 2 korraga ja teisel ühe korraga.

Palun vastake järgnevatele küsimustele:
1. Klamüüdia sain ma tõenäoliselt september 2008 ning see avastati nüüd, kuna mul on munasarjas ja juhas põletik (ilmselt siis sellest klamüüdiast?), kas need 3 tabletti peaksid mu terveks ravima??
2. Kas Teie oleksite sellise ravi määranud?
3. Kas nende 4 nädala jooksul on keelatud olla vahekorras?
4. Kas mu partner peab minema ka meestearsti juurde 4 nädala pärast kontrolli?

Ma ei saa üldse aru, kuidas sellised inimesed end arstiks nimetavad. Ei vaevutud isegi ütlema, mis mul viga on, veel vähem selgitama, mida see endast kujutab või kaasa võib tuua...

Peaksin ma minema mõne teise arsti juurde konsultatsioonile veel? Äkki oleks pikemat ravi vaja? Või selgub see tõesti alles nelja nädala pärast... ei tahaks küll kunagi avastada, et olen viljatu :(

Olen 23.a vana, rase pole olnud, kasutan antipeebi pille Regulon.

Ette tänades....

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija!
Tegemist on klassikalise suguhaigusega urogenitaalne klamüdioos, mis tekitaski munajuhade ja munasarjade põletikud.
1. Ravijuhendi järgi on lubatud ravi Sumamediga.
2. Ilma patsienti nägemata, uurimata, ei saa mina otsuseid teha.
3. Vahekorda ei saa teile keegi keelata. Küll aga on soovitav kuni kontrollanalüüside tulemuste saabumiseni kasutada kondoomi. Ravile tuleb allutada kõik partnerid viimase kahe kuu jooskul.
4. Kui partneril on kaebused, siis peale ravi 4 nädala pärast on soovitav kontrollanalüüs suguhaiguste arstil (või meestearstil).

On piinlik teie pärast. Teie väljaütlemine arstide kohta on solvav. Teil diagnoositi suguhaigus ja saite ka ravi. Arsti töö on mõtlemine ja õigete otsuste tegemine.
Rääkimise ja kuulamisega on seatud tegelema psühholoogid (ja psühhiaatrid).
Pöörduge noorte nõustamise keskuse psühholoogile, kellega saate arutada toimetuleku strateegiaid tuleviku suhtes.
Kasutage otsinguid: klamüüdia, urogenitaalne klamüdioos, suguhaigused jm.
G.Litter, www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Klamüüdia

Tere sain teada eelmine nädal et mul on klamüüdia ja olen juba ravima hakkanud, aga mul on sattunud just vasakule rinna üllesse punane kuiv laike ja tahtsin teada kas see võib olle klamüüdiast.

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Need laigud ei ole klamüüdiaga seotud. Tegemist võib olla täiesti eraldi nahaprobleemiga ( allergia, ekseem vms.). Vahel võivad nahale punased laigud tekkida seoses ravimitega, antud ...

Loe edasi

Klamüüdia ravi ja eneserahuldamine

Tere. Minul avastati klamüüdia. Kas seda haigust põdedes ja antibiootikumi kuuri ajal on lubatud eneserahuldamine?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Võib küll. Dr Kadastik

Loe edasi

Suguhaigus

Tere!
Eelmise aasta juunis selgus analüüside tulemusena, et mul on klamüüdia. Sain ravi. Kuu aega pärast ravi teostati kordusanalüüsid - kõik oli korras.
Minu küsimus: kas väljaravitud klamüüdia ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
klamüüdia on sugulisel teel leviv haigus. Peale korralikku antibakteriaalset ravi klamüüdia "ise tekkida" ei saa. Klamüüdia ravi tuleb alati teha koos partneriga ja peale ravi on vajalikud ...

Loe edasi

Klamüüdia..

tervist Dr. Katrin Seemen

Mul oleks selline lihtne küsimus, et kus saaks tallinnas klamüüdia analüüse teha? Seda siis nii mulle, kui ka partnerile.


Kristina

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kõikides naistenõuandlates ja naistearsti või naha-suguhaiguste arsti erakabinettides on võimalik anda klamüüdia analüüsi. Mees saab anda analüüse androloogi, uroloogi või naha-suguhaiguste arsti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: