Mono näit veres kõrge 11.03.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Vähemalt viimased kaks aastat on lapse vereproovis mono näit üle vähemalt 1 või kõrgem. Mõned korrad on üle normi olnud ka lymph, plt ja wbc. Aga need üksikud korrad. Mono on aga alati üle normi, milleks näitab <0.5. Perearst on kontrollinud verd umbes 2x aastas lapsel, et hoida silma peal D-vitamiini tasemel. Samuti on lapsel olnud perioode, kus on eriti kahvatu ja väga kehva unega. Ärkab öösiti sagedasti nutuga, ei maga välja. Viimasel ajal kurdab tihti, et kurk valutab. Ja samas järgmisel hetkel ei ole midagi. See jutt on kestnud ca kuu. Katsudes justkui tundusid mandlid pisut paistes, aga kurk ei puneta.
Siinkohal ongi mul viimasel ajal eriti suurenenud mõtteis olev küsimus, et kas ma peaksin kõrgenenud Mono näidu pärast muretsema. Perearst küll ütleb, et see on ok. Aga kuidagi ei anna rahu. Sooviks teisest arvamust.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Esmalt on vaja teada, kas vereanalüüsid, milles monotsüütide näit on kõrgem, on võetud haiguse ajal või kui laps on täiesti terve. Ägeda haiguse korral võibki olla monotsüüte rohkem.
Monotsüütide suuremast arvust saab rääkida, kui näit on üle 0,95.
Nelja-aastasel lapsel võivadki olla lümfisõlme veidi suuremad, neid peaks hindama perearst.
Kahjuks ei saa ma Teile teisest arvamust ütelda, sest andmeid on liiga vähe.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse vere analüüs

Tere! Alates 18.05 tekkis minu 3,5a lapsel nohu ja järgmine päev ka köha. Laupäeval öösel oli ka palavik 38. Palavikualandajat ei andnud. Arsti õe juurde läksime 24.05, kuulas ja ütles et natuke tunneb ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Mul ei saa raviotsust teha, kuna mina pole ju last näinud ega kuulanud.
Vereproovi järgi võiks lapsel olla tegemist viirushaigusega, mille korral antibiootikumil (Sumamed) toimet ...

Loe edasi

Lapsel trombotsüütide arv normist kõrgem

Tere

Lapsel, vanus 2a. 10 kuud, avastati trombotsüütide arvu tõus veres (arv 640). Laps põdes mitu nädalat kõrge palaviku ja köhaga kulgevat viirust ning igaks juhuks läksime kontrollima põletikunäitajaid. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ühekodselt vereanalüüsis leitud trombotsüütide arvu tõusu pärast ei peaks muretsema, eriti kui veel laps on rõõmus ja tunneb ennast hästi. Nakkushaiguse ajal ja ka pärast seda võib trombotsüütide ...

Loe edasi

sagedased furunkulid

Minu 14-aastasel pojal on viimasel paaril aastal sagedasti furunkulid. Koos mädapaisega kaasneb ka kõrge palavik, lümfide suurenemine selles piirkonnas ning halb enesetunne. Alates märtsist on tal olnud ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Furunkleid põhjustab enamasti mikroob stafülokokk ja millegi pärast just noorukieas. Furunklid korduvad sagedamini neil, kellel on kas kehvveresus e. aneemia, suhkurtõbi või kaitsekehade vähesus ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: