RPA ja eraldi D-vitamiini andmine? 26.01.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Öelge palun, kas laps, kes on 100% RPA peal, peab saama veel lisaks ka eraldi D-vitamiini? Ma annaksin muidugi edasi aga alati, kui annan talle hommikuti toiduga koos, siis laps on terve päev nii rahutu, jonnakas, nutab palju ja on näha, et ta on valudes gaaside pärast.

Laps saab Aptamili (olen proovinud anda ka muid piimasegusid kuid need lapsele ei sobinud). Aptamili pakendil on kirjas, et D3 vitamiini sisaldus on 1,7 ug/100 ml valmis toidu kohta. Laps on 5-kuune ja sööb päevas vähemalt 700-800 ml piimasegu.

Kasutusel on oliivõli baasil D-vitamiin, mis on Apotheka enda brändi oma (11 ug, 1 tilk päevas).

Tänan ette

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Perearsti soovitus on õige, et tuleb D-vitamiini juurde anda, sest piimasegusse lisatud D-vitamiin ei pruugi täielikult imenduda. Kui laps saab lisatoitu, siis ka selle kogus aja jooksul suureneb ning piimasegu kogus väheneb ning seega ka D-vitamiini annus jääb väiksemaks.
Proovige mõne muu firma D-vitamiini, mis võib sobida Teie lapsele paremini.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Imetamisega probleemid.

Laps on rinda saanud 2,5 kuud. Imetamine ei ole kergelt läinud. Alguses olid rinnad väga valusad, aga see oli mööduv probleem. Samas on laps endiselt sageli rinna otsas rahutu. Alguses tundus, et rinnast ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tõepoolest on rinnapiim lapsele parim, sest selles on olemas peaaegu kõik vajalikud ained esimesed kuus elukuud. D-vitamiini, K-vitamiini on rinnapiimas vähe ja seepärast antaksegi juurde ...

Loe edasi

Beebil kõht lahti

Tere,
Minu 4kuud ja 10 päeva vanusel beebil viimasel ajalkõht lahti kogu aeg. Nädal tagasi oli kõht lahti paar nädalat. Kaka on selline vesi+rohekad klimbid. Esimese kõhulahtisuse ajal sai ainult ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõhulahtisuse põhjusi võib olla mitu tükki. Äge vesine kõhulahtisus on tavaliselt põhjustatud viiruste poolt ja pärast kõhuviiruse põdemist võib vedelam iste kesta kuni paar nädalat ...

Loe edasi

Lapsel allergia?

Mure on selline, et lapsel tekkisid umbes kaks nädalat tagasi näole ja rinnale punased punnid. Arstil käies ütles ta, et on raske aru saada, kas allergiast vōi higistamisest, aga soovitas meil vahetada ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Nahalööbe põhjusi võib olla mitu. Kuna ilmad on soojad, siis võib lööve olla tingitud higistamisest. Imiku toidusegud on tehtud lehmapiima baasil ja ega seal piimasegus suurt muud ...

Loe edasi

Kas lapsel võib olla RPA allergia?

Tere. Minu imik on hetkel 1kuu ja 1nädal vana. Teisest elupäevast saab rpa-d lisaks. Rinnapiima kahjuks ei ole eriti (nüüdseks otsas), kuna mitmes laps, siis kahjuks ei aidanud miski, et rinnas piima oleks. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Äge kõhulahtisus võib olla põhjustatud nii nakkusest kui ka allergiast. Kummaga käesolevalt on tegemist, on raske ütelda ilma last nägemata. Küll aga kui lapsel on kõhulahtisus, siis ...

Loe edasi

Lapsel allergia?

Tere!

Nimelt on mure järgmine. Poja on mul nüüdseks 2,5 kuud vana ning sööb RPA-d. Enne seda aga kuskil 1,5 kuuselt tekkisid kaelale ja natuke ka õlgadele punased täpid. Siis ma andsin talle ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!
Piimasegu Aptamil Allergy Care on näidustatud ainult siis, kui lapsel on piimaallergia. Piimaallergia kinnitamiseks või välistamiseks peaks käima allergoloogi juures uuringutel. Nende andmete ...

Loe edasi

Kollasus

Tere!

Laps sündis 36+3 nädalal. Lapse 6. elupäeval näitas vereproov kollasuse liiga kõrget taset ja saime kaks päeva fototeraapiat. Peale seda näitajad langesid tagasi normi piiridesse. Meid ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Ühekuu vanusena lähete perearsti juurde kontrollile. Kui arsti arvates on laps veel kollase jumega, siis teeb ta kontrollanalüüsid. Vastsündinu kollasus kestab tavaliselt 14 päeva ja kõige sagedasem pikaleveninud ...

Loe edasi

RPA-andmisest (kaalu probleem)

Tere.
Meil on probleem lapse kaaluga.
Laps sündis 3712 kaaluga, haiglast saime koju 3400 grammiga.
I kuul kasvas lapse kaal 5030 grammini, II kuul tõusis kaal 5780 grammini.
III ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie laps võttis esimesel elukuul juurde väga hästi. Tavaliselt on esimesel elupoolaastal kaaluiive ühes kuus ca 800 gr. Viimasel kuul on ta vähe juurde võtnud, kuni sinnamaani on olnud ...

Loe edasi

Imiku kakamine

Tere!
Mul on väike mure oma 2,5 kuuse lapse pärast. Esimesed 2 kuud sai laps ainult rinnapiima ning kakas peale igat söögikorda. Kahjuks on rinnapiima väheks jäänud ning pean andma lisaks rinnapiimale ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Laktoosi- ehk piimasuhkrutalumatuse ei ole esimese elukuude probleem, laktoositalumatus tekib pigem pärast esimest eluaastat. Kõhuprobleemidele võib olla mitu põhjust. Esiteks imiku ...

Loe edasi

rahhiidi tagajärjed

Tere.
d-vitamiini hakkas laps saama alles 6 nädalaselt. Ei teadnud anda. Sai rp ja rpa. 7-kuuselt selgus kevadel tehtud vereproovist "kalduvus rahhiidile". Ei mäleta täpselt näitajaid. Raviks määrati ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Viimastel aastatel kirjeldatakse rahhiiti isegi koolilastel, kes piimatooted on asendanud magusate jookidega. Teie laps on saanud viimased aastad regulaarselt vitamiin D ja ei ole alust arvata, ...

Loe edasi

nädalase poisi kõhuprobleemid

Tere, DR Heli Grünberg
Lapseke, nädalane ei saa rinnapiima. on rpa peal. algul ostsin toidu HIPP 1 ja andsin ka gefiluse kapsleid. perearst käis kodus ja ütles, et kapslid ära jätta, et ei ole vaja ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Kui lapsel on kõhukinnisus, st, et ta roojab harva ja kaka on kõva, sobiks piimhappe bakter küll. uurimustes on leitud, et osadel imikutel on piimhappe bakter abiks. Teine abinõu kõhukinnisuse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: