onko test 24.03.01 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 20 aastane neiu. Ma saan munasarjade düsgeneesi tõttu hormoonasendusravi. Ma tahaksin teada kas minu vanuses tuleks teha onkoloogiline test. minu raviarst ei ole siiani läbivaatust teinud ega mingeid analüüse võtnud.Ultraheli on ainult tehtud. Võibolla sellest ehk piisab.Minu suguvõsas esineb aga küllalt palju vähki, just naistel.

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Emakakaela tsütoloogilist uuringut emakakaela rakkude muutuste leidmiseks peaks tegema vähemalt iga 1,5-2aasta tagant (juhul, kui see on korras). Vajadusel aga kindlasti sagedamini. See on vajalik selleks, et leida emakakaela vähk võimalikult varajases staadiumis, kus ta on väga hästi ravitav. Kui Te elate suguelu (vanus ei ole siin üldse määrav), saab ja peaks Teie raviarst kindlasti võtma Teilt proovid. Emakakaela vähki algstaadiumis ei saa ultraheli abil diagnoosida. Perekondlikku esinemist on täheldatud munasarja ja rinnanäärme, vähem emakakeha kasvajate korral, emakakaela vähi korral sellist seost ei kirjeldata.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emakakaela düsplaasia

Tere.
Pöördun Teie poole sellise murega ja ootan abi.
Veebr. 2013 emakas väike polüüp.
7.03.2013 PAP-testis muutused.
27.03.2013. Konisatsioon – keskmine düsplaasia emakakaelal ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile on teostatud lühikese perioodi vältel 2 emakakaela konisatsioon ja korduva konisatsiooni järgselt on PAP testis taas lameepiteeli tugev düsplaasia. Selline haiguse kulg on kindlasti ...

Loe edasi

Emakakaelavähk

Tere

Olen 32aastane, 1 sünnitus 2002. 2007 dets PAPII. Olin suitsetaja 10 aastat, nüüdseks maha jäetud. Ülekaal ca 20 kg.

2 nädalat tagasi oli konisatsioon. Konisatsiooni põhjuseks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud S.! Diagnoos on tõsine, tegemist oli emaka kaela vähiga, mis avastatud algjärgus. Edasi tuleb käsitleda juhtumit täpselt ravijuhendite järgi.
Kuna olete väga noor, siis tuleb tegutseda ...

Loe edasi

papilloomviirus

Tere,

Olen 39 aastane naine. 10 aastat elanud koos ühe mehega. 2006 aastal käisin naistearsti juures korralises kontrollis, tehti ka PAP test ja kõik oli korras. Kuna oli kindel partner ei ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Yere! Papilloomviirusi on üle 100 tüübi.Sagedasemad emakakaelavähi tekitajad on HPV 16 ja HPV 18.Kui Teil oli onko korras ,siis ilmselt esimesel korral ei tehtud HPV testi.Et HPV viirused on väga levinud,nakatub ...

Loe edasi

Arilin.

Tere!Olen46.a.Pool aastat tagasi käisin naistearstil,tsükli häire ja seen.Võeti proov nagu ikka,proov ei olnud korras ,kordus proov kolme kuu pärast parem,aga olen jälgimisel,öeldi ,et raku muutus,mingi ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Tõenäolilelt on teil esimese astme rakumuutus(ASCUS), mis võib olla tingitud ka lihtsalt põletikust. Ei pruugi olla konkreetne mikroob kuid leukotsüütide rohkus viitab nt mikrofloora muutusele. Sellest ...

Loe edasi

emakakaelavähi vaktsiin

Tere!

Olen mõelnud emakakaelavähi ennetamiseks mõeldud vaktsiini teha. Tahaksin aga enne teada, mis on selle kõrvalmõjud (kui neid üldse on) ?

Kas soovitate seda teha?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud 22-aastane Tüdruk!
Teil on väga õige mõte. Silgard on uus vaktsiin, mis kaitseb kõige enam emaka kaela vähki põhjustavate HPV (inimese papilllooomiviiruse) kõrge (onko)riski tüvede 16 ...

Loe edasi

PAP-ANALÜÜS

Tere.Olen 29.a.naine ja käisin naistearsti kontrollis ja avastati,et võetud analüüsid polnud korras.Võeti pap viiruse määramine PCR meetodil ja ka emaka kaelast analüüs,mis nüüd näitasid väga kõrget riski ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Kristi!
Teil oli korrast ära PAP analüüs ehk proov rakkudele (ka vähirakkudele) emaka kaelast ja emaka kaela kanalist. Norm Eestis on PAP I ja PAP II. Noortel on sageli tegemist ravimata ...

Loe edasi

HPV

Mul avastati HPV16 viirus, olen käinud regulaarselt kontrollis Tartus Naistekliinikus aga nüüd pika järjekorra tõttu läksin erakliinikusse ja kõik avastati tavakontrollis.Minu uus arst küsis kas mul on ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere Carmen. HPV kandlust on tänapäeval palju ja sellest küll ei peaks shokki minema. Viirust küll peetakse põhiliselt sugulisel teel ülekantavaks kuid välistatud pole ka muud viisid(nt emalt saadud sünnituse ...

Loe edasi

Eelvähi seisund ja rasestumisvastased vahendid

Tere!
Alustan oma teemat algusest peale. Läksin günekoloogi juurde, et lõpetada tablettide võtmist ja paigaldada spiraal, kuid günekoloog avastas, et on emakakaelal on haavand, siis saatis samas ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Signe!
Kahjuks Te ei kirjelda oma uuringute vastuseid, mis tehti 0,5 aastat tagasi ja jaanuaris 2005. Tõenäoliselt olid muutunud analüüside tulemused emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi

valulik tupevolt?

Tere!
/Olen 35a, 0 sünnitust, 0 aborti, ei rasestu -- 2kuud olen kasutanud Duphastoni/ Mul leiti lõpuks üles see valulik koht tupes(millest oli juba korduvalt rääkinud arstile, et valu tõttu ei ole ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Jääb mulje, et Te ei usalda arsti. Soovitan vahetada arsti.
Soovitan pöörduda Seksuaaltervise Kliinikusse naistearstile teiseseks konsultatsiooniks oma hingerahu säilitamise ...

Loe edasi

Tsüst rinnas,

Lp.dr.G.Litter.
Tere!
Minul selline mure,et avastasin paar kuud tagasi enda rinnal pehme vetruva mügariku.Uv uuringul tehti kindlaks,et tegemist on tsüstiga ja pisikesi väiksemaid leiti ka.Sooviksin ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Maie!
1. Tsüstid võivad ise kaduda.
2. Teie ei tohiks piimanäärmeid masseerida ja traumeerida. Ei ole hea muretseda asjatult.
Te saate:
-märkida menstruatsioonide 1. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi