Epilepsia lapsel 04.11.19 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Lapsel tekkis lasteaias une ajal krambihoog, mis väljendus voodimärgamisega, lapse ei olnud kontakne. Laps viidi Tallinna Lastehaiglasse ja EEG uuring näitas epileptilist aktiivsust une ajal. Lapsele pandi diagnoosiks rolandiline epilepsia. Nüüd kaks kuud hiljem tehti MRT uuring ja tulemuseks kahtlus: kortikaalsele düsplaasiale paremal parieto-oktsipitaalvao ümbruses. Mis see tähendab? Kas sellest on võimalik väljakasvada? Kaks kuud peale esimest hoogu pole uut hoogu tekkinud, kas soovitate ravi? Kas see hoog võib tekkida suvalisel ajal või pigem une ajal nagu esialgses diagnoosis? Millal võiks uue EEG uuringu teha? Mis piirangud võivad sellest tingituna tekkida?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere ja aitäh pöördumast!
Rolandiline epilepsia diagnoositi EEG alusel arvestades epileptilist aktiivsust kindlas aju piirkonnas.
MRT uuringul aga tekkis kahtlus kortikaalsele düsplaasiale( esialgu on see ainult kahtluse tasemel, vaja on täpsemalt uurida). Kortikaalne düsplaasia on kaasasündinud ajukoore struktuuri muutus mingis aju piirkonnas. See püsib muutumatuna kogu elu jooksul.
Et kõigile Teie küsimustele vastata, peab mul olema rohkem informatsiooni.
Soovitan ühendust pidada oma lapse raviarstiga ning temalt saate olukorrast ka täpsemad vastused.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Epilepsia jood või tikid

Tere
Lapsel diagnoositi mõni aasta tagasi epilepsia kuna tal hakkasid käed ja jalad tõmblema ja ta vaatas ühte kohta aga teadvuse kaotust ei ole kunagi olnud. Ta reageerib ümbrusele aga lihtsalt ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
kahjuks ei ole võimalik nende andmete baasil vastust anda. Soovitan pöörduda laste neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Epilepsia

Tere.

Lapsel diagnoositi epilepsia ja ravi algas Lamictaliga aprillis 2016. Mainin ette ära, et varem ei ole lapsega selliseid probleeme olnud. Laps toitub tervislikult ja on aktiivne. Toitumisnõustaja ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Teie kirjast ei selgu, kas endokrinoloogiliselt on lapsega kõik korras.
Epilepsia ravimid võivad põhjustada kaalu tõusu läbi söögiisu tõusu, seda ma aga Teie kirjast ...

Loe edasi

Peaaju infarkt lapsel

Tere.
Paluksin informatsiooni võimalikest kaasuvatest haigustest lapsel, kellel KT uuringus leiti peaajuinfarkti jääknähud (neuroloog ütles, et see on vana leid ja ilmselt tekkinud kas kõhus olles ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Informatsiooni, mille põhjal otsuseid teha, on liiga vähe. Ma ei tea kui väljendunud on hemiparees ja milline on KT leid(kui ulatuslik?). Hemiparees on ajuinfarkti väljendus. ...

Loe edasi

Epilepsia ja vaktsineerimine

Tere:Kas epilepsia diagnoosiga last,kellel on ravi peal ja haigushooge ei esine tohib lasta koolis vaktsineerida HepatiitB ja difteeria-teetanuse vastu?
Tänan.

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Vakstsineerimine ei ole vastunäidustatud kui epilepsia on raviga kontrollitud.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

epilepsia

Tere! Kui 9 aastasel lapsel on epilepsia, kas seda peab vormistada lapsele puudeks. Kes vormistab? Laps on Tartus arvel jatarvitab regullareslt ravimit.
Aitä, tähelepanu eest. Lapsevanem

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Kui lapsel on epilepsia ravimiga hood kontrollitud ja laps käib tavakoolis ning saab oma eluga hakkama, siis sellisel juhul puuet ei vormistata. Teie laps ei ole sellisel juhul ...

Loe edasi

Aastane poiss, kes ei oska kõndia

Tere! Küsisin Teilt korra juba mõned küsimused (paar teemat allpool) vastan nüüd Teie poolt esitatud küsimustele.
Toe najal kõnnib laps küll mõlemas suunas ja ka ühe käe toega. Päris iseseisvalt ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
tänan mind usaldamast!
Arvan, et õige oleks last näidata lasteneuroloogile. Last nägemata on väga raske tema liikumist hinnata.Teie jutust jääb ebaselgeks, kas parem jalg toetub
alati ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: