Väikelapse epilepsia? 29.12.17 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Viimase kuu jooksul esineb lapsel "kummalist" käitumist, mis on siiani esinenud peamiselt söömise ajal ning pigem õhtuti, kuid on olnud ka hommikuti. Laps katkestab söömise, tardub, silmad lähevad "pahupidi" (vaatab väga altkulmu põrnitsedes, näha on peamiselt silmavalged), mõnikord kaldub keha ettepoole. Korra on tõstnud ka käed silmade kõrgusele krõnksu. Lapsega sel ajal kontakti ei saa. Aitab see kui võtan ta sülle.
Täna õhtul tabas see hoog teda paraku ka minu süles olles. Kallistasin teda ja jalutasin natuke ringi. Mulle tundus, et süles kestis see mõniteist sekundit. Peale seda laps hingeldab, on ehmunud ja sageli vaatab hirmunult ühes kindlas suunas. Lisaks on ta siis pikalt viril, hoiab minust kramplikult kinni ja on väsinud ning jääb praktiliselt hetkega magama. Väga kiire uinumine on tegelikult ka asi, mida ma olen viimase kuu aja jooksul tähele pannud. Olgu tegu kas päeva- või ööunega. Seletab ja pöörleb-keerleb ning järsku paneb käed silmadele ja magab nagu nott kolm tundi järjest või siis hommikuni.
Silmade "pahupidi" minekut on tal viimasel nädalal esinenud ka siis kui näeb mõnda võõrast inimest, kes teda vaatab. Seega olen ise mõelnud, et tegu võib olla võimendatud reaktsiooniga mingile ebameeldivale ärritusele.

Olen ise väga mures ja ei tea, kuidas teda aidata. Perearst arvas, et tegu võib olla epilepsiaga. Neuroloogi juurde saime aja alles kolme kuu pärast. Kuna mul on tunne, et kummalist käitumist esineb juba igapäevaselt, tekkis küsimus, kas see on piisav põhjus, et pöörduda EMO-sse? Kolm kuud ooteaega tundub väga pikk ja hirmutav.

Muidu on laps olnud igati tubli ja terve sünnist saati, kaal ja pikkus vastavad vanusele.

Olen väga tänulik kui oskate mingit nõu anda.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast! Tõenäoliselt on tegemist epilepsiaga ja see on piisav põhjus lastekliiniku EMO-sse pöördumiseks.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Väikelapse kõne areng

Tere,

Mul on 1a7k vanune poeg. Viimasel ajal on tekkinud mure tema aktiivse kõne arengu pärast. Ta ütleb umbes 15 sõna, kusjuures umbes pooled neist ei ole nn. pärissõnad (kindel tähekombinatsioon ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Teie lapse kõne arengu võib lugeda eakohaselt arenenuks.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

lihastoonus

Tere.
Mis on põhjustanud väikelapse ebanormaalse lihastoonuse?meid saadeti nüüd võimlema ja massasööri juurde.laps on varvastel,tihti,aga mitte alati.see on ilmselt kõrge lihastoonus.küsimus ikkagi ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Lapse üldisele arengule ei tohiks see mõjuda. Lihastoonuse tõus ei ole tõenäoliselt suur kui laps osa aega täistallal on. Võimlemisega peaksid asjad paika minema.
Edu ...

Loe edasi

väikelapse arenguetapid

Tere ja toredat uut aastat!

Sooviksin teada, kust internetist või mõnest raamatust oleks võimalik rohkem lugeda väikelapse arengu kohta, st mis oskused mis vanuses peaksid olema, kuidas kõne ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast ja toredat uut aastat!
Päris põhjalikult on selleteemalist infot Google.comis. Eestikeelseid raamatuid viimastel aastatel minu teada ilmunud ei ole. Kindlasti võin soovitada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: