Tupeseen vs HPV 17.04.06 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere dr.Kadastik!

Olen käinud naistearsti vastuvõtul kaebusega sügelus- ja kipitustundele tupes. Arst diagnoosis mõlemal korral tupeseene. Teisel korral võeti ka keerukas diferentsiaaldiagnostiline või pahaloomulise diferentseeringuga güneko-tsütoloogiline uuring. Kokkulepitud ajal võtsin ühendust oma naistearstiga ja uuringu vastuseks ütles ta mulle, et täheldatud on põletikulisi nähtusi, aga et sisuliselt on tegemist uuringuga, kus ühe konkreetse uuringu vastusega ei saa mingeid otsuseid teha, vaid jälgitakse pigem muutusi ja arengut. Palus poole aasta pärast tulla uuesti vastuvõtule, et teha uus uuring.
Nüüd, poole aasta pärast eelnimetatud uuringu võtmist käisin taas naistearsti vastuvõtul, kus tehti güneko-tsütoloogiline rutiinuuring (kood 6911) ja papiloomviiruse tüpiseerimine (kood 6739). Ambulatoorsekaardi vahel oli eelmisel korral võetud uuringu vastus, kus oli muuhulgas mainitud ka HPV. Arsti vastusest minu sellekohasele küsimusele ei saanud ma tõtt-öelda midagi aru, õieti selles osas ta mingeid selgitusi ei jaganudki, samas ei lükanud ümber ka eelmistel kordadel pandud diagnoosi. Pärast internetist infot otsides, olin üsnagi jahmatunud, et tegemist on sugulisel teel leviva haigusega. Kõigil korral on arst diagnoosinud mul tupeseene, ka selle visiidi raviarvel kui tehti 6912-uuring seisab diagnoosi kohal tupeseen. Paraku ei leia ma ühtegi viidet selle kohta, kas tupeseenel ja HPV on mingisugune omavaheline seos või käsitletaksegi neid kahte koos? Kas üks soodustab teise teket? Kas HPV levib ka mingil muul moel peale sugulise kontakti? Kuidas mõjub HPV rasedaks jäämisele, kas see võib tulevikus põhjustada viljatust?

Ette tänades!

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Arvatavasti oli teil onko proovis vastuseks ASCUS.Selline muutus võib olla tingitud põletikust või sellest võib kujuneda edaspidine kaela düsplaasia. Põletikuline muutus võib olla tingitud ka tupeseenest. ASCUSE korral ravitakse põletik ja tehakse hiljemalt 6 kuu pärast uus tsütol uuring. mis hindab uuesti kaela rakke, selleks et välistada algavat düsplasiat.Sageli ASCUS kaob peale põletiku ravi, siis saabki õelda, et muutus oli pöletikust. Düsplaasial on kolm astet, raskema vormi korral on oht kaela vähi tekkeks. Areng on reeglina aeglane ja ainult väike osa areneb tõeliseks vähiks. Kaela ravi konisatsioonina tehakse juba varem või kindlasti raske düsplaasia vormi korral. HPV(sug. teel saadud viirus) ongi enamus juhtudest düsplaasia põhjuseks. Seni kui on tegemist kergemate düspl- vormidega, siis võib jälgida, kuna sageli viirus taandub ja ka kaela muutused düsplaasiana taanduvad.Kui on kaela rakkudes muutused, siis alati tehakse HPV tüve määramine. ,kuna osad tüved on onkogeensemad ja omavad suuremat riski düsplaasia tekkes. Kui teil on lihtsalt HPV positiivne ja kaela düsplaasiat pole, siis sellega midagi ei pea ette võtma, lihtsalt peate regulaarselt käima tsüto analüüsil. Antud juhul on jälgimine oluline ja vajadusel saab teha ravi(kirurgiline kaela konisatsioon. ) HPV saadakse sugulisle teel ja seda ei pruugi üldse mingil moel tunda kui lihtsalt tekivad kaela tsütoloogilised muutused. Rasedsut ja sünnitamist HPV ei mõjuta ,kui pole tegemist düsplaasiaga.Düsplaasia korral peaks enne tegema ravi, kui selleks on vajadus.Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi